Fórum

Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!

A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)

Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!

Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!

Email értesítést kérek, ha új hozzászólás érkezik ehhez a beszélgetéshez!
Zonett
2014-10-19 12:00:34

Én ma így állok.
maximail
2014-10-19 11:36:57

Tomka!

November közepe fel, attól függően, hogy mikor jön meg...
Drukkolok mindenkinek, nagyon!
Moha13
2014-10-19 10:17:47

tomka
Nekem is annak tűnik, de volt már néhányszor trifázisos...nullfázisos eredménnyel.
Na, de a remény hal meg utoljára...pedig azt nem is írtad a felsorolásodban...:D
tomka
2014-10-19 10:13:32

Moha,

mellesleg nekem ez trifázisosnak tűnik. Vagy gyakran szokott ilyen lenni...?
tomka
2014-10-19 10:12:13

Moha,

nos, tény ami tény, a te esetedben egy roppant, khm, _egyedi_ görbeértelmezést láthatunk a program részéről. ;-)
Moha13
2014-10-19 10:09:48

Jó reggelt!
Ezennel (újra) megállapítom, hogy ez a rendszer hülye...
erdibetty
2014-10-19 10:01:19

És most fejeztem be. Remélem nem volt sok...csak gondoltam hátha.
erdibetty
2014-10-19 09:59:43

TŐKEHAL.
Az uszonyos megnőhet akár egyméteresre, elérheti a 40 kilót is. Húsa zsírszegény, jódban gazdag, mint a tengeri halak zöme, tartalmazza a szükséges omega-3-at, különösen a mája, amelyből a csukamájolaj készül. Tíz deka tőkehal 81 kcal.

TONHAL.
Valamennyi tengerben megtalálható, mérete a 70 centistől a 3 méteresig terjedhet. Húsának pirosas árnyalata, tömörsége vetekszik a zsenge borjúhússal, minél világosabb, annál frissebb, szinte szálka nélkül kerül forgalomba: sütve, grillezve, rántva még a gyerekek is szívesen eszik. Olajban, konzervként, salátának is remek. Tíz deka 147 kcal.

Ma már szinte teljes a kínálat a hazai piacokon
LAZAC.
Nyughatatlan fajta, szaporodni elvándorol az édesvizekbe, de élni a sós tengerben szeret. Jellegzetesen rózsaszín a húsa, amely hő hatására kifehéredik. Íze markáns, a fűszerek közül a kapor, a fokhagyma és a fehér bors illik hozzá leginkább. Grillezve, párolva, sütve egyaránt fenséges. Tíz deka 215 kcal.

RÁK.
Az asztalnál, csakúgy, mint a szárnyasok combját, nem illetlenség kézzel megfogni és elfogyasztani. A faroknál a páncél két oldalát összenyomva máris kiszabadul a finom hús. Főleg A-, D-, E-, B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai is figyelemre méltók, így a magnézium, a vas, a szelén, a jód, a foszfor és a cink. Koleszterintartalma 40-50%-al meghaladja a halakét. Főzve, grillezve, salátának, levesnek, de pizzafeltétnek sem utolsó. Tíz deka rákhús 75 kcal.

FEKETE KAGYLÓ.
Öt év alatt nő meg 5-8 centisre, ez az átlagos mérete. Kagylónként 20 deka húst emelhetünk ki. Tetemes A-, B-, C- és D-vitamin- tartalma mellett sok benne a vas is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Tíz deka 689 kcal.

OSZTRIGA.
A legkedveltebb kagylóféle, rendkívül gazdag fehérjében, emiatt és magas cinktartalma miatt úgy tartják, fokozza a nemi vágyat. Casanova állítólag naponta ette… A cinkhiányos állapot impotenciához, meddőséghez vezethet, befolyásolja az anyagcserét és az emésztést, a növekedést, a nemi érést és az immunrendszer megfelelő működését. Tíz deka 66 kcal.
erdibetty
2014-10-19 09:51:00

Nagyon alacsony kockázatú halak

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a halak és egyéb tengeri herkentyűk, amelyeket minden esetben nyugodtan beilleszthetünk az étrendünkbe, akár hetente többször is, mivel nem csak egészségesek, de ezek húsának higanyszennyezettsége is minimális. Ilyenek a következők:

csendes-óceáni és alaszkai vadlazac
kagyló
garnélarák
osztriga
hering
szardella
Alacsony kockázatú halak

Ebben a kategóriában a higanytartalom még mindig viszonylag alacsony, és ezeket a halakat is fogyaszthatjuk rendszeresen, de ideális esetben hetente csak egyszer. A következő fajok tartoznak ide:

konzerv tonhal
csendes-óceáni tőkehal
csendes-óceáni foltos tőkehal
atlanti-óceáni vadlazac
mahi-mahi
friss/fagyasztott csendes-óceáni tonhal
Dungeness-rák.
Közepes kockázatú halak

Közepes higanyszennyezettség miatt körülbelül havonta egyszer fogyasszuk az ezen kategóriába tartozó halakat és tengeri herkentyűket. A veszélyeztetett csoportba tartozó személyeknek (mint például a terhes nőknek) még ritkábban érdemes fogyasztaniuk ezekből. Az ide tartozó halak a következők:

laposhal
tengeri sügér
germon
kékhal
friss/fagyasztott atlanti-óceáni tonhal
Magas kockázatú halak

Az ezen kategóriába tartozó halakat és tengeri herkentyűket csak nagyon ritka alkalmakkor fogyasszuk, és a magasabb kockázatú csoportokba tartozó személyek (mint például a terhes nők és a gyermekek) kerüljék ezeket a magas higanytartalomból fakadó kockázat miatt. Ebbe a kategóriába a következő halak tartoznak:

kardhal
cserepeshal
marlin
cápa
kékúszójú tonhal
király makréla
Érdemes tudni, hogy más típusú makrélák – mint például a spanyol makréla, a domolykó makréla és a kék makréla – alacsonyabb kockázati kategóriába esnek, ezért ezek mértékkel, de gyakrabban fogyaszthatók.

Összegzés

Mint láthatjuk, a fenti négy kockázati szint alapján a Magyarországon kapható halak közül nyugodtan fogyaszthatjuk a csendes-óceáni és alaszkai vadlazacot, a kagylókat, a garnélarákokat, az osztrigákat és a heringeket, viszont, ha lehetséges, kerüljük a cápahúst, a kardhalat és a marlint, valamint maximum heti egy alkalomra korlátozzuk a tőkehalak és a tonhalkonzervek fogyasztását.

Ne haragudjatok,hogy ilyen hosszú, gondoltam hátha vakit érdekel. :)
erdibetty
2014-10-19 09:44:35

Sziasztok.
Nemtudom, hogy éhesebb vagyok e, mint Femibion előtt. Mindig jó étvàgyam volt, annak ellenére, hogy vékony vagyok. Sokan azt hiszik nem eszem rendesen, de ez nem igaz. Àllítólag gyors az anyagcserém, ezért hìzom nehezen. Uh annyira nem bánom ha feljön rám néhány dkg. Amúgy még az elején, amikor eldöntöttük jöhet a baba, elevitet szedtem, és akkor feljött rám 1 - 1.5 kg, ami azóta is megmaradt. De igazából ami ugye az étvágyat meghozza, erősíti az a
B-vitamin(B6,B12)és ez a legtöbb multivitaminban megvan, csak gondolom valakire jobban valakire kevésbé hat.
Mielőtt elfelejtem: tudtàtok, hogy a legtöbb jòdot a tengeri herkentyűk tartalmazzák? Abból is a ràkfélék a legtöbbet, majd a kagylók és bizonyos halak (vigyázz!néhány hal fajta sok higanyt tartalmaz). Uh aki szereti ezeket és rendszeresen fogyasztja pòtolhatja a jòdhiànyt.

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.

Lájkolj minket!