Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Sajnos a pajzsmirigynél messze nem elég, ha az értékek tartományon belül vannak. Ezért sem vette észre a hazidoki és a többi orvos sem, hogy itt nagy a baj, pedig már 10 éve is volt kirívó TSH-m, a T3, T4 pedig tartományban volt, de az alsó határon, csak akkor még én sem tudtam, hogy ez baj.
Lion86
2019-06-05 15:37:23
Mistimi, nála voltam :) Azért kell T3 is, mert hiába sikerült megfékezni a pajzsmirigy erőlködését (azaz csökkent a TSH, vagyis a pajzsmirigyet stimuláló hormon szintje) és a Letrox miatt (ami maga a T4 hormon) javult a T4 szint, a szervezetem nem tudja átalakítani T3-má, így még mindig alulműködök. Ezt csak pótlással lehet javítani, mert a labor alapján nem fog már magáhoztérni a pajzsmirigyem, élethosszig gyógyszerezni kell.
(Azért írtam ilyen szájbarágósan, hogy mindenkinek egyértelmű legyen) :)
mistimi
2019-06-05 15:20:02
Lion: csak nem Naszódynàl voltál?
Én is hozzá jártam anno innen Győrből, meg többször távkonzultáltam is vele.
Én is majd most akarok pajzsmirigyet nézetni vele aztán újra elküldeni majd az értékeimet.
Én T3-at nem szedtem még, bár egyszer felmerült h lehet kellene, de aztán mégse lett belőle semmi.
Leírod h neked mit mondott miért kell?
Köszi!
Lion86
2019-06-05 14:21:41
Egyébként nagyon kalandos volt az utam :D Valamiért úgy döntöttem, hogy ezt a 60 km-t Kecskemétre vonattal teszem meg, nem kocsival. Jól is tettem, mert félúton iszonyú felhőszakadás kapott volna el és utálok szakadó esőben vezetni. Persze vászoncipő, rövidujjú póló (szerencsére legalább a nadrág hosszú volt)... Kecskeméten is szakad az eső, próbálom kitalálni, honnan indulhat a helyi járat. Előtte az utazás 1 óráját azzal töltöttem, hogy rájöjöjjek egyáltalán megy-e arra busz, mert 5 km-re van a vasúttól az egészségház. Szerencsére megtaláltam és jó felé indultam. Leszállás után az első megállóban találtam egy boltot, ahol esernyő nem volt csak esőkabát. Vettem egy iszonyú ronda rikító sárga esőkabátot, mindenki engem bámult az utcán :D
Visszafelé is esett. Bezzeg akkor már kisütött a nap mire felszálltam a visszafelé tartó vonatra :) És láttam egy gólyát útközben, ami valahogy most nagyon megérintette a szívem... :)
Lion86
2019-06-05 13:37:29
Ahogy én látom, sok mindenkinek segítenek a metformin tartalmú gyógyszerek, de kb. ugyanannyi embernek nem. Sokszor a dokinak csak hónapok, évek múltán jut eszébe, hogy ki kéne próbálni gyógyszer nélkül is, csak diétával és sporttal (meg esetleg Inofolic, de nem Merck és társai...).
Lion86
2019-06-05 13:33:48
*vc-inzulin akart lenni :D
Lion86
2019-06-05 13:32:41
Andi kitartást hozzá neked is. Sajnos az IR kezelése tényleg egy hosszú folyamat, de hiszek benne, hogy siker vár ránk az út végén.
Nálam kiderült az endokrinológusnál, hogy egyáltalán nem kellett volna a Merck. Magamtól hagytam abba 2 hónap után, mert folyton rosszul voltam, nem volt pé-m és rémesen magas cukraim lettek. Éreztem, hogy ez így nem lesz jó. Ez volt augusztustól október közepéig. Többet nem mentem vissza ahhoz a dokihoz, csak napi 2 inozitolt ittam. Volt is havonta peteérésem, de nem akart jönni a baba, megint egyre kijjebb tolódott az ovu és februárban az éves rutin vérvételen kiderült, hogy magas a TSH-m. Márciusban endodokihoz mentem, levette napi 1-re az Inofolicot (mert napi 2 mellett hiába volt peteérésem, rosszabb lett a Vác-inzulin terhelés eredményem) és Letroxot írt fel.
Most mentem a kontrollra, vinni kelett volna a napi 1 inofolic melletti eredményt, csak azt ugye elfelejtettem... Most csináltatnom kell egy terhelést, aztán 2 hónapra teljesen el kell hagynom az inozitolt és újra terhelés, ezután dönt a doki, hogy kell vagy nem. Szóval az IR terén még közel 1 év után is ott vagyunk, ahol a part szakad. Nem tudni még biztosan, hogy amiatt vagy a pajzsmirigy miatt nem jön-e a baba (esetleg mindkettő).
A pajzsmirigyre azt mondta, T3-at is kell szednem a Letrox mellé, mert valami nagyon nem okés nálam (röviden összefoglalva). Ezt külföldön gyártják csak, adott receptet és úgy kell megrendelni.
Szóval úgy tűnik hosszú út vár még rám. De mindenki azt mondta, bízzak ebben a dokiban. Egyelőre bízok :)
Andi198729
2019-06-05 12:43:05
Igazad lehet, szerintem is a merck nem megfelelő, akikről tudok a környezetemben hogy inzulinrezisztensek, azonnal lecserélték a mercket, mert nemhogy nem hatott, romlott az érték, valamint a májfunkció is rossz volt.
Egyik kolléganőm aki súlyos inzulinrezisztens, a mostani inzulinja 700 volt! Azt viszont nem tudom, hogy melyik a 60 vagy a 120. Úgy tudom az alap is 130 volt neki. És ő több mint egy éve 3 szem mercket szed. Az endodokim is mondta a múltkor, hogy fél év alatt nem történik csoda, hanem az arra jó, hogy kiderüljön mennyire hatékony a gyógyszer, és azon hogyan kell majd változtatni.
Lion neked végül mi segített? Lecserélték a mercket?
Lion86
2019-06-05 12:12:07
Nekem a Merck mellett romlottak az értékek, valószínű, hogy azzal lehet a baj, lehet hogy másik gyógyszer kéne. Vagy tényleg az adag nem jó.
Andi198729
2019-06-05 12:09:09
Azért köszi Lion, hát most el vagyok keseredve, akkor semmit nem jelent az hogy fogytam, diétázom, plusz a merckformin szedése. Valószínű, hogy akkor magasabb dózist fogok kapni, vagy egy másik gyógyszert. Várom már , hogy menjek endodokihoz, hogy mit mond.