Ovulációs problémák

A menstruációs ciklus zavarainak hátterében leggyakrabban a petefészekre visszavezethető okok állnak. A petefészkek működésének két alapvető funkciója van: az érett petesejt kialakítása és a szteroid hormonok (ösztrogén és progeszteron) képzése. Általában a petefészek működés zavarai esetén a két funkció együttesen károsodik. Az ovulációs problémák kimutatásában segít az alap testhőmérsékletet mérő görbe vizsgálata.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A petefészek leggyakoribb zavara a luteinizáló hormon (LH) fokozott termelődése, mely az ovulációs rendellenességek 75%-át teszi ki. Ebben az esetben a petefészkekben egészséges peték találhatók, azonban az állandóan magas LH-szint miatt tüszőrepedés mégsem következik be. Az érésüket befejezni nem képes tüszők folyadékkal telnek meg és cisztává alakulnak. Policisztás ovárium (petefészek) szindrómáról tíz vagy több ciszta kialakulása esetén beszélünk. A menstruáció lehet rendszertelen vagy el is maradhat, de akár még időnként peteérés is előfordulhat. Az alap testhőmérséklet mérésével az LH-csúcs elmaradása vagy az esetleges ovuláció is kimutatható. Sok esetben nehezen ugyan, de természetes úton is teherbe eshetnek a PCOS-ben szenvedők, viszont a magas LH-szint miatt a korai vetélés gyakoribb, mint általában. Az állandóan magas LH-szint miatt az ovulációs tesztek tévesen nagyon gyakran mutatnak pozitív eredményt. PCOS betegekben az inzulin szintje is emelkedett, amely fokozott tesztoszteron termelést vált ki, ennek hatására jelentős súlygyarapodás és fokozott szőrnövekedés léphet fel. Tüszőérést segítő gyógyszerekkel azonban a peteérés kiváltható és így a PCOS-t hordozó nők természetes módon teherbe eshetnek.

Policisztás és egészséges petefészek

Sárgatest elégtelenség

Sárgatest elégtelenségről beszélünk, ha a sárgatest (corpus luteum) progeszteronképzése nem megfelelő mennyiségű vagy idejű. A luteális szakasz megrövidül, az alap testhőmérséklet mérése során az ovuláció után legfeljebb nyolc nap emelkedett hőmérsékletű, vagy normális hosszúságú, de közben a progeszteron nem elegendő mennyiségben képződik. A kellő mennyiségű progeszteron az embrió beágyazódáshoz nélkülözhetetlen. Sárgatest elégtelenség esetében főként a menstruáció előtt több mint két nap pecsételő vérzés lép fel. Hátterében nem megfelelő tüszőérés áll, így tüszőérést segítő gyógyszerekkel a sárgatest elégtelenségben szenvedő nők is természetes úton eshetnek teherbe.

Dr. Tekse Istvén szülész-nőgyógyász

Kérdésed van?

Nőgyógyászati témában szakértőnk, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász tud segíteni. Kérdezd őt bátran!

Korai menopauza (POF)

A petefészkek idő előtt körülbelül 35-40 éves korra kimerülnek. A menstruáció rendszertelenné válik vagy el is marad, helyette a változókor tünetei (hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavarok, hüvelyszárazság, fáradékonyság, libidócsökkenés) fokozottan jelentkeznek. Ovuláció az alap testhőmérséklet görbén nem mutatható ki. A petefészkek hormonjainak az ösztrogénnek és a progeszteronnak a szintje lecsökken, ennek hatására megnő a csontritkulás és a cukorbetegség kialakulásának esélye, és pajzsmirigy-elégtelenség jelentkezhet. A hormonpótló kezelés csak a kellemetlen kísérő tüneteket enyhíti, a peteérés visszaállítására nem alkalmas.

Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Örömmel jelzem, hogy tegnap megtörtént az orvosi vizsgálat és hivatalosan is babát várok! 7 hetes és csak úgy zakatolt a kis szíve! :D Köszönöm nektek TervezettBaba.hu a segítséget! :D"

valaki1985

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!