Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Sziasztok lányok!
Nekem Hashimotom van, pajzsmirigy alulműködéssel. Most kaptam rá októberben gyógyszert napi 25mg L-thyroxint. Nekem a szeptemberi tsh: 2,79 volt T3: 4,3, T4:15,96 és az ATG értékem 178 (határérték:60 ez az értékem ment szépen felfele tavaly január óta). És most, hogy augusztusban szintén missed ab-om volt elmentem endodokihoz és ő adott is rá egyből gyógyszert, mellette IGT-m van, ami betartott diétával átment IR-be, de sokat javult minden, de erre is kaptam most Merckformin XR-t 750 mg, de most 500-at szedek, mert az kapható. Amikor terhes lettem a TSH értékeim: 2,6 és 2,29 voltak. Most azt mondta a doki le kell vinni 1-2 közé az értéket, mert ha újból jön a baba akkor ugye ő az anya pajzsmirigyét használja a 16-ik hétig és ha emelkedik az értéke legyen miből lejjebb vinni. Most szedem is rá a gyógyszert vérvételre majd most januárban kell mennem, hogy miként változott a gyógyszer hatására. Nekem azt mondta vetéléseim hátterében is ezek a problémák álltak, hogy nem voltak kezelve, mert tipikusan azokon a heteken történtek, amikor a hormonális problémák okoznak vetélést. A gyógyszertől semmi bajom nincsen reggel ébredéskor beveszem utána összekészülök aztán reggeli rá fél órára.
A nődokijaim (váltottam 2019-ben) is azt mondták, hogy jók az értékeim mégis az endodoki, ahogy megnézte az értékeket egyből mondta nem jók és ez alulműködés. Általában a TSH, T3 és T4 értéket együtt nézik, mert önmagában a TSH nem mond semmit. Teszek majd fel egy táblázatot TSH értékekről hátha segít valakinek.
https://kepkuldes.com/image/hq61gP
zsuzsi09
2020-01-09 21:09:49
Málna - egy éve még teljesen rendben voltak az értékeim még a lombik előtt nézettem... most ez kicsit meglepett, hogy gyógyszert irt rá -és ahogy ti is irjátok nem is kevés adaggal kezdi és ahogy gondolkodom rajta egyre jobban arra jutok, hogy lehet ez volt a sikertelenség oka, vagy az egyik oka. MÉg van három embriónk nem szeretném elpazarolni, meghallgatok inkább több véleményt -de az eszem azt mondja ilyen értékkel ne menjek... Köszi, hogy felhivtad a figyelmem a mellékhatásokra -figyelni fogok és ha bármit észre veszek irány a doki---
Málna27
2020-01-09 20:35:58
Azaz a T3 T4 Zsuzsinak akart menni :)
Málna27
2020-01-09 20:35:28
Zsuzsi: Amikor nekem nyáron sikerült teherbe esnem pont ugyanennyi volt a TSH-m (már elkezdtem szedni a gyógyszert, csak nem gondoltuk, hogy rögtön sikerül). Viszont 4,5 hetesen elkezdtem vérezni. Nyilván senki nem tudja megmondani, hogy az miatt volt-e. Nekem barátnőm lombikozik és neki az endoki nem engedi úgy, hogy magas a TSH-ja. Kockázati tényező. Persze jól írtad, a beültetőknek ez biznisz, ők nem fogják azt mondani, hogy ne.
Nekem mindig mondja az endokim, hogy a hidegebb idő miatt is fentebb megy az érték. Edit jól írja, a napi 50 lórúgásnyi adag kezdetnek. Nekem elsőre minden másnap kellett 25-öt szednem. Majd ezt követően emelték minden nap 25-re, most pedig 25-öt és 50-et szedek felváltva. Én biztosan nem szedném be minden nap az 50-et a helyedben. Igaza van ebben is Editnek, felmegy a pulzusod hirtelen, szívdobogást okoz. Barátnőm pont most járt így, túlemelték az adagját és egyik éjszaka arra kelt, hogy iszonyatos szívdobogása volt. Nem szabad ilyen hirtelen levinni.
Rosie: Ne aggódj, a te TSH értéked teljesen jó. Tényleg jó lenne látni hozzá T4-et és T3-at.
zsuzsi09
2020-01-09 20:04:01
Edit - az FT4 értéke 18,00 - no arról már tényleg fogalmam sincs mit jelent :) FT3 -at nem látok.... köszönöm a tanácsot megpróbálom reggeli előtt bevenni, csak hogy nekem a reggelim a kávé aztán csak rá egy órára eszem... akkor még a kávé előtt be kell vennem,,,,,a kávé nem gyengiti a hatását???. remélem hamar leviszi.... eddig szedtem szelént, csak úgy magamtól - de akkor az kevés volt. a terhes vitaminra holnap rákérdezek...
Rosie - neked nem olyan magas az érték, jó lesz az...
Edit90
2020-01-09 19:12:43
Sziasztok!
Józsa:Hajrá-hajrá.Ha bármi kérdésed van írj nyugodtan! Én szedtem mellé az E-vitamint, a sikeres ciklusban már mensi utántól napi 400mg-ot végig. Lesz ultrahang követés? Mikortól kell szedned és milyen adagban?
Zsuzsi: Nekem 3,7 volt a TSH-m amikor elkezdtem szedni a Letroxot rá. Nagyon gyorsan leviszi a TSH-t, kb egy hónapon belül már 2 alatt lesz neked is, ha szeded a gyógyszert. De jó lenne tudni a FT3, FT4 értékeket is, mert ha azok sem jók, azok sajnos lassabban állnak helyre. Az 50 kezdő adagnak egész sok, tapasztalhatsz mellékhatásokat: magasabb pulzust, szívdobogás érzést, hasmenést. Szigorúan tartsd be, hogy reggeli előtt minimum fél órával kell bevenni.
Rosie: A te értéked éppen csak átlépi a határt.Nekem még a 3,7re is azt mondta az orvosom először, hogy szedjek szelént, hátha elég lesz. Ezt neked is tudom javasolni. A jód is nagy kérdés mindkettőtöknél: szabad, nem szabad, a terhes vitaminokban is van...erre kérdezzetek rá.
zsuzsi09
2020-01-09 18:26:21
holnap elmegyek a nőgyógyászhoz megkérdezem tőle is mi a véleménye - a klinika pénzt lát benne sajnos - ők beültetik, nem gond....de valami gond mégis van, ha a beültetést követő nyolcadik napon elkezdek vérezni. és lehet csak ezen múlik az egész-... teljes káosz van most a fejemben ezen agyalok
rosie
2020-01-09 18:19:50
Szerintem menjél csak el a konzultációra mindenképp!
rosie
2020-01-09 18:19:10
Zsuzsi! Én is pont ezen dilemmázom....nekem ugyan 2,16 de én is azt olvastam hogy 1-2 között az ideális a teherbeeséshez......ezért nem is tudom mihez kezdjek vele.....
zsuzsi09
2020-01-09 18:08:47
sziasztok
Először is Boldog új évet mindenkinek, teljesüljön mindenkinek az álma.
Végre ma megjöttek az eredményeim a pajzsmiriggyel kapcsolatban
TSH - 3,56 a doktornő szerint ha az érték 5-ig van akkor az még jónak számit, de mondta azt is ha terhes szeretnék lenni akkor lejjebb kell gyógyszer segitségével venni. igy irt ra gyógyszert Euthyrox 50 - holnaptól szedem. Szerintetek mennyire rossz ez az érték???? úgy tudom 2 alá kellene levinni, vagy?
jövő héten kellene mennem a meddőségibe konzultációra, de ilyen érték mellett talán nem kellene kockáztatnom egy embriót sem...
tanácstalan vagyok, szerintetek???
Nekem Hashimotom van, pajzsmirigy alulműködéssel. Most kaptam rá októberben gyógyszert napi 25mg L-thyroxint. Nekem a szeptemberi tsh: 2,79 volt T3: 4,3, T4:15,96 és az ATG értékem 178 (határérték:60 ez az értékem ment szépen felfele tavaly január óta). És most, hogy augusztusban szintén missed ab-om volt elmentem endodokihoz és ő adott is rá egyből gyógyszert, mellette IGT-m van, ami betartott diétával átment IR-be, de sokat javult minden, de erre is kaptam most Merckformin XR-t 750 mg, de most 500-at szedek, mert az kapható. Amikor terhes lettem a TSH értékeim: 2,6 és 2,29 voltak. Most azt mondta a doki le kell vinni 1-2 közé az értéket, mert ha újból jön a baba akkor ugye ő az anya pajzsmirigyét használja a 16-ik hétig és ha emelkedik az értéke legyen miből lejjebb vinni. Most szedem is rá a gyógyszert vérvételre majd most januárban kell mennem, hogy miként változott a gyógyszer hatására. Nekem azt mondta vetéléseim hátterében is ezek a problémák álltak, hogy nem voltak kezelve, mert tipikusan azokon a heteken történtek, amikor a hormonális problémák okoznak vetélést. A gyógyszertől semmi bajom nincsen reggel ébredéskor beveszem utána összekészülök aztán reggeli rá fél órára.
A nődokijaim (váltottam 2019-ben) is azt mondták, hogy jók az értékeim mégis az endodoki, ahogy megnézte az értékeket egyből mondta nem jók és ez alulműködés. Általában a TSH, T3 és T4 értéket együtt nézik, mert önmagában a TSH nem mond semmit. Teszek majd fel egy táblázatot TSH értékekről hátha segít valakinek.
https://kepkuldes.com/image/hq61gP