Szakértőnk

Dr. Kámory Enikő oldalunk tudományos munkatársa és alapítója

Dr. Kámory Enikő

oldalunk tudományos munkatársa és alapítója

Diplomamunkámat a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán szereztem, mint biológus mérnök. Doktori fokozatot az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán genetika szakirányban tettem. Munkám során többek között daganatokkal, veleszületett anyagcsere rendellenességekkel, férfi meddőségi kérdésekkel foglalkoztam.

Én is átéltem a babavárás hónapról hónapra történő reménykedését majd csalódását. Ekkor kezdtem el tudományos alapossággal tanulmányozni a hőmérőzés módszerét, és a módszernek köszönhetően ma már két fiú édesanyja vagyok.A TervezettBaba.hu weboldal Enikő munkája és tapasztalatai nyomán született meg.

Ha kérdésed van a hőmérőzéssel vagy a TervezettBaba rendszerével kapcsolatban (és a választ nem találtad meg sem a gyakori kérdések között, sem a fórumban) - kérdezd Enikőt!

 
Kérdezni szeretnél? Kérdés feltevéséhez regisztrálj, vagy ha már megtetted, lépj be!

Korábbi kérdések és válaszok


Kedves Dr. nő.
A hőmérőzéssel kapcsolatban szeretnék még kérdezni. Sok helyen olvasom szájban mért hőt, digitális hőmérővel,csipogás után meg 5 percig a szájban kell hagyni. Ez igaz vagy csippanás után leolvasott hő a jó?
Üdv.Edit

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktornő!
Szeretném kérdezni a hőmérőzéssel kapcsolatban, az ha hajnalban ki kell mennem (pisilni) az számít a reggeli hőmérőzés szempontjából? Reggel 6-kor szoktam hőmérőzni.
Üdv, Edit

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Dr.Nő!
Az imént küldtem el a kérdést, de nem jól írtam be az adatot. A gép rögtön a menses utánra tette az ovuláció idejét amikor ingadozott a hőm. A nyak és méh nyak vizsgalat .középidős fajdalom.amikor is szúró nyilalló érzést ereztem a baloldali petefészeknél, ezek alapján később volt és megegyezett a hő leeséssel, viszont csak 36.3-ról 36.1 re esett le 2 napig majd vissza 36.3-ra és 3 napja ennyi. Ennyi hő le és s lehet akkor az ovuláció? Válaszát köszönöm.
Üdv: Edit

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Drnő! Hőmerőzessel kapcsolatban szeretnek kerdezni.A rendszer erre az ovulaciot a menses utani napra tette.Viszont a nyak es mehnyak vizsgalat szerint masik ido pontban van,a kozepidos fajdalom szerint is,viszont akkor nem esett le a ho csak egy tized fokot 2 napig majd vissza ugyanannyir mint elotte es azota egyforma. Ha 36.3 rol eset le 2 napig 36.2 re majd vissza 36.3 ra es 3 napja ennyi es a vizsgalatok alspjan is ekkor van akkor lehetseges csak ennyi hovel is az ovulacio? Valaszat elore is koszonom udv.Edit

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Hölgyem,
Ma vagyok a ciklusom 32. napján, a vérzésemnek még se híre, se hamva, úgyhogy ma veszek egy terhességi tesztet…hátha elsőre sikerült összehoznunk a babát.
Viszont amiatt keresem Önt, hogy utalhat-e valami problémára az, hogy már a ciklus első felében is elég magas volt az ébredési hőmérsékletem, eléggé ugrándozik is, és talán egyelen egyszer volt 36,6, de általában 37 körül van, és a ciklus második felében is csak nagyon kicsit emelkedett a follikuláris szakaszhoz képest…
Fogytam elég sokat – de azért, mert fogyókúráztam – viszont semmi egyéb egészségügyi problémám nincs. Érdemes Ön szerint egy pajzsmirigy-hormon vizsgálatot végeztetnem? Vagy az ingadozó és viszonylag magas hőmérséklet lehet annak az oka, hogy a szoptatás abbahagyása óta ez volt a legelső menstuációm? 13 hónapig szoptattam, és azért hagytam abba, mert szeretnénk kistestvért és már 40 éves vagyok…ahogy már nem szoptattam, 3 hét múlva meg is jött a mensesem.
Talán még fontos információ, hogy analóg hőmérővel, végbélben mérem reggelente a hőmérsékletemet.
Válaszát köszönöm előre is, üdvözlettel,
Kata

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor nő!
3,5 éve szeretnénk babát a férjemmel, túl vagyunk számos vizsgálaton és két sikertelen inszemináción, most készülünk a harmadikra.
Eddig semmilyen konkrét problémát nem találtak nálunk, és ez engem nagyon frusztrál, mert attól félek, hogy így sokkal kisebb az esélye annak, hogy nem jár sikerrel az inszemináció, vagy a lombik eljárás. (Utóbbiba ilyen körülmények között nem is vágnék bele, én nem tudok úgy bele kezdeni ebbe, hogy majd ha a harmadik lombik sem sikerül, megyünk tovább a vizsgálatokkal...)
Szeretnék tovább nyomozni a probléma gyökere után, és abban kérném a segítségét, hogy milyen vizsgálatok léteznek még, amiket érdemes lehet elvégeztetni.
Eddigi vizsgálatok, amik eredménye negatív nálam:
HYCOSY, ált. hüvelyi UH, 3. és 21. napi hormonok, IR szűrés, pajzsmirigy vizsgálat, spermium elleni antitest, általános genetikai vizsgálat a zalaegerszegi kórházban, AMH, CA125 marker, nincs semmiféle fizikai panaszom, a menzeszem 26 és 32 nap között ingadozik, de az esetek döntő részébe 28-29 napos.
Ami enyhe eltérést mutatott nálam:
Általános immunulógiai vizsgálat a zalaeregszegi kórházban (TTGM 9,03, CCP 29,18, APTIM 44,2 + sec, APTIN 33,0 sec)
ANA (ELISA): egyszer 32,5 U/ml (ref. 25 U/ml), kontrollnál 23 U/ml, újabb kontrollnál megint enyhén emelkedett (szóval ez a ref tartomány felső értéke körül ingadozik).
Kontroll immun vizsgálatok magán rendelésen: ANCA, RF vizsgálat, CCP, kettős ANA vizsg., antiphoszpholipid antitest (kontrollon minden negatív volt.)
Az immun eredmények miatt az inszeminációs ciklusokban napi 4mg Medrolt szedek.
Postcoitalis teszt másfél éve 100%-ban rossz volt (ekkor fagyasztással kezeltek nálam egy méhszájsebet), fél évvel később 50%-ban volt rossz az eredmény.
Férjem negatív vizsgálatai:
Számos spermatogram normál eredményekkel, DNS fragmentációs teszt, index 7,8, fizikális kivizsgálás, általános genetikai kivizsgálás Zalaegerszegen
Enyhe eltérés:
Metabolikus szindróma (IR), aTPO érték kissé emelkedett, baktérium a spermában, amit antibiotikummal kezeltek.
A kérdésem az lenne, hogy
- érdemes lenne-e további immunológiai vizsgálatokat végezni, és ha igen, mit?
- Ki lehet-e deríteni, miért rossz a PCT eredménye (ha csak ez a baj, miért nem segít az inszemináció?)
- Lehet-e célzottabb spermavizsgálatot végezni, amin kiderül olyasmi pl, hogy a spermák hiába vannak elegen, és mozognak, valamiért mégsem tudják megtermékenyíteni a petesejtet
- Lehet-e azt nézni, hogy csak a méhnyaknál öli-e meg a szervezetem a spermiumokat, vagy "beljebb" is
- Ez általános, vagy csak a férjem spermájára reagálok így
- Lehet-e nézni, hogy ténylegesen mennyi ideig élnek a spermiumok (az inszeminációknál a 36 órával korábban beadott Ovitrelle ellenére még nem volt tüszőrepedésem, ezért újra kaptam Ovitrelle-t, de azt már nem tudni, ez után mikor repedt meg a tüsző)
- Lehet-e olyasmit nézni, hogy genetikailag nem "ütjük-e" egymást (szerintem ezt nem nézték a genetikai vizsgálatkor, csak külön-külön vizsgálták a vérünket)
- Van-e bármilyen vizsgálat még a lombikot megelőzően, amivel közelebb kerülhetnénk ahhoz, hogy a folyamat mely részében van a hiba?
- Van-e olyan képalkotó eljárás, amivel (laparoscopia nélkül) a sima hüvelyi UH-nál több információt kapunk pl. a méh, vagy a petefészkek állapotáról.
Válaszát nagyon köszönöm így előre is, mert ha a 3. inszemináció sem sikerül, akkor így nem folytatjuk tovább a kísérletezgetést, mert egyenlőre azt érzem, hogy csak tapogatózunk, és lassan az is romlik a plusz hormonok miatt, ami eddig jó volt (pattanásos bőr, szőrnövekedés, hízás, méhnyálkahártya elvékonyodása).
Köszönettel: Krisztina

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktornő!
Hőmérőzéssel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy én szájban mérem digitálissal, igaz-e hogy hozzá kell adni 0,5 fokot?
Üdv. Detti

A választ itt olvashatod.
 

Jó Napot!
Mi párommal 1 éve próbálkozunk, sajnos minden hónapban csalódnunk kell. Egy ismerősöm ajánlotta az oldalt. Személy szerint a kérdésem a hőmérőzés lenne. Hogy hogyan is kell pontosan alkalmazni? Pl. reggel 6 kor kelek az ébredéskor? Vagy ha délelőtt 10-kor kelek az is megfelelő? köszönöm szépen.
Tisztelettel: Nyul Dolli

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktornő!
A ciklusom 9., 10. napján visszaesik a hőm, és a rendszer többször is 11. napra tette az ovulációt. Lehetséges, hogy ilyen korán lenne? Lehetséges, hogy egyes ciklusokban eltér az ovuláció napja?
Előre is köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktornő!
41 éves vagyok, 8 évvel ezelőtt az előző kapcsolatomból volt egy terhességem, amely ovulációs teszt segítségével a második hónapban jött létre, bár 20. héten elvetéltem, nem tudni miért. Azóta elváltam, 3 éve van egy új kapcsolatom, melyben lassan 2 éve szeretnénk gyermeket. Minden kötelező vizsgálat után a korom miatt jutottunk el egy Meddőségi Központba, ahol az egyetlen negatív vizsgálatunk az én PCO gyanúm volt, amit az inzulinterhelés eredménye megerősített. Egyébként semmi tünetem nem volt, világ életemben rendben volt a ciklusom, fogamzásgátlót soha nem szedtem. Az elmúlt fél évben szedek mercformint, a sportolás mindig része volt az életemnek, így most is, és egy- egy alkalmat kivéve szigorúan tartom a diétát is. A lelki oldalakat sem elhanyagolva 3 hónapja imaginációs terápiában dolgozom egy pszichológussal, az esetleges elakadások érdekében. Közben túl vagyunk 2 lombikon, júniusban lenne a következő. Az elmúlt fél évben nem volt inzulinterheléses vizsgálatom, tehát a javulásról még nincs eredményem, az orvosom májusra tervezi. Én soha azelőtt nem hőmérőztem, most kezdtem el. Az a kérdésem, hogy valóban ez alapján megtudhatom-e hogy van- e peteérésem, tehát tényleg ez e a probléma? A másik nagy kérdésem, hogy a kezelés, diéta hatására ez meg tud -e változni, tehát lehet -e egyáltalán még esélyem arra hogy természetes módon is teherbe essek, vagy erről mondjak le teljesen? A választ előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor nő!
Szeretném kérni segítségét, nem tudom ki számolni az ovulácios napot márc. 12-én volt meg és 21 napra jött meg, és azt szeretném meg tudni, hogy mikor lesz ovu napom.
Előre is köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Kedves doktornő!
Mi most már 3-dik hónapja próbálkozunk kisbabával, azóta vezetem. Én 30, a férjem 27 éves! Ez lenne az első gyerekünk, soha nem használtam semmilyen fogamzásgátlót semmilyen nőgyógyászati problémám nem volt életemben, menstruálok szinte mindig pontosan 28 napra! Nőgyógyász szerint semmi probléma, nincs esetleg a doktornő bepillant a grafikonomban? Külföldön vagyunk már 6 hónapja, így nem szedek semmilyen terhes vitamint ez nagy gond lehet?

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Enikő,
az lenne a kérdésem, hogy a hormontartalmú gyógyszerek megadásakor az Euthyrox nevű (25 mikrogramm), levotiroxin hatóanyagú gyógyszert hova soroljam be?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm eddigi válaszát! Lenne még egy kérdésem, ami nagyon foglalkoztat. Normális dolog az, ha ovu után szinte azonnal esik a hő? Nálam mindig ez figyelhető meg, de most nem is akar feljebb kúszni! :( Ez mitől van? Ez már tuti negatív ciklus lesz?
Köszönöm a válaszát !
Tisztelettel : A.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktornő!
Nagyon köszönöm a válaszát ,és a biztatását (már nagyon vártam rá).
A kislányom már 14 éves. (Korábban könnyen teherbe tudtam esni, persze ez a kor függvénye is tudom.
A kislányom előtt is, és után is volt egy művi vetélésem sajnos, s a spirálomat lassan másfél éve vetettem ki.
(Mindig minden rendben volt, nem voltak nőgyógyászati problémáim!)
A párom korábban az előző kapcsolatában 15 éven keresztül (kb. utoljára 10 éve) járta az orvosokat, nem értették miért nem jött náluk a baba ennyi idő alatt, nem találtak semmit, azonban neki annyit mondtak kicsit kevés az élő-mozgó spermája, de mégsem nyilvánították ezt elsődleges okozatnak..
Nagyon vágyunk mindketten babára, s a kislányom is kis tesóra. A párom nem szeretne még egyszer olyan tortúrákon átmenni, mint régen. Nem tudom orvoshoz küldeni. Pedig félek más megoldás nincs. A nőgyógyászom javaslatára vettünk patikában egy Orthomol Fertil Plus nevü spermavitamint, az orvos szerint ez a legjobb. (Kicsit drága is). Ezt szedte 3 hónapon keresztül, de semmi. Tudna esetleg valami mást javasolni?
Lenne még gyorsan egy másik más jellegű kérdésem is. A házi orvosom javasolta, hogy a kislányoknak ebben az időben (14 év körül) be kell adni a méhnyakrák elleni vakcinát. El is vittem, és a 3 részből álló injekció első részét már meg is kapta. Karácsony előtt esedékes a második. Közben hallottam olyat (bár nem biztos forrásból), hogy ez az oltás mégsem túl jó, s kérdéses a fontossága. Önnek erről mi a véleménye? Valóban szükséges, azaz hatásos ez az oltás? Tehát nyugodtan folytathatom a beadatását?
Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelettel A.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktornő!
Egy éve próbálkozunk párommal. Èn 37 éves vagyok, ö 47.Nekem már van egy gyerekem,így felvetődik a kérdés hol a gond. Lehet én nem jól értelmezem az ovu idejét, pedig egy éve a témán vagyunk. Mérem a hőmet 3.hónapja. Azt tapasztalom, hogy ovu után a hőm mindig picit visszaesik.(Csak ezután emelkedik) Ez normális? Az alaphőm alapjáraton sem magas,(36,2-36,3). A mostani ciklusomban ovu előtt 2 tizedet esett a hőm (36,4-röl 36,2-re) majd 4-et fel (36,6-ig) majd megint ugyanez történt 36,8-ig, majd megint esett 2 tizedet,je lenleg pedig a 24. ciklus napon 1 tizedet emelkedett (36,6) Normális ez a zik-zak-os emelkedés? Olyan a görbém, mint egy hegység övezet.
Az ovu pontosan a hő csökkenés utolsó napján van? Ezután emelkedik ugye? Nálam ez a görbén 2x egymást követően látható, így már fogalmam sincs mikor lehetett (14.vagy 18 ciklusnapon). Az ovu tesztem 15-16.ciklusnapon volt erős pozitív, ekkor voltak a szokásos ovu fájdalmak is. Még azt kérdezném, hogy valóban akkor volt tényleges ovu, ha a hő 4 napig fenn marad utána? (Nálam ez csak 3 nap volt.) Akkor nem is repedhetett meg a tüszőm végül? Elnézést a sok kérdésért!
Köszönöm még egyszer!
Tisztelettel A.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Enikő!
Köszönöm szépen eddigi válaszait. Azt szeretném kérdezni, hogy ha olyan helyre utazom, ahol 1 órás időeltolódás van hozzánk képest, (nálunk 1 órával több van), akkor melyik idő szerint mérjem a szokásos reggeli hőmet?

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Enikő!
Köszönöm válaszát. Lenne még egy kérdésem. Ma hajnalban felébredtem, lelkileg megviselt voltam, az elmúlt napokhoz képest 36,4-36,5 helyett reggel a szokásos időben 36,7-et mértem. Beírjam ezt a hőt, vagy sem, lehet köze ahhoz, hogy stressz ért és attól ment feljebb esetleg?

A választ itt olvashatod.
 

Mit tegyek ha nem megy fel a hőmérsékletem?

A választ itt olvashatod.
 

ERIKA12 vagyok.
Nagyon szeretném doktor úr, ha megnézné a hőgörbém az oldalon. Én 45 éves vagyok, gyermeket szeretnék, de a csajok azt írják trífázisosnak látszik a görbém. Akkor nekem már nem is lehet gyermekem? Nekem 10 éves koromtól meg van a menszim, pontosan 24 napra gyerekkorom óta. Aktívan jógázok nap mint nap, fitt vagyok és három gyermekem van. A kicsi lányom most 15 éves. Kérem válaszoljon mi az hogy trífázisos?? Az én görbém az? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:ERIKA12

A választ itt olvashatod.
 

Újabb kérdések és válaszok

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Lájkolj minket!