Fórum

Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!

A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)

Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!

Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!

Email értesítést kérek, ha új hozzászólás érkezik ehhez a beszélgetéshez!
Szesen
2014-06-02 13:23:01

miracle27!

Egy kis testmozgás segíthet ahhoz, hogy megrepedjen.
Főleg ha az a mozgás az ágyban van duplán hasznos ;)
Az ovuláció előtti 3 nap is termékeny!:)
Szóval mégha el is utazik a párod még lehet jó:)
miracle27
2014-06-02 12:51:34

Hát rajtunk nem múlik, de sajnos nem akar megrepedni :(
niki95
2014-06-02 12:29:09

miracle27
Egy jó együttlét a pároddal az előidézheti hogy megreped :)
miracle27
2014-06-02 12:15:33

Sziasztok! Reggel voltam dokinál. Nem repedt meg mindig sajnos a tüszőm :( 25*28-ról megnőtt 38*34-re és nőtt mellé egy másik 31*34-es is. Ott virítottak a monitoron, alig fértek rá. Ma vagyok a 18. napon. Azt mondta a doki, hogy ez nem túl jó, hogy fent van a hőm, meg hogy nem repedtek meg, mert félő, hogy túlstimulálódik a petefészkem :( Viszont jó hogy ketten vannak mert nagyobb az esély, hogy valamelyik megreped. Azt mondta, ha lemegy a hőm az jó jel...
Nagyon elkeseredtem, annyira biztos voltam benne, hogy már csak a megrepedt tüsző helyét fogja látni :( Ráadásul most 2 nap kiesik mert ma elutazott a párom, majd csak szerdán lesz itthon. Hátha addig kibírja... már eddig kibírták. Van esetleg valami ötletek, tanácsotok, praktikátok, hogy megrepedjen? Mit csináljak? :(
tyupók
2014-06-02 12:02:24

LondonViki94
Gratulálok!

Én ma ìgy àllok
maximail
2014-06-02 11:43:38

PCOS alapítvány álláspontja a leletelemzésről: (IR, pajzsmirigy, PCOS, női hormonsor)

1. A hormonok elemezgetésébe ne is fogjunk bele! Azt kell tudni, hogy:
- a pajzsmirigy hormonok elemzése egy külön műfaj, elemzés helyett tényleg forduljunk jó endokrinológushoz. Illetve azt kell tudni, hogy a nagyon gyakori szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés esetében a hormonális eltérések árnyalatnyiak, ezért azt sok laikus és sok témában nem járatos orvos észre sem veszi, hogy van egy kis gond. Egyéni érzékenység: tök jól működhet a pajzsmirigy 2.5-ös TSH-val is, de működhet nem optimálisan 2-es TSH-val is... ezért amúgy nem elég a TSH, soha.

- a PCOS-ben "a hormonok rendben vannak" kijelentés teljesen megszokott, valójában ebben a kórképben nem is szabadna, hogy durva eltérések mutatkozzanak. "Nagyon" PCOS-es jellegű az, amikor az LH nagyobb, mint az FSH, de egyáltalán nem kritérium. Továbbá a prolaktin emelkedett lehet, de nem NAGYON magas. (Ha nagyon-nagyon magas, az másra utal.) Érdekesség: a tesztoszteron bár a papíron normális, sőt nagyon normális lehet, mégis mutatkoznak az egyénen a "tesztoszteron-hatás" jelei, szóval ennyit számít az egyéni érzékenység.

- azért sem kellene belebonyolódni a női nemi hormonok elemzésébe, mert teljesen ciklusfüggő, de bizony akinek a menzesze csúszkál, vagy itt-ott vérezget, ott erős bizonytalanság van, hol is járt pontosan a ciklusban. A jó orvos a hormonok logikájából ki tudja következtetni, mégis hol járhat, de mi nem tudjuk.

2. Inzulinrezisztencia. Erre próbálunk következtetni az OGTT leletek elemzésekor. MINDIG 75 gr glükózoldatos vizsgálat eredményét próbáljuk nézni, a reggelis stb. verziók nem mutatnak megbízható adatokat diagnosztikus szempontból!!
Komolyabb stressz, betegség, lombikozás után az OGTT eredmények szinte mindig rosszabbak, ezért nagyon óvatosan bánjunk a számokkal és ne hasonlítgassunk.

a. először mindig a cukorgörbét nézzük meg! Azt könnyebb értelmezni.
- éhomi vércukor-szint normális? Ha 5.5 mmol/l felett van, ott MÁRIS baj van. Károsodott éhomi vércukor-szintről beszélünk (IFG), ez egy súlyosabb IR-es állapot. A 7-es szint már visít, az cukorbetegség.
- a két órás vércukorszint alacsonyabb, mint az éhomi? Ha alacsonyabb, akkor ez azt jelenti, hogy nagy inzulinválasz történt a terhelés hatására - olyan nagy, hogy a termelődő inzulin lenyomta a vércukorszintet (hipózás!) IR-ról beszélünk.
- a két órás vércukorszint elérte vagy meghaladta a 7.8 mmol/l-t, de kisebb, mint 11 mmol/l? Baj van, károsodott a szénhidrát-anyagcsere (IGT), súlyosabb IR-es állapot.
- a két órás vércukorszint elérte vagy meghaladta a 11 mmol/l-t? Fordulj orvoshoz, mert ez cukorbetegség.
- a vércukorszintjeid a fenti számoknak megfelelően tök normálisak? Ne aggódj, attól még lehetsz durván IR-es.

b. inzulingörbe
- éhomi inzulin legyen 8 mIu/ml alatt, 10 körül már nem olyan elegáns, 13 fölött meg egyáltalán nem. Tudni kell, túlsúly esetén ezek a számok mindig magasabbak.
- sokaknál néznek korai inzulincsúcsot (30 perc körül), mert vékonyaknál ez a púp másképpen viselkedik, mint a nem vékonyaknál. Ezek lehetnek olykor extrém magasak is
- éppen ezért, ha korai inzulincsúcs van (vagy feltételezhető), akkor már könnyen lehet, hogy a 60 perces inzulinnál már nem a csúcsot látjuk....
- 120 perces inzulin: általánosságban elmondható, hogy "elvárt", hogy visszatérjen ilyenkorra a normál tartományba, 30 mIu/ml alá, DE az éhomi ötszörösét ne is haladja meg.
- az inzulinértékeid a fenti számoknak megfelelően normálisak? Gratulálunk, de ez sajnos MÉG MINDIG NEM ZÁRJA KI AZ IR-t! (álnegatív lelet)

c. Banánhéj ez....
... mert könnyen elcsúszhatunk ilyenkor. Az IR-t kizárni csak leletből nem tudjuk. Ha a tünetek és esetlegesen a hormonális eltérések utalnak rá, akkor egy álnegatív lelet esetén is fenn kell tartanunk az IR diagnózisát, különösen akkor, ha még a családi anamnézis is utal rá.
Ezért nem hisszük azt, hogy van PCOS IR nélkül.
Továbbá, a számok nagysága nem fog arányban állni a PCOS súlyosságával. A súlyosság nem a laborszámok függvénye, hanem a tüneteké. Minden egyéni érzékenység függvénye! Kicsi IR is okozhat nagy galibát a hormonháztartásban és okozhat csúnya tüneteket, de nagy IR (ami papíron randa) esetlegesen nem nagyon csinál látszólag "semmit", PCOS-t végképp nem, csak szép lassan menetelsz a diabétesz felé."
niki95
2014-06-02 11:32:09

Katicabogár5
Nincs mit! Nagyon szurkolok neked és a többieknek is! :) Amúgy a mi házunk felett is körözött a gólya :D

LondonViki94
Gratulálok!! Jó egészséget nektek! :)
Én ma így
jniki82
2014-06-02 10:08:03

Sziasztok!

LondonViki94,

nagy Grattula Nektek!Szerencsére látom ide értek a gólyák!!!Remélem több is jön!
LondonViki94
2014-06-02 09:18:05

Sziasztok!

Tudom hogy az elmúlt 1-2 hónapban nem igazán írtam a fórumba,de szeretném közölni veletek a jó hírt.
8 próbálkozós hónap után végre tegnap pozitívat teszteltem kicsi késés után. :) Elvileg ma vagyok 5hetes és 3napos :)
Katicabogár5
2014-06-02 09:13:52

niki95

köszönöm a választ és a megnyugtatást :D Remélem úgy lesz ahogy mondod megpróbálok nyugodt maradni aztán pont a házassági évfordulómon kell tesztelnem :)))
Remélem szerencsés lesz
És pénteken a fejem felett szállt el egy gólya :D
És Édesapám is körbe kerítette az udvart és a tavat és azt mondta édesanyámnak hogy most jöhet az unoka mert nem történhet vele semmi, olyan aranyos volt :))

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.

Lájkolj minket!