Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Lion, köszönöm szépen a biztatást :) Természetesen szívesen válaszolok neked a kérdésedre: a férjem erősnek mutatkozik, pedig ajánlottam neki, hogy ő is menjen pszichológushoz, de teljes mértékben elzárkózott, mondván ő eleget járt már, amikor 11 évesen elveszítette a szüleit. Tudom, hogy a lelke mélyén nagyon gyászol ő is, csak nem akar még jobban lehúzni, hanem inkább emelni, így ő azt a látszatot kelti, hogy előre tekint. Szerintem ő is szenved ugyanúgy mint én, csak ő nem mutatja. De mindig mond ráutaló dolgokat, hogy mennyire szeretett volna/vagy szeretne apa lenni, pl anyukáméknál voltunk a napokban, a nővéremnek a kisfiát babusgattuk, és utólag mondta, hogy szeretné már a saját gyerekét babusgatni.
erikasz
2019-03-16 17:41:18
Lion: Mióta az eszem tudom ezzel főzök, anyukám is !
Még ha megvagyok fázva jódozott fürdőt csinálok mindig ...másnapra kutya bajom ízületre kiváló !
Nem használom mától ..az tuti !
De a lányomnak meg ,ugyan ekkor mérték 2,366 a TSH értéke ,de volt már neki 3 egész valamennyi is ... !
Lion86
2019-03-16 16:42:50
Erikasz, az meg majdhogynem alacsony. Én már biztos nem eszek többet jódozott sót, de nem mondom, hogy senki ne használja, csak sajnos nem lehet tudni, hogy ártunk vagy használunk vele. Esetleg próbáld ki, hogy egy ideig kerülöd a jódot és a legközelebbi vérvételnél kérsz a háziorvostól TSH-t, azt ő is kiírhatja.
erikasz
2019-03-16 16:29:51
Lion :Nekem ebben a ciklusban harmadszor van tojcsi féle folyás ...ezt sem értem ...mégsem jött még meg és a 14 DPO vagyok ...még jele sincs ...de lehetek a 12 DPO is mivel stagnált a hőm a 11 ,12 ciklus napon... lehet akkor távozott a tüsző ...kitudja !:)
Anitacool is azt mondta mint te.... mégis babás lett !:D
Én mindig jódozott sót használok ...nem e baj ez ?
Nekem utoljára a TSH 0,793 volt ...ez 2018 0.8. 27 én... ez nem alacsony kicsit ?
Lion86
2019-03-16 16:26:05
Sajnos nagyon gyakori a helytelen diagnózis, félrekezelés. Több tízezer fórumhozzászólást, rengeteg orvosi (idegen nyelvűt is) oldalt olvastam el a "kutatásaim" során és azt kell, hogy mondjam nagyon sok a magabiztos, de hozzá nem értő nőgyógyász, endokrinológus. Tudom, úgy tűnhet ez a vesszőparipám, de sosem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő orvosválasztást, az országban talán 8-10 endokrinológus van, aki igazán elismert szakmailag :/
Egy orvos írását szintén érdekesnek találtam, gondoltam megosztom ezt is:
"Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyzet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is).
A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők, és ami még fontosabb az, hogy a „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.).
Mielőtt a részletekre kitérnék, két olyan betegünk eseték kívánom röviden bemutatni, akik laboratóriumi vizsgálatai félrevezetőek voltak és további kezelés valóban életveszélyes állapotot eredményezett:
• Első beteg: 32 éves fiatalasszony, akit lényegesebb panasz és fizikális vizsgálat nélkül laboratóriumba küldték. Az elvégzett TSH érték 100 feletti értéket (!) mutatott. A szakrendelésen elkezdett l-tiroxin kezelés először 100 ug-gal lényeges változást nem mutatott a leletében, amelyet a kezelés után 7 nappal ismételtek meg ugyanabban a laboratóriumban (!). Ezt követő hetekben az l-tiroxin dózisát 100 ug-gal emelték, annak ellenére, hogy szívtáji panaszok, rendetlen szívdobogás lépett fel! Amikor már 500 ug-os dózisig eljutottak szívpanaszai fokozódtak és súlyos ritmuszavar lépett fel, ezért akut intenzív osztályra utalták. Ekkor találkoztam a beteggel, akinek a pajzsmirigy megnagyobbodott volt, egész testében remegett, szabálytalan szív-működés (134/min!) volt észlelhető. Az elvégzett EKG súlyos ritmuszavart mutatott (pitvarfibrilláció). Az elvégzett speciális laboratóriumi vizsgálattal sikerült bizonyítani, hogy a biológiailag hasznos TSH, 4,8 IU/l volt!), az anti-TPO és a TSH elleni antitest egyértelműen pozitív volt. A gyógyszer dózisának radikális csökkentésével a ritmus-zavar megszűnt, a betegünk állapota 7 nap alatt fokozatosan rendeződött, a kontroll vizsgálatok során lényeges panasza nem volt.
• A második beteg: 38 éves asszony, aki az egyik intézményében (ún. ”kiemelt intézményben” történt szűrővizsgálata során elvégzett laboratóriumi eredményeiben a TSH értéket nem mérhetően alacsonynak mérték! Ezt úgy értelmezték, hogy súlyos pajzsmirigy túlműködés áll fenn, ezért azonnal nagy dózisú gátlószeres kezelést kezdtek (Metothyrin). A kezelés előtt a pajzsmirigy nem volt nagyobb, nem volt sem gyors szívműködése, sem lényeges fogyása. A 3 havonként történt TSH értékek csak nem változtak, de a beteg egyre hízott, menstruációs ciklusa felborult. Időnkénti látás-zavara és gyengesége, ill. alacsony vérnyomása volt. A második év végére 30 kg-t hízott, vércukor értékei megemelkedtek és ezért cukorbetegsége miatt gyógyszeres kezelést kezdtek. Ekkor jelentkezett szakrendelésünkön. Kiderült, hogy a cukorbetegség valóban fennáll, de a pajzsmirigye nem nagyobb, vérnyomás 90/60 volt, felálláskor a vérnyomása csökkent, szédülés lépett fel. A TSH értéke ismét 0,001 alatt volt. Felvetettem, hogy a betegség hátterében nem a pajzsmirigy elsődleges folyamata áll, hanem az agyalapi mirigy elváltozása. Az elvégzett tiroxin (T4) trijódtironin (T3) és a kortizol (mellékvese hormon szint) egyaránt igen alacsonynak bizonyultak! Az elvégzett agyalapi mirigy MRI vizsgálata a mirigy károsodását mutatta ki (ún. „empty” azaz üres sella szindróma). Mi is ez az elváltozás? Az üres (empty) sella olyan anatómiai elváltozást jelöl, melynek lényege, hogy képalkotó eljárással a sella kitágult, agyi folyadék („liquor”) tölti ki. A lényeg az, hogy mind a pajzsmirigy, mind a mellékvese és a szexuális hormonok termelődése károsodik, aminek következtében csökken pajzsmirigyműködés, mellékvese elégtelenség és menzeszzavar alakulhat ki. A beteg a megfelelő hormonok pótlásával fokozatosan fogyott, vércukorértékei normalizálódtak, szédülése megszűnt, menzesze rendeződött, de még nem jutott áldott állapotba. Ezt várjuk….!
A fenti példák persze nem azt jelentik, hogy az általam is végzett és javasolt vizsgálatok fölöslegesek volnának. "
Lion86
2019-03-16 16:10:59
Ezt hozzátenném az érdekesség kedvéért :
"A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások száma, viszont növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára ugyanis a jód mind gyulladást, mind alul/túlműködést is kiválthat. Az alulműködésben szenvedők többsége egy autoimmun betegségben, Hashimoto-kórban szenved. A kiváltó ok, amely lehet pl. a jód, hatására TPO enzim elleni autoantitestek jelennek meg a szervezetben, amely a pajzsmirigy károsodásához vezet."
Lion86
2019-03-16 16:02:24
Nashua, ez még nem vészesen magas, de a doki biztos tudja, hogyan fogja kezelni. Akkor jelentene igazán nagy problémát, ha nem lenne peteérésed. Gondolom ez egyénfüggő is, mert találkoztam már olyannal, hogy enyhén emelkedett prolaktin mellett már nem volt peteérése az illetőnek. Okozthatja a stressz, kívülről bekerült hormonok (hús, tej, tojás stb.), viszont valamilyen pajzsmirigy probléma is. Ennek utánanézett már a dokid, vagy nem volt még TSH, T3, T4 stb. vizsgálva nálad?
Erikasz, szorítok, hogy holnapra megint magas legyen.
Abból gondolom, hogy mensi lesz a vége, mert vannak PMS tüneteim, vizes a folyás, szerintem előbb is fog megjönni mint kéne.
Andi, köszönöm, neked is minél előbbi sikert kívánok :) Biztos vagyok benne, hogyha kicsit meg tud nyugodni a lelked, a tested is engedelmeskedni fog és hamarosan lesz babátok.
Az az érdekes, hogy sokkal jobban bosszantott, amikor csak úgy megjött, pedig többször is voltunk együtt a termékeny napokon, mint amikor pozitív teszt után jött meg (szomorú voltam, de azért volt egy fél sikerélmény). És fura módon eddig akkor sikerült, amikor csak 1-2 alkalom volt a zöld napok alatt.
Megkérdezhetem, hogy a férjed, hogy állt/áll a gyász kérdéséhez? Nem érezte úgy, hogy neki sem ártana pszichológus? Ne válaszolj, ha nem szeretnél, csak érdeklődöm.
Edit, az anti-TPO nem volt magasnak mondható, de minden tünet, laboreredmény a Hasimoto-ra utal. Ilyenkor természetesen tilos a jód. Az alulműködések legnagyobb része ilyen eredetű, a fennmaradó részben viszont gyakori a jódhiány miatti. Pontosan nekem sem világos ez a kapcsolat a TSH és a jód között ebben az esetben, az biztos, hogy nekem nem szabad.
A lapos terheléses cukorgörbém is már utalt a PM alulműködésre, csak erről még akkor nem is hallottam.
A jóddal az a baj, hogy a táplálékkal is viszünk be (magas jódtartalmúak a tojás, tejtermékek - főleg tej, bizonyos sajtok, joghurt -, egyes tengeri állatok) és még erre szedünk esetleg jódot és ezzel többet árthaunk mint használunk. Annak idején elterjedt, hogy Magyarországon milyen sok a jódhiányos és sokan elkezdték venni a jódozott sót, táplálékkiegészítőket stb. Ezzel az a probléma, hogy kontrollálhatatlan, hogy mennyire lenne szükség a normális működéshez és mennyit viszünk be. A túlzott jódbevitel (a keletkező melléktermék miatt) roncsolja a pajzsmirigyet és idővel gyulladás jön létre. Itt jön képbe a szelén, ami segít a jód átalakítása során keletkező hidrogén-peroxidot semlegesíteni. De mivel a jódhiány miatti alulműködés jóval ritkább, mint az autoimmun, rengetegen súlyosbítják a betegségüket a jóddal, még ha szednek is mellé szelént :(
Szóval ezért is nem említette a szelént a dokim, mert esetemben semmi értelme.
erikasz
2019-03-16 13:55:04
Angyal :Én is venni akartam és a gyógyszerész lebeszélt róla , menopausa tesztről !
Azt mondta az csak a magas FSH mutatja... amit Lion irt !
Amig a menszesz meg van mindig van esély teherbe esni !:D
A B6 vitamin ,D vitamin,C vitamin Kálcium ,vas cink a legfontosabb !
A -vitamin a tojásban ,máj ,vese ,sziv minden belsőségben megtalálható pld .hurka ,tejtermékek halak és főleg 1 db édesburgonya fedezi a napi bevitelt nem szabad túlzásba vinni !!
Ciklus elején a B,D,C, kálcium vas cink és ha ezeket eszel ..mert eszel ..akkor A vitamin felszívódását elősegíti !
Feleslegesen nem kell !
A lutelárisban az E vitamint hozzá teheted .
Van olyan a DM -ben amit én szedek C-vitamin D3 vitamin + cink és csipkebogyó kivonattal Jutavid nagyon jó árban és 100 db !
Vasat pezsgős tablettában vettem hozzá .
Meliko78 :Nagyon szépen haladsz !:D
Edit :Gyönyörű a görbéd !:D
Köszönöm ...remélem nem jön meg !:)
Lion :Szép a görbéd ...mért gondolod, hogy nem történik meg a csoda ?
Nagyot fogsz csalódni ..adja az Úr !:D
Vivukha
2019-03-16 11:17:33
Edit90* bocsanat
Vivukha
2019-03-16 11:17:06
Igy mar ertem, pedig tenyleg enyi volt de alapbol is eleg siralmas a gorbem.
Erika90 eleg szep a gorbed, mar amennyit en latok a fel honap meresemmel :D