A női meddőség lehetséges okai

A meddőség a fogamzóképes párok körülbelül 15%-át érinti. A meddőség okainak 15-20%-a ismeretlen. Oka lehet teljesen egyszerű is: a nem megfelelő időben történt vagy nem elég gyakori együttlét. Azonban az többi meddőnek tartott párból is csak nagyon kevés az, akinek nem lehet valóban saját gyermeke, jelentős részüknél orvosi segítséggel megtörténhet a teherbeesés.

A meddőség szervi okai

Hormonális okok

Ovulációs problémák hátterében sok esetben a hormonháztartás zavara áll, amely szervi eltéréseket is okozhat. A hormonális problémák vérvétellel könnyen kimutathatók és gyógyszeresen orvosolhatók. Online boltunkban vásárolhatsz olyan női termékenység tesztet, amely az FSH szintet vizsgálja, hogy az megfelelő-e a fogamzáshoz. A ciklust meghatározó hormonokról A nemi hormonokról részletesen című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Petefészek rendellenességei

Ovulációs problémák esetében a petefészkekben nem érik meg és/vagy nem reped meg a tüsző. Hátterében hormonális és szervi problémák állnak, közülük a leggyakoribb a policisztás ovárium szindróma. Ez esetben a tüszők nem érnek meg, hanem folyadékkal telnek meg és cisztává alakulnak. Hatására a menstruációs ciklus felborul, és tüszőrepedés ritkán következik be.

Női meddőség

A hormonális egyensúly helyreállítása után a fogamzóképesség visszatér. Petefészek ciszta előfordulhat kisebb számban is, ennek egy része magától felszívódik más esetekben leszívással vagy laparoszkópos műtéttel távolíthatók el. Emellett előfordulhat, hogy korai menopuza következik be. Normál esetben a menstruáció elmaradása 45-55 év között, Magyarországon átlagban 51 év körül következik be. Abban az esetben, ha a petefészek korán kimerül, a menopauza 40 éves kor előtt következik be. Sajnos a hormonpótló kezelés csak a tüneteket enyhíti, a peteérés már nem visszaállítható.

Rosszindulatú petefészek daganat esetében egyik vagy mindkét petefészek eltávolítása válhat szükségessé, a későbbi gyermekvállalásra gondolva a petesejt mélyfagyasztása jelenthet megoldást.

A petevezető betegségei

A petevezetők beszűkülését vagy elzáródását leggyakrabban valamilyen a kismedencében kialakult gyulladást követő hegesedés okozza. A gyulladás szinte mindig hegesedéssel gyógyul, és a petevezető vagy teljesen elzáródik, ilyenkor a pete nem jut be a petevezetőbe, vagy a petevezető beszűkül, a spermiumok még átjutnak rajta, de a megtermékenyült, beágyazódni kívánó embrió már nem jut át és a terhesség méhen kívül következik be. A kismedencei gyulladást okoz minden húgy- és ivarszervben megtelepedő baktérium. A gyulladások többsége szexuális úton terjedő fertőzések miatt alakul ki, mint a chlamydia, a szifilisz vagy a gonorrhoea.

A méh rendellenességei

Magyarországon a női meddőség meglehetősen gyakori oka az endometriózis, amely során a méhnyálkahártyát alkotó, a ciklus során változó szövet a méhet elhagyva a kismedence egyéb szervein is megjelenik, és a ciklusonként keletkező vér, mivel nem képes távozni a szervezetből, krónikus gyulladást és hegesedést okoz.

Női meddőség

Az endometriózis hormonterápiával és műtéttel orvosolható. A méh jóindulatú anatómiai rendellenességei, mint például a mióma vagy a polipok az embrió megtapadását és kihordását nehezítik meg, azonban műtéttel eltávolíthatóak.

Immunológiai problémák

A hüvelyváladék normál esetben különböző bakteriális és gombás fertőzéstől védi a méhet, azonban időnként a spermiumok bejutását is megakadályozza, vagy egyenesen elöli őket. Ebben az esetben a spermiumok megfelelő helyre juttatásával, úgynevezett inszeminációval segítik a teherbeesést.

Dr. Tekse Istvén szülész-nőgyógyász

Kérdésed van?

Nőgyógyászati témában szakértőnk, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász tud segíteni. Kérdezd őt bátran!

A meddőség egyéb okai

Kor

Idővel a méh izomzata öregedik, a petefészkek hormonérzékenysége csökken és a magzati rendellenességek száma nő, tehát egyre nehezedik a gyermekvállalás. Az életkor emelkedésével az ivarsejtek között is nő a genetikailag károsodott sejtek aránya, így 30 év fölött a vetéléssel végződő terhességek száma nő, 40-45 éves korra már eléri a 30-35%-t. Emellett az olyan veleszületett magzati rendellenességek száma is nő, mint például a Down szindróma.

Krónikus betegségek

Nemcsak az ivarszervek, de testünk egyéb betegségei is nehezíthetik a gyermekvállalást. Ha egy nőnek a kórtörténetében előfordul epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás, pajzsmirigy-, máj- vagy vese-rendellenesség, szív és érrendszeri megbetegedés, sokizületi gyulladás vagy daganat akkor a teherbe esés nehezített, illetve terhesség során a fennálló betegség folyamatos monitorozást igényel.

Életmód

Mivel a petesejt érése 85 + 14 napig tart (körülbelül 14 nap az ovuláció előtti időszak az adott ciklusban), a gyermekvállalás előtti közel 3 hónap igen fontos az egészséges petesejt kialakulása szempontjából. Ez idő alatt megfelelő életmóddal a nő sokat tehet termékenységének javulása érdekében.

Psziché

Az esetek 5-10%-ban nem találják a női meddőség okát. Ilyenkor nem szervi, hanem lelki eredetű okok állnak a gyermektelenség hátterében. A túlzott vágyakozás, a hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozások és az esetleges vetélések által okozott pszichés problémák is nehezítik a teherbeesést.


Bóta Tímea pszichológus

Kérdésed van?

A lelki terhek oldásában szakértőnk, Bóta Tímea pszichológus tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Elmúltam 40 éves, sajnos volt egy spontán vetélésem... De most kisbabát várok. A Tervezettbaba.hu segítségével 5 hónap után teherbe estem. Itt szeretném még egyszer megköszönni Nektek, akik ezen az oldalon dolgoztok."

Ági
Budapest

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!