A nemi hormonokról részletesen

A nemi hormonok hatása a szaporodás folyamatainak összehangolására irányul. Ivarérett nőkben a normál menstruációs ciklust ezen hormonok mennyiségének állandó változása szabályozza. A következőkben a teljesség igénye nélkül a legfontosabb ciklikusan változó hormonokat tekintjük át.

Ösztrogén

Az ösztrogén a női nemi működés legfontosabb szabályozója. Nem terhes nőkben az ösztrogének (ez tulajdonképpen három vegyület: ösztradiol, ösztron, ösztriol) túlnyomó részt a petefészekben termelődnek. Terhesség esetén az ösztrogéntermelést a méhlepény veszi át. A menstruáció kezdetekor pubertás korban emelkedik a termelt ösztrogének mennyisége, hatására kialakul a külső nemi jelleg, és a belső nemi szervek végleges kialakulásához is hozzájárulnak (például a méh tömege megnő, és a méhnyálkahártya jelentősen megvastagszik).

Az ösztrogének hozzájárulnak a libidó (nemi vágy) kifejlődéséhez és fenntartásához. Ivarérett nőkben az ösztrogének mennyisége a ciklus első felében növekszik, szerepe a tüsző- és peteérés serkentése. Ovuláció (tüszőrepedés) idején mennyisége lecsökken, majd a luteális szakaszban (a ciklus második felében) a fázis közepéig ismét emelkedik, majd a ciklus végére ismét csökken a mennyisége. Az ösztrogének a hüvely váladéktermelésének a mennyiségét és összetételét befolyásolják, ezáltal segítik a spermiumok bejutását. Hatnak a méhnyálkahártya osztódására és a méhizomzat tömegének növekedésére. Ösztrogénhatásra a méhnyak is egyre lágyabb és nyitottabb lesz. (Férfiakban is jelentős mennyiségű ösztrogén képződik, amely a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődéséhez szükséges.)

Mivel a zsírszövetek is hozzájárulnak az ösztrogéntermeléshez, így túlsúlyos egyéneknél az ösztrogén szintje túl magas lehet, alultáplált esetben viszont az ösztrogénszint túl alacsony lehet, így ovuláció ritkává válhat, vagy a peteérés teljesen el is maradhat. Ezekről a hatásokról tovább olvashatsz a Az életmód szerepe a fogantatásban című cikkünkben.

FSH

A follikulus stimuláló (FSH) avagy tüszőserkentő hormon, szintje a follikuláris fázisban (azaz a ciklus első felében) fokozatosan növekszik. A petefészek növekedését és működését szabályozza. Önmagában nem vezet ovulációra, és nem okoz érdemleges ösztrogén kiválasztást sem, hatásához az LH együttműködése szükséges. (Férfiban a spermaképzést fokozza.)

A női hormonszintek alakulása a ciklus során

LH

A luteinizáló hormon (LH) az FSH-hoz hasonlóan a petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát (LH csúcs) akkor kiváltja az ovulációt. Az FSH-val együttműködve kiváltja az ösztrogének termelődését. Hozzájárul a sárgatest képződéhez, majd a luteális fázisban hozzájárul a sárgatest fennmaradásához, így lehetővé teszi a sárgatest progeszteron- és ösztrogénkiválasztását. (Férfiaknál a spermiumok érésére hat.)

FSH vagy LH hiányában a tüszőérés gátolt.

Progeszteron

A petét már nem tartalmazó visszamaradt tüsző, a sárgatest (corpus luteum) fő terméke a progeszteron, termelődésének csúcsát a luteális fázis közepén éri el. A progeszteron legfontosabb feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyített pete befogadására: a méhnyálkahártya megvastagszik, és a vérellátása fokozódik. Amennyiben terhesség nem jön létre, a sárgatest elsorvad, a méhnyálkahártya leválik a progeszteronmennyiség csökkenésével párhuzamosan, és új ciklus kezdődik. Terhesség esetén a sárgatest szerepét a terhesség 6-7. hetében a méhlepény veszi át és termeli tovább a progeszteront. Magas progeszteronszint gátolja a teherbeesést, alacsony progeszteronkoncentráció pedig a terhesség megtartását veszélyezteti.

Prolaktin

Terhesség folyamán elősegíti a mell növekedését és a tejtermelést. Azonban nem terhesekben is termelődik prolaktin, amelynek mennyisége a ciklus során változó. Emelkedett prolaktinszint mellett a ciklus teljesen elmaradhat, akár meddőséget okozva.

hCG

A humán koriongonadotrop hormon (hCG) nem csak terhesekben fordul elő. Szintje a ciklus során az ovulációt megelőzően megemelkedik. Hatása megegyezik az LH-val, a már kialakult tüszőnél tüszőrepedést vált ki, a gyógyászatban is ovuláció beindítására használják. Mennyisége terhesség esetén megnő, a terhesség korai szakaszában a sárgatest működésének fenntartása a feladata, így a progeszteron és ösztrogéntermelés is magas szinten marad, és nem következik be újabb menstruáció. A terhességi tesztek is általában a vizelet hCG tartalmának kimutatásán alapulnak.

Tesztoszteron

Fiúmagzatban már a terhesség 7-8. hetében a herék elkezdenek tesztoszteront termelni, ezáltal állítva be a férfit folyamatos (és nem ciklusos) nemi működésre. Azonban nőkben is termelődik kis mennyiségű tesztoszteron a petefészkekben és a mellékvesekéregben. Nőkben elsősorban az ösztrogénképződés alapanyagául szolgál, normál körülmények között specifikus hatása nincs. A tesztoszteron túltermelődése nőben cikluszavarokhoz vezet, ilyen betegség lehet például a policisztás ovárium szindróma. (Erről bővebben az Ovulációs problémák című cikkben olvashatsz.)


Dr. Tekse Istvén szülész-nőgyógyász

Kérdésed van?

Nőgyógyászati témában szakértőnk, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


A nemi hormonok mennyisége, mint láthattuk a ciklus során folyamatosan változik. Ezért amennyiben a hormonháztartás normális működéséről szeretnénk meggyőződni, nem elég egyetlen vizsgálatot végezni, hanem a ciklus meghatározott napjain szükséges a hormonszintek vizsgálata:

  • először a follikuláris szakaszban körülbelül a 7. napig (normál 28 napos ciklus esetén): amíg a prolaktin, az ösztrogén, az LH, az FSH és a progeszteron szint is alacsony
  • másodszor a ciklus közepén az ovuláció idején: amikor az LH, FSH és az ösztrogén szint is maximumon van
  • majd a luteális fázis közepén kb. a 21-23. napon: amikor a progeszteron és a prolaktin éri el a maximumát

Normál 28 napos ciklus esetén a vizsgálatokat a 3., 16. és 23. napon szokás elvégezni.

A nem megfelelő hormonszinteket hormonok vagy hormonhatású gyógyszerek szedésével befolyásolni lehet, így a normál női ciklus a legtöbb esetben helyreállítható. Azonban ezek szedése kizárólag nőgyógyász felügyelete mellett ajánlott!


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!