Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Köszi lányok az elmúlt napokban felém nyújtott bíztatást, nagyon jól esett. Sajnos ma délután megjött, de most először nem vagyok szomorú, nem vagyok magam alatt. Már teljes gőzzel vágok neki az újabb lehetőségnek, egy újabb és remélhetőleg sikeres Clostys hónapnak. Mégegyszer köszi!!!! :) :)
Panka82
2018-07-24 20:16:55
De az LH , FSH arányt a 21.napnál kell nézni ? Nem a 3. napnál, ugye?
Becsatolnád azt a görbédet? Kíváncsi lennék rá :)
Mi is próbáltuk már a kétnaponta variációt is,vagy több nap egymás után, de én már innentől csak az LH tesztnek hiszek . Tudom, hogy a menstruációig fenn marad a hő , akkor is ha nincs baba, de azt olvastam, hogy nem mindenki olyan szerencsés , hogy felmegy a hőmérséklete, mert az valami problémát jelent ha nem emelkedik. Én most olyan vagyok mint a csirkekeltető :) Csak ilyenkor ciklus végén kicsit félve veszem ki a számból a hőmérőt, hogy ugyan esett e.
Nekem ajánlották, hogy szedjek e-vitamint és folsavat. Meg is említettem a nődokinak , hogy már szedek egy ideje , de ő az inofolicot ajánlotta, férfi változatban pedig a folandrolt. Úgy gondolom még maradok az e-vitaminnál és a folsavnál. Párom is e-vitamint szed, hogy aktívabbak legyenek a kisfickók :)
Nekem ez a ciklusom volt reménykedő, amit most becsatolok.
Smagi
2018-07-24 19:55:49
Ha minden érték jó volt, akkor bízzunk benne, hogy most sem lesz semmi gond! Amit még figyelni kell az az LH, FSH arany mert annak 2 körül kell lennie. Nekem ez nem túl jó, így azt várjuk, hogy a gyógyszerek ezt is rendbe teszik picit a gyógyszerek. :)
Én is mértem a hőmet a sikeres hónapban és az oldalon vezettem a görbém. Nekem trifázisos görbém volt (legalábbis nekem annak tűnt) úgyhogy fent maradt a hőm de sosem érte el a 37 fokot. Meg sajnos a menstruációig amúgy is magasabb a hőmérséklet, babától függetlenül. A hőmérséklet inkább azt jelzi, hogy megtörtént az ovuláció, így inkább ellenőrzésre jó, legalábbis én nem éreztem olyan nagy segítségnek. Mi annak idején nem ez alapján voltunk együtt, inkább 1-2 naponta. De friss házasok vagyunk, úgyhogy szerencsére ez nem volt probléma :)
Panka82
2018-07-24 19:28:01
Már nem emlékszem mennyi ideig szedtem a Letroxot , de amim van vérvételi eredmény abból látszik, hogy helyreállt a 4-es érték alá, de ez 2011 év végén volt . De így hogy írtad , a progeszteront és a prolaktint , előkerestem ezeket az ős vérvételi eredményeket ( igaz ezek 2011, és 2013-as eredmények). Ezeknél egyiknél sem mutat eltérést , minden jó a T4, az LH , az FSH, a prolaktin , az ösztradiol, a progeszteron, és a tesztoszteron is . Igaz ezek a ciklus 3. napján levett vérből való adatok.
Szóval majd kiderül augusztusban , hogy most mire változott a helyzet , azért köszönöm a tippet, meg is fogom említeni az endokrinológusnak , mert, hogy a volt nőgyógyászomhoz nem megyek vissza az is biztos :).
Én így a negyedik LH tesztnél kezdek rájönni, hogy mikor is kezdjük pontosan a hajrát, mert kb. 3hónapja érzek pozitív teszt utáni napon éles nyilallást, hogy majd leszakad a jobb oldali petefészkem. Tehát nekünk az a nap jó. A nőgyógyász azt ajánlotta , hogy előtte lévő 3-4 napban semmi együttlét. Igazából ez az oldal eddig nekem nem jól lőtte be az ovulációt , csak jól mutatja a görbe a hőmet.
De az ovu után Neked nem emelkedik a hőd? Mert arra azt mondják, hogy jó progeszteron termelés , mert az viszi fel a hőt. Ha jól tudom :) Tehát ebből is meg lehet állapítani.
Smagi
2018-07-24 18:50:09
Én is Letroxot szedek a pajzsmirigyemre, ez elég általános gyógyszer, szinte mindenkinek ezt írják fel első körben, ha nincs nagy gond. Mennyi ideig szedted? Doki mondta, hogy hagyd abba? Lehet, hogy tovább kellene szedned, hogy lejjebb menjen a TSH, tuti ami tuti. :)
Igen, mi is úgy voltunk vele, hogy "jobb" korán, ha már ennek kell történnie... Szerencsére nem kellett várnunk, egyből próbálkozhattunk mert rendesen kitisztult magától, a kontrollon a nőgyógyászom úgy látta, hogy a méhem teljesen helyreállt, így zöld utat engedett. Azóta én ovulációs tesztet használok, hogy lássam van-e peteérésem, bár mostanában megtanultam felismerni a jeleit. :) A 21. napi vérvételt nekem az endokrinológus kérte, bár biztos, hogy a nőgyógyász is be tud utalni. Azt azért szokták kérni, hogy megnézzék volt-e peteérés, hisz amennyiben magas a progeszteron értéke, akkor volt. Nálam szerencsére ezzel nem volt gond, úgyhogy peteérésem van. :) Nekem a prolaktin szintem magas kicsit, amire szintén kaptam gyógyszert mert az okozhat vetélést is (az endokrinológus szerint ez volt a gond), illetve a teherbeesést is nehezíti, mert meggátolhatja a peteérést és nehezíti a beágyazódást. Szerencsére nekem a peteérést nem zavarta össze de lehet, hogy a beágyazódásnál vannak a gondok... A prolaktin szintet nagyban befolyásolja a stressz, ami sajnos nálam mindig problémás volt. Nagyon stresszes típus vagyok, 8-9 éve a hajam fele is kihullott/elvékonyodott a stressz miatt, így látom ebben a prolaktin dologban az értelmet. :)
Menj el esetleg 21. napi vérvételre is, ezt beutaló nélkül meg lehet csináltatni magánorvosi rendelőben, bár nem olyan olcsó...
Illetve sajnos az is teljesen normális, hogy nincs minden hónapban peteérés, így hiába vagytok együtt sűrűn, nem sikerülhet a pici.
Panka82
2018-07-24 18:21:51
Sajnálom Smagi, hogy ez történt... De talán minden rosszban van valami jó, szokták mondani... inkább hamarabb mint később, ha még csúnya is ezt mondani .
Nekem is ez mondta a nőgyógyász mikor voltam tavaly novemberben citológiai vizsgálaton , hogy nem lesz probléma ha már következő hónapban akár teherbe esek , mert ezek a fogamzásgátlók már nem okoznak problémát.
Én csak azért kezdtem el mérni februárban a hőmet, mert gondoltam az előző hónapokban nem megfelelő időpontban történt az együttlét , és így talán betudjuk lőni. De ahogy telnek a hónapok , nem is a türelmetlenség kezd úrrá lenni rajtam, hanem az , hogy most már utána járok miért is nem sikerül... Azt gondoltam, hogy a hormonjaimnak fel kell ébredniük :)
Sok évvel ezelőtt elkezdtem utána járni . hogy miért is lett kevesebb a hajam a megszokottnál, és miét is jöttek a kilók. Nőgyógyász, fogorvos, endokrinológus,hajgyógyász... hogy mégis hol a gócpont... 2011-es vérképem (nem most volt.. :) nagyon rossz volt , és akkor a TSH-m 6,92 volt. Voltam a 3. napon vérvételen , letroxot írtak fel, azt szedtem .
De igazából azóta nem foglalkoztam vele , nem gondoltam, hogy nagyobb hangsúlyt kellene rá fektetnem , mert eszem ágában sem volt , hogy én mikor szeretnék babát. Stabil párkapcsolatom 3éve van és úgy érzem, most jött el az idő, de azt gondoltam zökkenőmentes lesz. Hát úgy tűnik nem az.
Mivel a nőgyógyász nem mondott semmit a TSH-ra , ezért magam döntöttem úgy , hogy endokrinológushoz megyek, viszont azt nem tudtam, hogy a 21.napon is kell vérvételre menni. Ezt a nőgyógyász kéri meg vagy az endokrinológus?
És ti azóta , hogy álltok ? Mennyi szünetet kellett tartani a vetélés után?
Smagi
2018-07-24 17:35:55
A TSH kapcsán még annyi, hogy van ismerősöm, aki kb. 7-es értékkel esett teherbe és kihordta a kisbabáját minden komolyabb komplikáció nélkül (mármint voltak gondok, de nem a TSH miatt). A fogamzásgátló abbahagyása után szerintem normális, hogy kicsit felborul a menstruációd. Én is nagyjából ott tartok, mint Te. Novemberben hagytam abba a gyógyszert, utána pár hónap szünetet hagytunk, bár több nőgyógyász is mondta, hogy nem fontos, nem okozna gondod, ha nem várnánk. Mi azért vártunk, 26-32 napos ciklusaim voltak. Januárban kezdtünk el próbálkozni, ekkor persze 32 napra jött meg, hogy idegesítsen egy kicsit :) Februári ciklusom sikeres volt, terhes lettem. Sajnos 8. hétben elment a baba, illetve az ultrahangon 5 hetes volt a mérete, tehát valószínűleg nem fejlődött elég jól vagy csak már "visszafejlődött" annyira, hogy 5 hetesnek látták az ultrahangon. A vetélés alvadt vér darabkákkal járt, nagyon erős görcsökkel és elég sokáig húzódó vérzéssel. Ebből kiindulva, simán lehet, hogy korai vetélésed volt, az sajnos nagyon-nagyon gyakori. (Csak sokan ha nem akarnak babát nem figyelnek oda igazán az ilyen jelekre, így nem is tudják.) A vetélésnek sajnos nagyon sok oka lehet - eléggé kiművelődtem a témában - így a pajzsmirigy is szerepet játszhat, főleg, hogy hatással tud lenni nagyon sok hormon szintjére. 3. és 21. napi hormonvizsgálaton voltál?
Panka82
2018-07-24 17:27:01
Köszönöm Smagi a válaszodat :)
Igen , ezt én is olvastam, hogy gyermekvállalásnál mi a megfelelő érték, viszont arról is olvastam , hogy ha valaki esetleg ilyen értékkel teherbe esik, akkor nagyobb az esélye a vetélésnek , ez igaz lehet?
Pár hónappal ezelőtt 31napos volt a ciklusom, már reménykedtem is ... , de csak megjött és több napos is volt mint szokott, és mellé erős görcseim voltak, és alvadt vér darabok a menstruációmban ... tehát az is lehet, hogy egy spontán vetélésem volt?
Smagi
2018-07-24 17:15:12
Szia Panka82!
A magas TSH érték pajzsmirigy-alulműködésre utal, ami megnehezítheti a teherbeesést, de el nem lehetetleníti. Az endokrinológusok azt mondják, hogy az ideális TSH érték a gyermekvállaláshoz 1-2 közötti (van, aki 1 alattit javasolna). Én megkérdeztem az endokrinológusomat erről, ő azt mondta, hogy a 2 alatti TSH inkább abban az esetben fontosabb, ha beültetésre kerül a sor. Nekem 2,41 a TSH-m, amit megtámogattunk gyógyszerrel, hogy lejjebb menjen picit. :)
Panka82
2018-07-24 17:04:27
Sziasztok!
Én márciusban csatlakoztam az oldalhoz, a hőmet februártól mérem .
Tavaly októberben hagytam abba a gyógyszert , azóta 28, 29, 30,31 naposak a ciklusaim. Az elmúlt 3 hónapban használok LH tesztet, eddig mindig pozitív volt. Most voltam nőgyógyásznál , vittem minden hónapról a kinyomtatott grafikonjaimat, hogy megtudjam neki mi a véleménye. Természetesen az volt a válasza , hogy próbálkozzunk tovább... Voltam teljes vérkép laboron is, minden érték jó, kivéve a TSH, ami 5,32 -es értéket mutat(ami 4,20-ig jó). Erre én hívtam fel a nőgyógyászom figyelmét , de nem nagyon akart rá reagálni.
Szerintetek a pajzsmirigy miatt nem jött még össze a baba?!?
Volt már valakinek ehhez hasonló TSH értéke? (Majd augusztusban megyek endokrinológushoz)
Ez a mostani görbém..igaz az ovut még nem ismerte fel..