Az életkor szerepe a fogantatásban

Női oldal

A fogantatás esélyei

A teherbeesés valószínűsége harminc éves korig viszonylag állandó, utána azonban rohamosan csökken, negyven éves korra a siker valószínűsége már csak egytizede a húszéves korinak. A statisztikák szerint, míg egy huszonöt éves nő tíz petesejtje közül nyolc genetikailag egészséges és kettő nem, 35 évesen ez az arány már 5-5-re változik, 40 éves korra már három egészségesre jut hét beteg sejt, és 45 évesen már csak minimális eséllyel lehet egészséges petesejtet találni.

Idővel a petefészkek hormonérzékenysége is csökken, a tüszők egyre érzéketlenebbé válnak az agyalapi mirigy hormonjaira, így az agyalapi mirigy egyre korábban kezd jeleket küldeni, hogy a tüszőket érésre bírja. Emelkednek az FSH szintek és a ciklusok megrövidülnek. Egy korábbi 28 napos ciklus akár 23-24 napra rövidülhet. A menstruációs ciklus zavarai egyre gyakoribbak. Online boltunkban vásárolhatsz női termékenység tesztet.

Koraszülés és vetélés

Az idő előrehaladtával a méh izomzata is öregszik és egyre nehezebben képes egy érett magzat megtartására. Ez sok esetben koraszüléshez vezet. Az életkor növekedésével a vetélés valószínűsége is nő. Míg harminc év alatt a vetélés valószínűsége 10%, addig negyven éves korra már minden harmadik terhesség végződik vetéléssel, negyvenöt év felett pedig minden második.

Az anyai életkorral a kromoszóma rendellenességek kockázata is nő, míg 20 éves korban csak minden 500 terhességből egyben, addig 45 év fölött már minden 20 terhességből egyben fordul elő magzati abnormalitás. A vetélések 50%-át ezek a számbeli vagy mintázatbeli kromoszóma eltérések okozzák.

Veleszületett rendellenességek

Előfordulhat, hogy a kromoszóma eltérések nem vezetnek vetéléshez. A leggyakoribb veleszületett rendellenesség a Down szindróma. Nemcsak a 35 év feletti, de a 16 év alatti anyák gyermekei is érintettek. Negyven év fölött már minden 110 terhességből 1, míg 45 év fölötti anyák esetében már minden 35 terhességből 1 eredményez Down szindrómás magzatot.

Egyéb kockázatok

Az idősebb korban vállalt terhességekben nagyobb gyakorisággal fordul elő a 2500 gramm alatti születési súly, de ez sok esetben a többedik gyermeknél fordul csak elő. A növekvő életkorral a cukortolerancia csökken, amit egy terhesség könnyen a felszínre hoz, egy negyvenöt éves terhes nő háromszor valószínűbben lesz terhességi cukorbeteg, mint egy húszéves.

Az idősebb kor kockázatai

A késői teherbeeséseknél a terhesség előtti hosszabb idő miatt a környezeti és foglalkozási ártalmak és a káros szenvedélyek hatásai is nagyobb valószínűséggel nehezítik meg a teherbeesést.

Jó hír

A statisztikák szerint a későn, akár negyven év felett szülő nők nagyobb eséllyel élnek 80 éven túl, mint a korán szült nők. Feltehetően a késői szülés későbbi menopauzát és késői öregedést jelent.


Dr. Tekse Istvén szülész-nőgyógyász

Kérdésed van?

Nőgyógyászati témában szakértőnk, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


Férfi oldal

A spermiumok külső jelei

Az életkor a férfiak nemzőképességére is hatással van. Körülbelül 70 éves korig termelődik, azonban a használható spermiumok aránya romlik. Negyvenöt éves korra már feleannyi az ép, élő, jól mozgó, alakilag megfelelő, termékenyítőképes spermium, mint 30 évesen. Idővel a spermiumok hüvelyváladékon történő átjutása is egyre nehezebb. Online boltunkban vásárolhatsz férfi termékenység tesztet, mely a szükséges spermiumszám meglétét vizsgálja.

A spermiumok örökítőanyaga

Nemcsak a spermiumok külső jelei, de a benne található örökítőanyag, a DNS állomány is romlik. Ezzel a férfi nagymértékben hozzájárul a magzati kromoszóma rendellenességek számának emelkedéséhez, amely akár veleszületett kromoszóma rendellenességű például Down szindrómás magzathoz, akár korai vetéléshez is vezethet.

Külső ártalmak

Ugyanúgy, mint a nőknél a fogantatásig eltelt hosszú idő miatt a környezeti és foglalkozási ártalmak és a káros szenvedélyek hatásai is nagyobb valószínűséggel nehezítik meg az utódnemzést.


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Kérdésed van?

Férfi meddőség témában szakértőnk, Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!