Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Huh, nagyon aranyosak vagytok :) köszönöm :)
A laboratorium kft csinàltattam amit Kedina csatolt 12 ezerèrt. A homociszteint is nèzettem az külön 7 ezer körül volt. Az értèk 7,7 lett. Ennek utàna olvastam alacsony kockàzatba esek.
Dzsudzsa
2014-09-09 21:22:12
KatkaManó!
Az elfelejtettem, hogy IR -es is vagyok.
Dzsudzsa
2014-09-09 21:11:35
KatkaManó!
Nekem az MTHFR heterozigóta lett. A nőgyógyászom azt mondta, nincsen különösebb teendő vele. Femibion 400-at kellett szednem már előre, a baba érkezése előtt. Én 3 hónapig szedtem + Inofolic. Mikor teherbe estem, akkor váltottam a Femibion 800-ra a 12. hétig.
Az Elevit merült még fel, de amikor kiderült, a heterozigóta cucc, az orvos azt mondta, hogy Femibiont kell szedni.
Maximail!
Remélem megkaptad az emailt. 3x küldtem el, mert mindig visszadobta :(
plumeria14
2014-09-09 21:09:37
kedina,
ezek közül még egyiket sem...a családban nem volt ilyen...nem volt még vetélésem. ma, amikor rákérdeztem, akkor azt mondták, hogy ezzel várjam meg az első lombikot...hát nem tudom.
Köszi a linket, elgondolkozom rajta...bár az előző cikkben azt írták, hogy az MTHFR mellett fontos a homocisztein szint, ami ha jól látom, akkor 2 különböző vizsgálat.
szilvita
2014-09-09 21:08:14
Én is ittam a galajt, két hétig, utána csak alkalmanként, mert éreztem, hogy nagyon használ, ugyanis én szedek gyógyszert is, amivel 1,7 körülire beállították. Szóval mikor két hete már ittam, elkezdtem érezni, hogy nagyon fel vagyok pörögve, és olyan izgága, ami akkor volt jellemző, mikor 0,1 körül volt egyszer az értékem (szülés után nem csökkentették az adagot, és sok volt). Szóval még két hétig ittam 2-3 naponta, és addigra kiderült, hogy babát várok:) Azóta is jó az eredményem, 11. héten volt 2,2, akkor emeltünk a gyógyszeren, mai eredményem 1,6. Szerintem a galaj nagyon jó, én fogom inni szülés-szoptatás után, és megpróbálom letenni a gyógyszert. Én is szedtem szelént, és lecseréltem a sót sima 40 forintosra.
Durva pajzsmirigy-gyulladásom van, ezt csak azért írom, hogy így is teherbe lehet esni, meg alacsony hővel, meg rendszertelen menzesszel.
Moha, az első terhességemnél 3 hétre abbahagytam a pm-gyógyszert, mert azt hittem attól magas a vérnyomásom. Akkor lehettem 5 hetes. A tsh-m 6 valamennyi volt, nagyon megijedtem, hogy elvetélek, de az endokrinológus az MM-ben azt mondta, majd akkor aggódjak, ha 100 körül van. Szóval nem tudom, mi igaz ebből a tsh-mizériából... Egészséges gyönyörű fiam született, aki nagyon okos.
Becsatolom a terhesgörbém, a kis Babuskám 16 hetes,tündéri talánkislány:)
Mindenkinek sok sikert kívánok, higgyetek benne!
kedina
2014-09-09 20:54:09
plumeria14
Itt van 12-ért
http://www.laboratoriumkft.hu/vizsgalatok/leiras/trombofilia-szures/
Ezek közül ti miket csináltatok már meg?
Alatta hagytam az árakat, hátha valakit érdekel.
Én a Heterozigota Leidenemről tudok..:S
funkcionális véralvadási vizsgálatok:
Protrombin, aktivált parciális tromboplasztin idő, fibrinogén, D-dimer, Antitrombin III, protein C, protein S, APC rezisztencia, homocisztein, lupus antikoaguláns
Csomag ár:29 870 Ft
Immunológiai vizsgálatok:
kardiolipin IgG/IgA/IgM, Β2-GPI IgG/IgA/IgM, anti-prothrombin IgG/IgA/IgM, annexin V IgG/IgM
Csomag ár: 15 000 Ft
KatkaManó,
talán ez is hasznos lehet neked.
Az MTHFR génhiba következtében csökken az enzim működése, ezért nem hasznosul a szervezetbe bevitt folsav. Ha valaki hordozza a génhibát, a folsav mellett javasolt a biológiailag aktív folsav szedése is. A biológiailag aktív folsav az újabb kutatások eredménye, amely hozzájárul a korszerű terhességgondozáshoz, ezért javaslom Önnek, hogy konzultáljon ez ügyben a szülész-nőgyógyászával. Az irodalmi adatok alapján a jód is fontos a hatékony folsavhasznosuláshoz Tisztelettel: Dr. Nagy Zsolt
állítólag a Femibion tartalmaz aktív folsavat. Te mit szedsz?
Egyébként hol és mennyiért csináltattad ezt a genetikai panelt?
kedina
2014-09-09 20:31:47
Plum
heterozigóta: Ha a két szülőtől két különböző gént örökölt, azaz egy helyes és egy hibás génnel rendelkezik, az utód heterozigóta.
Az idézett komment így cseppet hibás..
kedina
2014-09-09 20:27:45
KatkaManó
http://www.reprogenex.com/molekularis-genetika/item/107
Ez jól összefoglalja. Inofolicot szoktak ajánlani. Állítólag jól felszívódó folsav van benn. IR esetén is ajánlani szokták. Egy ismerősöm IR-es és ugyanez a mutációja van.
plumeria14
2014-09-09 20:26:53
KatkaManó,
gondolom már te is rákerestél a neten, de engem is érdekelt, ezért én is rákerestem és többek között ezt találtam:
Az MTHFR (metiléntetrahidrofolát reduktáz) gén mutációja örökletes módon fokozza a vér homocisztein szintjét. A vér emelkedett homociszteinszintje az artériás és vénás trombózis, valamint terheseknél a magzati elhalás ismert kockázati tényezője, továbbá fokozza a magzati velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát. Az emelkedett homocisztein szint (hiperhomociszteinémia) kialakulásának nagyobb a valószínűsége, ha csökkent a szervezet folsav ellátottsága, így fokozott folsav bevitellel csökkenthető a vér homocisztein szintje. A mutáció heterozigóta formája esetén egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben emelkedik a homocisztein koncentrációja a szérumban, azonban homozigóta formában ez az emelkedés már jóval kifejezettebb. A populációban a homozigóta mutáció előfordulása viszonylag gyakori, az átlagnépesség 5-15%-ában fordul elő.
A mutáció vizsgálata javasolt emelkedett szérum homocisztein szint esetén.
Az MTHFR (metiléntetrahidrofolát reduktáz) gén mutációja örökletes módon fokozza a vér homocisztein szintjét. A vér emelkedett homociszteinszintje az artériás és vénás trombózis, valamint terheseknél a magzati elhalás ismert kockázati tényezője, továbbá fokozza a magzati velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát. Az emelkedett homocisztein szint (hiperhomociszteinémia) kialakulásának nagyobb a valószínűsége, ha csökkent a szervezet folsav ellátottsága, így fokozott folsav bevitellel csökkenthető a vér homocisztein szintje. A mutáció heterozigóta formája esetén egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben emelkedik a homocisztein koncentrációja a szérumban, azonban homozigóta formában ez az emelkedés már jóval kifejezettebb. A populációban a homozigóta mutáció előfordulása viszonylag gyakori, az átlagnépesség 5-15%-ában fordul elő.
A mutáció vizsgálata javasolt emelkedett szérum homocisztein szint esetén.
MTHFR heteroknál nem maga a heteróság, hanem amellett a homocisztein szint az érdekes, mert ha az nem OK, akkor van valóban gond a folsavfelszívódással.
Nálad néztek már folsav szintet?
Talán egy hasznos hozzászólás egy másik fórumról: "Valamint elmentem én is Leiden-mutáció szűrésre, ami szerencsére nincs nekem, de ezzel együtt automatikusan nézték az MTHFR génmutációt is, ami folsav-felszívódási bibi, és arról viszont kiderült, hogy heterozigóta vagyok, tehát minkét szülőmtől örököltem, így nagyon kell figyelni a folsav-bevitelre, főleg hogy aktív folsavat vigyek be, és a jobb felszívódás érdekében szedem kell mellé B-vitamin komplexet is. Jó, hogy ez kiderült, mert ha csak sima folsavat szedtem volna, akkor az lehet, kiürül a szervezetemből, mielőtt hasznosulhatna, és ez esetleg ártott volna a babámnak."
A laboratorium kft csinàltattam amit Kedina csatolt 12 ezerèrt. A homociszteint is nèzettem az külön 7 ezer körül volt. Az értèk 7,7 lett. Ennek utàna olvastam alacsony kockàzatba esek.