6 kérdés, amelyet feltétlenül tegyél fel orvosodnak gyermektervezéskor

Eldöntötted, hogy babát szeretnél. Gratulálunk! Ez egy nagyon izgalmas része az életednek, a legtöbben ilyenkor nagyon szeretnénk felgyorsítani az egész folyamatot. De tudnod kell, hogy ez az időszak a türelemé: a teherbe esés időbe telik, és ha megpróbálod felgyorsítani az egészet, akkor az könnyen szorongásba fordulhat.

Gyakran előfordul, hogy éveken át tartó fogamzásgátlótabletta-használat után, amikor végre kisbabát szeretnél, a teherbe esés nem olyan egyszerű, mint ahogy azt szeretnéd, és ahogy azt korábban gondoltad. Hogy enyhítsd a szorongást, itt van hat kérdés, amit feltétlenül kérdezz meg az orvosodtól, ha úgy döntesz, hogy készen állsz a terhességre:

1. Mennyi időbe telik, míg teherbe esek?

Ez sok tényezőtől függ. Szóval függetlenül az adott körülményektől, hasznos lehet, ha tudatában vagy annak, hogy időbe telik, gyakran akár 12 hónapba is! Ha több, mint egy éve sikertelenül próbálkozol, akkor ideje felkeresni az orvost, hogy egy termékenységi tesztet végezzen. Ha elmúltál 35 éves, akkor ne felejtsd el, hogy több időbe telik a teherbe esés, ha ez a helyzet, akkor érdemes hamarabb elvégezni a termékenységi vizsgálatot, kb. 6 hónap sikertelen próbálkozás után, nem pedig 1 év után. Minden más esetben a lényeg, hogy ne pánikolj. Próbálj meg türelmes lenni, és élvezd ki a folyamatot. Végtére is, a stressz csak súlyosbítja a kihívást.

2. A korom mennyire befolyásolja az esélyeimet?

A statisztikai adatok szerint a természetes úton történő fogantatás esélye 35 év felett 50%-kal csökken, és 40 év felett pedig már 90%-kal. Mint említettem, ha még nem múltál el 35 éves, akkor egy év próbálkozás után keress fel egy meddőségi szakértőt. Ha elmúltál 35 éves, akkor már hat hónap után keress fel egy szakembert. 38 éves kor felett három sikertelen hónap után érdemes felkeresni az orvost.

Ne feledd, hogy egy szakember felkeresése nem feltétlenül jelenti azt, hogy terméketlen vagy. Inkább egy erőteljes lépést teszel a szülőség felé, függetlenül az eredménytől. 40 felett a teherbe esés nehéz lehet, de nem lehetetlen, szóval kérdezd meg az orvosodat, hogyan és mivel tudnád növelni az esélyeidet.

Hat kérdés, amit tegyél fel orvosodnak

3. Kell szednem magzatvédő vitamint? Ha igen, milyet?

Igen! Természetesen az egészséges, teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekben gazdag étrend elengedhetetlen a teherbe esés esélyének növeléséhez, valamit ahhoz, hogy egészséges terhességed legyen. De a magzatvédő vitaminok segítenek kiegészíteni a (leendő) anya étrendjében az esetleges hiányokat, felkészítik a szervezetet. Kérdezd meg az orvosodat, hogy milyen vitamin alkalmazását ajánlja, már akkor, amikor még csak gondolkozol a gyermekvállaláson. Szintén hasznos lehet, ha Omega-3-mal egészíted ki a mindennapi étrended. Keress olyat, amiben nagyobb mennyiségű DHA és EPA található.

4. Számít az időzítés?

A legjobb, amit tehetsz, ha az ovulációd előtt és alatt próbálkoztok, ami körülbelül a menzeszed előtt 13-20 nappal van. Azt javasolom, hogy használj ovuláció előrejelző tesztet vagy mikroszkópot, hogy a lehető legideálisabb módon időzíthessétek az együttlétet. Szeretkezzetek néhány nappal az ovuláció várható időpontja előtt, és ovulációkor is.
Ne felejtsd el, hogy a sperma akár hat napig is elélhet a testben, de a pete csak 12-24 órán át életképes. Emiatt az időzítés nagyon fontos, hogy a sperma és a pete találkozhasson. Hogy meggyőződj a felől, hogy jól időzítesz, használj termékenységfigyelőt, amivel feltérképezheted a termékenységi naptáradat. Használj digitális hőmérőt, aminek a használata sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos hőmérő, és naplózd az eredményeidet!

5. Használhatok síkosítót?

Ha az időzített szeretkezések befolyásolják az intimitást, akkor a síkosító használata jó ötletnek tűnhet, de sok síkosító negatívan befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát. Használj termékenység-barát síkosítót! Használd az applikátort, hogy fel tudd vinni a méhnyak közelébe. Kiegyensúlyozott pH értéke a méhnyak és a sperma pH értékével megegyezik, így nem rontja a teherbe esés esélyét. Hat hónap eredménytelen használat után fordulj orvoshoz.

6. Mikor használjak terhességi tesztet? És melyiket vegyem meg?

Az otthoni terhességi tesztek a humán chorion gonadotrop (HCG) hormon szintjét mérik, ami csak terhesség idején mutatható ki. Ezek a tesztek csak a beágyazódást követően tudják kimutatni a HCG-t, ami átlagosan 10 nappal ovuláció után történik. Ne akadj ki, ha a teszt negatív lesz 10 nappal ovuláció után, mivel akár a 15. napon is teherbe eshetsz. A legérzékenyebb tesztek már a várható menstruáció előtt pár nappal kimutathatják a terhességet, de a legtöbb terhességi teszt biztos eredményt csak a menstruáció elmaradása után ad. A gyereknevelés egy utazás, amihez nélkülözhetetlen az érdeklődés és a türelem. Szóval kezdd ezekkel a kérdésekkel, és így nagyon jó kiinduló helyzetből kezdheted meg az utad a szülővé válás felé.

mindbodygreen.com

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!