Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Sziasztok, én egy éve szedek gyógyszert IR-re. Enyhe, ezt állapította meg a dokim, éhgyomri cukor és inzulin alapján. Ezekből számította a HOMA indexet, nekem 2,49 volt, terhelésest akkor nem is kért. És ilyesmi magyarázatot adott hozzá:
Amennyiben valakinél felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, úgy szükséges ellenőriztetni a terheléses vércukor és inzulin értékeit. A labor eredményeket tartalmazó leleten ezek mellett fellelhető az ún. HOMA index is. (Megállapításához az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel). Az érték alapján megállapítható az IR gyanúja, hiszen 2 felett már mindenképp fellelhető a hajlam, ám a diagnózishoz kevés (általában 4 felett mondják ki az IR-t).
Hogy miért nem elég egyedül a HOMA index-et nézni? Ennek magyarázata, hogy ez csupán az éhomi glükóz és inzulin szintet nézi, a terheléses értékeket nem. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy az illetőnek a referencia tartományon belül van a HOMA index értéke, mégis fennáll nála az inzulinrezisztencia. De ennek ellenkezője is igaz, vagyis ha valakinél 2 feletti, az még nem jelenti a kóros állapot meglétét.
Most is csak a nőgyógyász kérésére készül a terheléses, holnap már kezemben lesz az eredmény. Hát kíváncsi vagyok.
Encsy, nem akarlak elbizonytalanítani, viszont lehet jobban jársz, ha szakorvostól kérded.
erikasz
2018-04-18 18:34:05
Olioli: A 21 napon neked luteláris fázis mennyi volt ?
erikasz
2018-04-18 18:32:31
Olioli:4. Postmenopausa ebből kiderül hogy van még petesejtem ?
A többiből meg volt e ovuláciom?
erikasz
2018-04-18 18:29:53
Olioli :Köszönöm szépen, jó hogy szóltál !
De addigra kiderül remélem !!!:)
Most csináltam tesztet 25 ml ,romed ,hogy haza jöttem, de hó mező volt ,tudom nem reggeli vizelet !
Olioli
2018-04-18 18:29:11
A 21. Napiban csak progeszteront néztek. 1 értékem van rajta.
DE alatta a ciklus minden fázisa fel van sorolva és az azokhoz tartozo ref.érték.
1.follikuláris fázis
2.ovulácios fázis
3.luteális fázis
4. Postmenopausa
5.orális fog.gátlás
6.terh.1. Trimeszter
7.terh.2.trimeszter
8.terh.3.trimeszter
Olioli
2018-04-18 17:54:56
Erikasz nekem csak ciklus 3. Napján és 21-én volt hormonsor. Ha akarod kikeresem melyiken mit néztek.
Sztem szolj, hogy terhes lehetsz, söt addigra biztos tudni fogod!!
mert korai terhességnél nekem nem csináltak rákszűrést, nehogy vetéljek ismét. Aztán sajnos a baba elhalt, de így nem hibáztattam se magam se az orvost!
erikasz
2018-04-18 17:40:55
Olioli : Rákszűrésre megyek letelt az 1 év !
Meg is kérdezem ,hogy változókor miatt van e lehetőség hormonsort csináltatni !
Igy pénzembe sem kerül !
Meg persze több minden kiderül !
Azért kérdezem, hogy ilyenkor menszi előtt mik derülnek ki ?
Észre lehet venni ha terhes vagyok , a hormonsorból ?
Olioli
2018-04-18 17:31:53
Sziasztok.
Milyen sok esemény történt itt! Próbálom visszaolvasni!
Gyémánt szívből sajnálom, nagyon is együttérzek veled! :-( nem is tudok mit mondani....
Erikasz neked megy a dukk!! Azt szeretném tőled kérdezni, hogy az előzmények miatt mész ilyen korán dokihoz?
Épp azon gondolkodom, ha pozitiv lenne a tesztem, akkor SOS hívom a dokit.
A vetélés, és missa.ab miatt így gondolom, de mit tud tenni, ha úgysem látszik még semmi!?
Christi hogy vagy?
erikasz
2018-04-18 17:08:51
Gyémánt :Na neeee .......................! biztos rendes vér ?
Amandeen : Nagyon sajnálom hogy ez a hónap is kudarc !!! :(
Meddig kell szednetek a gyógyszert férjeddel ,hány napig hátha még az ovud nem fog eljönni !
Hányadik nap jársz a ciklusban ?
Fbara :Sok bolond van a kórházban !
Nem is kell cirkuszba menni ! :)
Csak pihennek ...kávéznak...cigizni járnak ki ezt csinálják a kórházban a nővérek ,beteggel nem is foglalkoznak ! Hogy neked is van dolgod mit érdekli őket ! Volt sokszor részem a kórház sürgösségi ellátásán is lenni !
Köszönöm a drukkolást nektek majd elválik mi lesz a napokban ,melleim fájnak és szurkál a hasam !
Most 20 .án 11 órára van a nődokinál időpontom !
Ha addig meg nem jön !
Kérhetek most hormonsort menszi előtt ?
Ilyenkor jó ?
Amennyiben valakinél felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, úgy szükséges ellenőriztetni a terheléses vércukor és inzulin értékeit. A labor eredményeket tartalmazó leleten ezek mellett fellelhető az ún. HOMA index is. (Megállapításához az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel). Az érték alapján megállapítható az IR gyanúja, hiszen 2 felett már mindenképp fellelhető a hajlam, ám a diagnózishoz kevés (általában 4 felett mondják ki az IR-t).
Hogy miért nem elég egyedül a HOMA index-et nézni? Ennek magyarázata, hogy ez csupán az éhomi glükóz és inzulin szintet nézi, a terheléses értékeket nem. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy az illetőnek a referencia tartományon belül van a HOMA index értéke, mégis fennáll nála az inzulinrezisztencia. De ennek ellenkezője is igaz, vagyis ha valakinél 2 feletti, az még nem jelenti a kóros állapot meglétét.
Most is csak a nőgyógyász kérésére készül a terheléses, holnap már kezemben lesz az eredmény. Hát kíváncsi vagyok.
Encsy, nem akarlak elbizonytalanítani, viszont lehet jobban jársz, ha szakorvostól kérded.