Fórum

Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!

A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)

Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!

Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!

Email értesítést kérek, ha új hozzászólás érkezik ehhez a beszélgetéshez!
Lion86
2018-03-27 15:41:05

Anita012, ne érts félre, nem akadékoskodni akarok, de még a tojásfehérjeszerű nyák sem garancia, mert a többiekkel is előfordult, hogy egy ciklus során többször is volt, és csak a hőgörbe alapján lehetett megállapítani, hogy mikor is volt az ovuláció. A mikroszkópról nem sok jót hallottam, volt akinek szinte mindig, valakinek meg sosem volt páfrányos. Ovulációs tesztet próbáltál már?

A hőmérőzésről:
A hőmérzésre azért van szükség, mert a testhőmérsékleti görbédből az orvos meg tudja állapítani, hogy volt-e ovulációd, megfelelően dolgoznak-e a hormonjaid.

A reggeli ébredési testhőmérsékletet tartalmazó görbét régen kézzel kellett vezetni, de ma már az Internet nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy mindezt a neten megtehesd, és egyéb, a tüszőéréssel kapcsolatos adatokat, információkat is nyilvántarthass a görbén. Mindezek nem csak az orvos számára szolgálnak hasznos információkkal, hanem Te magad is elkezded felismerni a várható ovuláció jeleit, és így el tudjátok „kapni” a megfelelő időpontot – ami egyébként a tested jelzéseinek ismerete nélkül nem is olyan könnyű.

Tudnivalók a hőmérőzésről

A testhőmérsékletet mindig reggel, közvetlenül ébredés után kell mérni. Lehetőség szerint még a mosdóba se menj ki előtte, hanem inkább gyorsan ess túl rajta, mert akkor lesznek legpontosabbak az eredmények. Természetesen előfordulhatnak napok, amikor ezt nem tudod megoldani, vagy elfelejted a mérést, akkor se ess kétségbe, vezesd tovább a hőmérsékleti görbéd adatait, mintha mi sem történt volna. Segít a lehető legpontosabb görbe kialakításában, ha az adatokat minden nap ugyanabban az órában méred. Neked kell eldöntened, mennyire törekszel megbízható eredményre.
A hőmérőzéshez bármilyen lázmérőt használhatsz. (Én a fémszálas hagyományosat javasolnám.) Nagyon fontos! A testhőmérsékletet a nyelv alatt vagy hüvelyben kell mérni. A hónaljban mért testhőmérséklettel semmire sem mész, egy lapos, szinte értékelhetetlen görbét kapsz, ezt a hibát én is elkövettem. Végül az orvos erre irányuló felvilágosítását követően áttértem a szájban történő testhőmérséklet mérésre, és hihetetlen mekkora volt a különbség a két görbe között.

Görbe értelmezése

Ovuláció előtt közvetlenül leesik, majd utána megemelkedik a testhőmérséklet. (Nem mindenkinél van így, előfordulhat, hogy előtte napokig stagnál és utána ugrik fel, vagy több nap alatt lassan emelkedik csak magasra.) Ehhez még támpontot ad a méhnyák állapotára vonatkozó információ, illetve az ovulációs fájdalomra vonatkozó információ is.

Elvileg számítógépes program használata esetén a zöld függőleges vonal jelzi az ovuláció időpontját, de ez nem minden esetben pontos, jobban jársz, ha Te magad értelmezed a diagramm adatait. Ehhez fontos, hogy elolvasd a nyák vizsgálatával kapcsolatos menüpontban írtakat is. Abban látni fogod, hogy az ovuláció környékén a nyák állaga a tojásfehérjéhez hasonlóvá válik. Ez nálam már az ovuláció előtt pár nappal megkezdődött. Továbbá az ovuláció megtörténtét követően a testhőmérséklet megemelkedik. Az orvosom szavaival élve „ekkor már lecsúsztunk a megfelelő időpontról”. Az együttléteket tehát 1-3 nappal a várható ovuláció előtti napokra, vagy az ovuláció napjára kell időzíteni.

Az utóbbi állítólag már késő, mert a lustább spermiumok nem tudnak odaérni időben a petesejthez. Még egy fontos fogódzó a diagrammod értelmezéséhez. Az ovuláció megtörténtét követő 2. napon a testhőmérsékleted elvileg pontosan 2 tized fokkal magasabb, mint az adott ciklus során mért legmagasabb testhőmérséklet. Ha megnézed a fenti görbét, akkor láthatod, hogy azokon a napokon, amikor már nem volt menstruáció, a legmagasabb mért testhőmérséklet 36,7 C. Ehhez képest az ovuláció 2. napján a mért testhőmérséklet 36,9 C, ami valóban pontosan 2 tized fokkal magasabb. Feltétezem, hogy ez nincs mindenkinél kőbe vésve, ezért kéri az orvos általában azt, hogy legalább 3 hónapon keresztül vezess hőmérsékleti görbét, amelyből kiderül, hogy is működik pontosan a Te ciklusod.

Összefoglaló információk a saját hőmérsékleti görbéd értékeléséhez

Hőmérsékleti adatok:
A testhőmérséklet a ciklus folyamán össze-vissza ingadozik, bár nagyjából egy tartományban, 37 C fok alatt mozog, kivéve, ha időközben megbetegednél.

Ovuláció előtt a testhőmérséklet pár fokkal leesik.

Ovulációt követően a hőmérséklet emelkedésnek indul, és a progeszteron hormon termelődésének köszönhetően 37 C fok közelébe kerül, vagy akár afölé is emelkedik.

A menstruáció előtt – némelyeknél pl. nálam a menstruációt követően - a hőmérséklet ismét leesik, mert megszűnik a progeszteron termelés.

A terhességed egyik valószínű jele, hogy a testhőmérsékleted nem esik vissza.

Méhnyák adatok:
A ciklus folyamán a méhnyák az ovulációhoz közeledve egyre síkosabbá, bőségesebbé, és áttetszőbbé válik. Az ovuláció időpontjában a méhnyák már teljesen olyan, mint a tojásfehérje. Ha mintát veszel belőle, és két ujjad közé fogod, majd a két ujjadat távolítod egymástól, akkor a méhnyákból az ujjak között hosszú fonál képződik a méhnyákból.

Ovulációs fájdalom:
Az ovuláció előtt ún. ovulációs fájdalmat érezhetsz a petefészked környékén. Nekem ezek kis szúrásként jelentkeztek, különösen ha köhögtem, vagy tüsszentettem. Ovulációs fájdalmat csak a nők egy része érez, a másik része nem tapasztal ilyenkor semmit.

Kiütések, pattanások:
Érdemes feltüntetni a Ciklus.hu adott naphoz tartozó megjegyzés rovatában. Még ha a diagrammban nem is látszik, számodra támpontot adhat. Nekem az ovuláció és a menstruáció előtt közvetlenül kiütések jelentek meg a homlokomon, és a mellkasomon.

Problémák a görbe értelmezésekor:

A hőmérséklet nem emelkedik meg egyértelműen: lehet, hogy nem jó helyen méred a testhőmérsékletet, vagy nem mindig azonos időpontban. Feltétlenül próbáld ki a nyelv alatt vagy a hüvelyben történő mérést, és lehetőség szerint mindig azonos időpontban.

Jó helyen mért testhőmérséklet esetén sem emelkedik a görbe: problémák lehetnek a progeszteron termeléseddel, de ennek megítélése az orvos dolga. Ha megmutatod neki a görbét, meg tudjátok beszélni, hogy valóban így van-e, illetve az ezzel kapcsolatos teendőket.

Szerencsés, ha olyan nőgyógyászod van, aki a vizsgálat során ultrahanggal ellenőrizni tudja a tüszőérés folyamatát. Ilyenkor a hőmérsékleti adatok mellett az ultrahang eredmények is nagy segítséget nyújthatnak az esetleges probléma kiderítésében. A laborvizsgálatok is segíthetnek annak a megállapításában, hogy megfelelő-e a hormonszinted alakulása a ciklus során. Ilyenkor a tüszőrepedés előtt, és utána is el kell menni a beutaló alapján laborvizsgálatra.

Lépcsős hőmérséklet emelkedés: ez nem feltétlen jelent problémát. Nálam sem egyik napról a másikra ugrott fel a testhőmérséklet, hanem napról-napra nőtt, mégis kisbabát várok, de ismét jelezném, hogy ezt az orvos feladata megállapítani. Előfordulhat, hogy a progeszteron-szinttel van probléma, amelyre laborvizsgálatok során derülhet fény.

Betegség a görbe vezetése közben: sajnos a láz jelentős mértékben befolyásolhatja a görbécskénket. Ezzel nem tudunk mit tenni, de feltétlenül rögzítsük a diagramm megjegyzés rovatában az egyéb tüneteinket, ezzel elkerülve a görbe esetleges téves értelmezését. Egyébként a hőmérsékleti adatok torzulásához vezethet a lázon kívül a kialvatlanság, az alkohol fogyasztás és a stressz helyzet is. (Utóbbi a fogantatást is jelentős mértékben akadályozhatja.)

Menstruáció alatt is magas testhőmérséklet: ezt a fokozatosan csökkenő hormonszint okozhatja, nálam minden ciklusban így volt.

Pajzsmirigy problémákból adódó kiugróan magas, vagy alacsony hőmérsékleti adatok:

Pajzsmirigy túlműködés okozhatja, hogy a ciklus közbeni alaphőmérséklet 36,8 C fok felett van. Egyéb erre utaló tünetek lehetnek: szívdobogás, idegesség, súlycsökkenés, gyakori éhségérzet, alvászavarok, stb.
Pajzsmirigy alulműködés okozhatja, hogy a ciklus közbeni alaphőmérséklet 36,2 fok alatt van. Egyéb erre utaló tünetek lehetnek: testsúly gyarapodás, fáradtság, depresszió, hangulat ingadozás, pecsételő vérzés, erős menstruációs vérzés, túl rövid vagy épp túl hosszú ciklus, száraz bőr, törékeny körmök, magas koleszterinszint, szívdobogás érzés, székrekedés, stb,
Mindezek kiderítése az orvosod feladata, ugyanakkor ha ilyesmire gyanakszol önmagad megfigyelése alapján, feltétlenül jelezd felé a jellegzetes tünetek esetleges meglétét.

Tüszőrepedés után néhány nappal a hőmérséklet ismét leesik: ez kb. a nők felénél fordul elő, nem jelent különösebb problémát, a luteális szakaszban történő hormon változásokkal van összefüggésben.

Túl rövid luteális szakasz: ránézésre lehet, hogy az adott szakasz túl rövidnek tűnik, de nem feltétlenül az. A statisztikák szerinti hossz 12-16 nap kell, hogy legyen. Ha 10 napnál rövidebb, akkor lehet, hogy progeszteron szint probléma áll fenn. A luteális szakasz pontos hosszát az ovuláció napjának megállapításával tudjuk meghatározni. Általában az ovulációt követő 5. napon azért a testhőmérsékletnek már jócskán emelkednie kell.

A hőmérséklet a luteális szakasz végén nem esik vissza: szerencsés esetben várandós vagy. Kevésbé szerencsés esetben okozhatja egy ciszta, vagy progeszteron tartalmú gyógyszerek. Ezzel kapcsolatban ismét azt javasolnám, hogy fordulj az orvosodhoz.

fbara90
2018-03-27 15:12:27

Sziasztok!
Rövid bejelentkezés!
Ovu még sehol, teszt nem igazán erősödik! :(
Nemsokára jövök visszaolvasni titeket! :)
Anita012
2018-03-27 15:10:02

rendben van ! Megpróbálok valamit felvezetni ide:D Van egy ovulációs mikroszkópom de az nekem nem hogy páfrányt,semmit sem mutatott :D szóval az halott dolog:) Az ovuláció jelei megvannak,legallábis ezt tapasztalom( nyúlós nyálkahártya )
Lion86
2018-03-27 12:28:56

Encsy, örülök, hogy megnyugtatott a dokid és hogy ilyen szépen felment a hőd, most már csak a várakozás van hátra :) Az jó kérdés, hogy miért tette át az ovut, de ha te is úgy érezted, akkor jó helyen van :)
Amandeen, ne törődj azzal, hogy másik oldal hova teszi az ovut, nekem is mindig egy-két nappal odébb teszi, akkor is, ha tudom, hogy nem akkor volt.
Erikasz, érdekes ez a fahéj dolog, időnként nagyon megkívánom és azzal iszom a kávém :) Sajnálom, hogy nem jó híreket kaptál az orvosnál, de ez még sokat javulhat, az elhalt szövetek szerepét idővel átveszik az egészségesek, ha ezután még jobban vigyázol magadra és ilyen pozitívan állsz hozzá, nem lesz baj. (Nekem az egyik szívbillentyűm visszaereszt egy kicsit, és azzal kompenzálja a szervezetem, hogy alapból 90-100 a pulzusom, vagyis a szív csodákra képes :) )
Anita34, nem gondoltam a válás után, hogy olyan fontos lenne a házasság, de most még boldogabbnak érzem magam :) De szép az az idézet, amit írtál Erikasznak! Meg is könnyeztem :)
Anita012, üdv közöttünk! Remélem nem haragszol meg, valóban kicsit sok a testsúlyod a magasságodhoz, de ha ez családi vonás és nem áll egyéb ok a háttérben (ez majd a hormon vizsgálatból úgyis kiderül), akkor felesleges ez miatt aggódni, persze a mozgás sosem árt, de a diétával óvatosan, mert egy rosszul beállított diéta ronthatja az esélyeket. A hőgörbe vezetése szerintem fontos lenne, Mert sajnos rendszeres ciklus mellett is előfordulhat, hogy nincs peteérés. Mi segítünk az elemzésben, szóval vágj bele minél hamarabb. Egyébként a testsúly se biztos, hogy olyan nagyban befolyásolja a teherbeesést, mert bár én a másik oldalon vagyok, a 172 centimhez 45 kiló voltam, mikor a nagyobbik fiammal terhes lettem, pedig azt mondták, aki ilyen károsan sovány, nem valószínű, hogy teherbe tud esni. Hát megcáfoltam :) Szóval csak bízz és sikerülni fog :)
Natus, holnapra biztos visszamegy, ne aggódj :)
Margaréta, szépen visszamászott a hőd, úgy tűnik ez most egy ilyen ciklus, hátha ez jön be :)
Kerie,szépen alakul a hőd, holnapra biztos még magasabb lesz.
Fbara, hogy állsz?

Én most így
Anita012
2018-03-27 08:45:59

Nagyon koszonom a sok biztato szót :) igen a femibiont szedtem, aztan az orvosok a nutrilite vas és folsavtartalmu tablettat ajanlotta, ratertem arra :) remeljuk bevalik, sokan csinaljak ;)
Encsy883
2018-03-27 07:52:25

erikasz: csatalkozom a többiekhez, csodálatraméltó az az erő, pozitív hozzáállás, amilyen te vagy, és biztos vagyok benne, hogy igen is meg fogsz ebből is gyógyulni és hogy minden sikerülni fog, amit te igazán szeretnél! Szívből kívánom, hogy így legyen!!! :-)

Margaréta: szép magas a hőd! ;-)

Anita012: nem szabad ilyen hamar letörni? hiszen azt írtad, hogy 3. hónapja próbálkoztok még csak, igaz? :-) Csak pozitívan, ez nagyon fontos!!! És hidd el, sikerülni fog! Ez teljesen normális, ha nem jön össze rögtön, attól még nem biztos, hogy van bármi gond is, az is lehet, hogy mondjuk nem jókor, vagyis nem pont peteéréskor próbálkoztak, meg amúgy is azt szokták mondani, hogy nagyon sok dologtól függ, de nem szabad csalódottnak lenni, hogy még nem sikerült! Babatervező vitamint szedsz már valamit?
Encsy883
2018-03-27 07:45:28

nahát, most látom, hogy át tette az ovumat ciklus 21. napjára! miért? amúgy mondjuk én is inkább arra a napra hajnalra tenném, mint előző napra! mit gondoltok?
Encsy883
2018-03-27 07:43:52

Sziasztok! :-) én ma így, mióta mérek, igaz nem régóta, de ez a legmagasabb amit mértem, szinte elérte a 36.9et, de épp hogy nem, ezért írtam be inkább csak 36.85öt! Meglátjuk hogy alakul majd tovább!

Fbara, Lion: ti hogy álltok?
Amandeen
2018-03-27 07:24:27

Én ma így.
erikasz
2018-03-27 07:22:30

Köszönöm mindenkinek ! :D

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.

Lájkolj minket!