Endometriózis után baba

Kialakulása

A meddőségek mintegy tíz százalékának hátterében, egy máig tisztázatlan eredetű betegség, az endometriózis áll. Neve a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet neve. Az endometriózis során méhnyálkahártya szövet jelenik meg a méhen kívül is. Ez a méhen kívüli méhnyálkahártya szövet ugyanúgy reagál a női hormonokra, mint a méhen belüli szövet: minden ciklus során felépül, megvastagodik, majd vérzés formájában leválik. Fontos hangsúlyozni, hogy az endometriózis nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetek felbukkanása a méhen kívül. Leggyakrabban a hasüregben található meg, de igen ritka esetben tüdőben, sőt akár végtagokban is előfordulhat.

A betegség kialakulásának oka jelenleg még nem tisztázott. A „retrográd menstruációs elmélet" szerint a menstruációs vér visszafelé áramolva a petevezetéken át a hasüregbe jut, ahol megtapad és növekedésnek indul. Mások szerint a véráramon keresztül jutnak endometriális sejtek a méhen kívülre. Ugyanakkor genetikai és immunológiai okok is szóba jöhetnek, sőt, a felsorolt tényezők kombinációja sem zárható ki.

Tünetetek

Az endometriózis gyakran okoz fájdalmat (a menstruáció, de akár szex során is), illetve megakadályozhatja a teherbeesést, mivel az endometriózisos szövet gyulladásos izzadmányt bocsát ki, ami károsíthatja a petesejteket, megzavarhatja a méh hímivarsejtek előrejutását segítő pulzáló mozgását. A petevezeték mozgásában is zavarok léphetnek fel, így lassabbá téve az előembrió haladását a méh felé, megnehezítve a beágyazódást. Az esetlegesen kialakuló hegesedések, összenövések miatt a petevezeték akár el is záródhat. Sajnos már az endometriózis legenyhébb formája is meddőséget okozhat.

Kezelés

Az endometriózis többféleképpen is kezelhető, ám ha gyermeket szeretnél, műtéti megoldás, laparoszkópia javasolt. A laparoszkópia során a hasfalon nyitott néhány centiméteres réseken át bevezetett műszerekkel zajlik a beavatkozás, mely során az elváltozás akár azonnal el is távolítható. A műtét mellett személyre szabott hormonkezelés, illetve megfelelő életmód és étrend segíti a felépülést és a mihamarabbi fogamzást.

Teherbeesés endometriózis után


Kisa Petra dietetikus

Az alábbi esetismertetés Dr. Tekse Istvántól, oldalunk szakértőjétől származik.

2010 nyarán meddőségi centrumunkat egy 2 éve infertilitási problémával küzdő 28 éves páciens kereste fel. Évek óta görcsös kismedencei panaszokról számolt be, több nőgyógyásznál is járt, a javasolt terápiák kisebb-nagyobb mértékű megoldást hoztak, de minden esetben a panaszok kiújultak. Kivizsgálásunk során a petefészkeket és a méhnyak mögötti kismedencei területet is érintő, már előrehaladott súlyossági fokú kismedencei endometriózist találtunk. A felajánlott műtétet a páciens elfogadta, majd úgynevezett endoszkópos műtéti technikával az endometriózisos területeket eltávolítottuk. A megbeszéltek szerint a műtét után 4 hónap spontán teherbeesési próbálkozást javasoltunk. Legnagyobb örömünkre a műtét utáni 3. hónapban a páciens pozitív terhességi teszttel érkezett majd 2011 nyarán egészséges fiúgyermeket szült.

A cikk létrejöttében a Róbert Károly Magánklinika segédkezett.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Másfél év próbálkozás, egy szomorú vetélés után végre újra kimondhatom, h kisbabánk lesz! Csupán 3 hónapig vezettem a görbémet az oldalon, már kicsit én is feladtam, mire pozitívat teszteltem. A legszebb szülinapi ajándékot kaptam meg az élettől. Párom is felhőtlenül boldog. Jövő hét kedden látogatjuk meg a nőgyógyászomat. Addigra már több, mint 6 hetes leszek :) Nagyon szépen köszönöm a tervezettbaba.hu csapatának, h létrehozták ezt az oldalt. Számtalan kismamának és kispapának segítettetek!!! Köszönjük szépen!!!"

Rencsimókus

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!