Fórum

Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!

A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)

Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!

Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!

Email értesítést kérek, ha új hozzászólás érkezik ehhez a beszélgetéshez!
Lion86
2019-03-04 21:44:51

Sziasztok!
Ma megkaptam a 3.napi hormonsor eredményét, meglepően jók lettek. Délután voltam az endokrinológusnál, rengeteg kérdést feltett (tünetek), szinte mindenre igennel válaszoltam egy kivételével, úgyhogy határozottan produkálom a pajzsmirigy alulműködés minden jellemzőjét és arra, hogy a TSH-m miért van rendben időnként azt válaszolta, hogy a sok jódozott élelmiszer miatt a bekerülő jódmennyiség "elnyomja" a magas TSH-t. Látszólag rendben van a dolog, de gyakorlatilag ez csak hamis kép és teljesen szüntessem be a jódfogyasztást, pl. sók, jódtartalmú multi-, terhesvitaminok, és még az Omega 3-at is, mert tengeri halból van. Írt fel Letroxot, napi 1-et kell szednem és 3 hónap múlva kontroll.
És nem mellékesen az is kiderült, hogy az állandó és romló vashiányt a pajzsmirigy okozta.

A másik meg az IR, ami ugye most rosszabbodott... A doki elmondta, hogy a nyári terhelésem alapján ez annyira enyhe IR volt, hogy abszolút feleslegesen kínszenvedtem a Merckforminnal, mert egyáltalán nem kellett volna szedem. Még szerencse, hogy az ösztöneimre hallgattam és 2 hónap után abbahagytam. Ha tovább szedtem volna, valószínűleg már igen súlyos állapotban lennék. Azt mondta, még a napi 2x2000 mg inozitol is sok, valószínűleg ettől rosszabb most a terheléses eredményem és azt is csökkentsem felére. De valószínűl, hogy az életmódváltás is bőven elég lett volna (diéta +mozgás).
A soványságomra is az IR a magyarázat (nem ételérzékenység vagy emésztőrendszeri betegség), pontosan nem tudom elmondani, de valami olyasmi, hogy a zsírsejtjeim nem tudják felvenni a cukrot, hiába termelek sok inzulint (ez kb. fordítottja a "hagyományos" IR-nek, ami a hízást okozza, de a lényeg itt is a túlzott inzulintermelés, ami meddőséget, sorozatos vetélést okoz).

Hát nehezen tértem magamhoz, hogy az előző (sokat dícsért!?) dokim totálisan félrekezelt és felírt olyan gyógyszert, amire semmi szükség nem volt, a pajzsmirigy alulműködést meg észre sem vette, pedig nálam inkább ez a meddőség fő oka és nem az IR /PCOS.

Lányok, kérlek csak olyan doki javaslatára szedjetek bármit is, akiről minden oldalról nagyon alaposan informálódtatok. Az én helyzetemben életveszélyes állapot (felesleges gyógyszer miatt nagyon magas kezdett lenni a cukrom, ami kómához vezethet) lehetett volna a következménye, ha követem az előző doki utasításait. Eddig is mondtam nektek, ha valamilyen kétely van bennetek, ne halogassátok a dokiváltást, de most a mai sokk után még fokozottabban ajánlom, nagyon figyeljetek, hogy kihez mentek, kire hallgattok.
Annyi a hozzá nem értő, hogy hihetetlen. Közel 20 év alatt a 11. dokinál ma és remélem most már révbe értem. Már nagyon régóta nem tudtam bízni az orvosokban, de most nem éreztem ezt a ketkedést, úgy érzem jó helyen vagyok végre :)
Andi198729
2019-03-04 21:21:18

Jozsa85, teljesen átérzem amit írtál, én is sokszor elkeseredem, és mondogatom magamnak, hogy a úgy látszik, a babát csak mások érdemlik meg, csak másoknak jár, tőlünk elvette a sors, és azóta sem ad újat. De biztatni szeretnélek, és arra kérni, ne add, ne adjátok fel! Már elindultatok az úton, kivizsgálás, jó úton jártok, ha esetleg akadna akadályozó tényező, akkor még mindig ott az inszem, vagy a lombik, én is ezzel nyugtatom magam, most próbálom megadni az esélyt az ovuteszttel, mivel most jöttem rá, hogy nekem a normál a megfelelő, és a hőmérőzéssel, hogy mindig jó időben legyünk együtt. Ha nem jön össze, akkor legalább fogom tudni, hogy akkor el kell kezdeni a meddőségit, és megpróbálni inszemet vagy lombikot, de mégis azt szeretném, ha természetesen foganna, mert félek a sok kivizsgálástól ami megelőzi az inszemet lombikot, és a sok hormonkezelés.
Jozsa85
2019-03-04 19:22:11

Koszi Csajok!

Elfelejtem ezt a mai napot es ennyi..Olyan szepen mintat vett hogy elkezdtem pecsetelni.Mindegy.Tul leszek ezen is.

Sziszi259
2019-03-04 19:03:01

Andi198729 köszönöm szépen! :) ha a 14. napon negatív volt a teszt akkor valószínűleg megvolt az ovu. szerintem is ott volt. de ha nem is akkor volt akkor sem számít 1-2 nap, ne ezen kattogj, jókor voltatok együtt. :)

Maryanne szerintem a 10. naptól már lehet, de a 12-14 nap a biztosabb. :)

Dalma14 én úgy olvastam másoktól, hogy a 6. héttől már vannak, de valakinek meg egyáltalán nincsenek :)

Jozsa sajnálom, hogy negatív tapasztalatod volt ezzel kapcsolatban... :( nem szabad elkeseredni (mondom én ezt aki legutóbb is kiborult mikor megjött... :/ ) de tényleg, egy olyan életvidám, pozitív jellem vagy, hogy nem szabad feladnod :) jönni fog a baba, csak megvárat :)
zsuzsi09
2019-03-04 18:20:20

erikasz - köszönöm, aranyos vagy, elolvastam - a tünetek közül max.a fáradékonyság ami jellemző rám ill. a száraz repedezett bőr, de csak a kezemen - én ezt szakmai ártalomnak gondolom, egész nap emberek, gyerekek/középiskolások, legjobb korosztály :) / között vagyok nagyon le tudják fárasztani az embert és a kezem is ki van téve a sok kémiai vegyszernek, mivel fodrász tanulókat oktatok és sok esetben a védőkesztyű csak jobban szárit. + alacsony vérnyomás, ha már 90/60 akkor az már jó :)
erikasz
2019-03-04 18:14:57

Zsuzsi :Hogy hamarabb legyen peteérés elég a B6 vitamin, D3 vitamin ,C vitamin 500-as ezt a foolikulárisban !
A lutelárisban E vitamin... C vitamin 500 is vastagítja a méh nyálkahártyát segiti a beágyazódást !
Próbáld meg !
erikasz
2019-03-04 18:02:56

Zsuzsi Olvasd el !
A jód egy nagyon fontos szervünk, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk, mert akár árthatunk is vele.
Hogy pontosan milyen tünetek esetén gyanakodjunk jódhiányra, és melyek a biztonságos jódpótlás szabályai, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa foglalta össze.
A túl kevés és a túl sok jód is káros
A pajzsmirigynek ahhoz, hogy hormonjait elő tudja állítani, jódra van szüksége. Mivel hazánkban a termőföld jódban szegény, ezért az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek automatikusan jódtartalmú táplálékkiegészítőket kellene szednie, sőt Balázs professzor épp arra figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt jódfogyasztás épp úgy felboríthatja a pajzsmirigy működését, ahogyan a jódhiány. Annyi különbséggel, hogy míg utóbbi esetben jellemzően pajzsmirigy alulműködés alakul ki, addig a túlzott jódfogyasztás autoimmun pajzsmirigybetegségeket és túlműködő göbös pajzsmirigybetegség esetén súlyos túlműködést is kiválthat.
"A szervetlen jód kétélű fegyver. Jóllehet a pajzsmirigy működéséhez valóban szükséges, de túlzott bevitelével a pajzsmirigygyulladás kialakulását, ill. fellángolását lehet kiváltani. Ez különösen fontos a terhesek esetében. Az alkalmazott "magzatvédő" készítmények között gyakran sok jódot visznek be, ez akár ismételt vetéléseket is okozhat!"
Milyen esetben lehet indokolt a jódpótlás?
1. Nyelési nehézség, nyakfeszülés
Ha kevés a jód a szervezetben, a pajzsmirigy egyre keményebben dolgozik, hogy jód hiányában is előállítsa a hormonjait. Ennek érdekében megnöveli saját méretét, hétköznapi nevén golyva alakul ki. A nyak mérete szabad szemmel láthatóan is megvastagszik, az érintettek nyelési nehézséget, nyakfeszülést érezhetnek.
2. Ok nélküli hízás
Ha ugyanúgy táplálkozunk és annyit mozgunk, mint korábban és a testsúlyunk ennek ellenére is nő, érdemes jódhiányra gyanakodni. A pajzsmirigyhormonok kontrollálják az anyagcsere sebességét. Ha nincs a működésükhöz elegendő jód a szervezetben, akkor kevesebb pajzsmirigy hormon termelődik, az anyagcsere lelassul, beindul a hízás.
3. Fáradtság és gyengeség
Ilyenkor télen általános jelenség, ám ha érezhetően kevesebb az energiánk, bármikor képesek lennénk elaludni és hosszabb ideje gyengének érezzük magunkat, az jódhiány miatt is lehet.
4. Hajhullás
A jódhiány és a következtében kialakult pajzsmirigy alulműködés gyakori tünete a haj megritkulása.
5. Száraz, repedezett bőr
Ebben az évszakban szintén gyakori, a tél velejárója a hidegben száradó, viszkető, kirepedezett bőr. Ám jódhiány mellett hiába ápoljuk bőrünket különböző tápláló, hidratáló krémekkel, látványos javulást nem tudunk elérni csak akkor, ha gondoskodtunk a hiányzó ásványi anyag pótlásáról.
Honnan tudhatom, hogy mennyi jódra van szükségem?
Egészséges szervezet számára a napi jódszükségletet az életkor határozza meg. 1 éves korig 40-60, 2-3 év között 70, 4 és 6 év között 90, 7 és 10 év között 120, 11 év felett pedig 150 mikrogramm. Terhesség alatt 175, szoptatás időszakában pedig ennél is magasabb, 200 mikrogramm jódot javasolt naponta elfogyasztani.
Ha azonban a felsorolt panaszokat tapasztaljuk, vagy tudjuk, hogy valamilyen pajzsmirigybetegségünk van, a szervezetben lévő jód mennyiségét vizeletből javasolt először pontosan meghatározni. Ennek mértéke alapján pedig orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett személyre szabott jódpótlásra is szükség lehet.
Nem biztos, hogy a jódpótlás oldja meg a problémát!
A baj az napjainkban, hogy a jódot javasolják, adják, de a jód szintet, ill. ürítést nem határozzák meg. Ez olyan, mintha a cukorbetegeknek úgy adnák az inzulin, hogy a vércukrot nem határoznánk meg hangsúlyozza Balázs professzor. Ha akár a jódhiány miatt, akár más okból pajzsmirigy betegségünk alakult ki, akkor nem biztos, hogy kizárólag a jód pótlásával orvosolni lehet a problémát. Alapos kivizsgálást követően a tüneteink függvényében hormonpótlásra vagy műtétre is szükség lehet, hogy a tüneteink megszűnjenek. A személyre szabott kezelés megválasztása endokrinológus feladata.
zsuzsi09
2019-03-04 17:57:34

erikasz - nyár végén vizsgáltak pajzsmirigyre, semmi problémát akkor nem találtak, remélem nem azzal lesz a gond. Nem fogok szedni semmit ebben a hónapban biztosan nem, aztán majd meglátom, max.külön E és D vitamint, próbáltam régebben az Inofolikot-mondjuk nekem az sem volt jó, mert a ciklust is meghosszabbitotta és a közérzetem is rossz volt tőle. Aztán olyan is volt, hogy csak C vitamint szedtem 1000 mg/nap - az mondjuk jó volt, vagy ahhoz vissza térek, meglátom, mit javasolsz????
erikasz
2019-03-04 17:43:27

Zsuzsi :A femibion-ban jód van ...a túlzott jód kárt is csinál... ha a pajzsmirigyel baj van ..neked van valami pajzsmirigy problémád ?
zsuzsi09
2019-03-04 17:21:21

erikasz - csak femibiont november óta, semmi mást, nem keverem semmivel. gyógyteát sem iszom - komolyan semmit.... hét végétől még a femibont sem vettem be, valami bekavar csak nem tudom mi....

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.

Lájkolj minket!