Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!
A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)
Ebben a beszélgetésben 65815 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!
Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!
Na mit gondoltok? 10 kor és délben csináltam őket!
Lion86
2018-03-22 11:25:45
Amandeen megtaláltam a cikkét, amit korábban olvastam:
"Ovuláció – nemcsak egyszer egy hónapban?
Előfordulhat, hogy egy nő egy hónapban kétszer, vagy akár háromszor is ovulál – állítja egy kanadai kutatócsoport. Hogy egy hónapban több petesejt is kiszabadulhat a petefészekből, azt eddig is sejtették az orvosok, ez az első eset azonban, hogy kiterjedt kutatás támasztja alá a teóriát.
A kanadai University of Saskatchewan (Saskatoon) kutatócsoportja által vizsgált nők tíz százalékánál fordult elő, hogy egy hónap során két érett sejt is kiszabadult a petefészekből. Sőt, minden vizsgált nőnél a petefészkekben a peteérés legalább két hulláma volt megfigyelhető ugyanazon ciklus során, és a vizsgált nők 30 százalékánál három peteérési hullám is elindult.
Érthető, miért megbízhatatlan a fogamzásgátló tabletta
A felfedezés egyrészt magyarázatot adna a fogamzásgátló tabletták megbízhatatlansági faktorára, másrészt a jövőben sokkal kifinomultabb termékenységi eljárások kidolgozását tenné lehetővé – írja a New Scientist.
A hagyományos nézet szerint minden menstruációs ciklusban egy ovuláció, magyarul peteérés következik be. Minden éretlen petesejt a petefészek felszínének hámjában található tüszőben vár a sorára. A ciklus kezdetén egyszerre több tüsző is növekedésnek indul, de csak egy marad talpon, a többi elsorvad. A ciklus tizennegyedik napján a tüsző megreped, és útjára bocsátja a petesejtet. Egyébként, ha egyidőben érik be két vagy több tüsző, többpetéjű ikrek foganhatnak.
A kutatócsoport hat héten keresztül 63, 18 és 40 év közötti, normál menstruációs ciklusú nőt vizsgált nagy képfelbontású hüvelyi ultrahang készülék segítségével. A hat hét alatt az egyes nők tüszőérési folyamatát követték lépésről-lépésre.
Van úgy, hogy egy pete sem érik meg a ciklus során
A vizsgálat ideje alatt ötven nő a ciklus során egyszer ovulált, hat kétszer, hétnél pedig egyetlen peteérés sem következett be. A kutatás következő fázisa annak kiderítése, hogy egyes tüszők érési folyamata miért, másoké viszont miért nem vezet repedéshez, azaz a petesejt petefészekből való kiszabadulásához. Ennek megértése sokat segíthet a laboratóriumi körülmények között történő megtermékenyítések pontosabb időzítésében.
Tüszőrepedés után a petesejt a hasüregbe, majd hamarosan a méhkürtbe kerül. Itt megkezdi útját a petevezetéken keresztül a méh ürege felé, és várja a nagy találkozást. Mire a petesejt ideér, a megrepedt tüsző sárgatestté alakul és elkezd progeszteront termelni. A méhnyálkahártya ennek hatására alkalmassá válik a megtermékenyített pete befogadására.
A petesejt azonban csak ritkán veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Többnyire elmarad a nagy találkozás, a hoppon maradt petesejt felszívódik, a sárgatest “elvirágzik”, a méhnyálkahártya leválik, bekövetkezik a menstruáció. A kanadai kutatócsoport szerint valószínűleg a progeszteron termelődésnek és a sárga testeknek meghatározó szerepük van abban, hogy egyes nőknél újabb peteérési folyamatok is elindulnak a ciklus során, ám csupán töredéküknél szabadul ki második petesejt is a petefészekből."
Lion86
2018-03-22 11:24:17
Erikasz, majdcsak kiderül már a napokban, hogy mi is történt. Nem az a lényeg úgysem, hogy mikor volt, hanem voltatok-e együtt akkor :) Szorítok, hogy felfelé menjen holnap :)
Margaréta, holnapra biztos beindul a hőd, nem mindig törvényszerű, hogy nagyot ugrik másnapra.
Encsy, persze, hogy van esély, Anitacoolnak is volt egy görbéje jó hosszú vonalzóval ovu előtt :)
Fbara, szerintem csak lemaradtál az LH csúcsról, de biztos megvolt az :)
Üdv Seniko, most úgy tűnik megvolt, de majd még kiderül, hogy mit mérsz a napokban. Milyen hosszú szokott lenni a ciklusod?
Aranymaszat, várom az eredményeket. Hátha a kiskatonák is addigra összekapják magukat :)
aranymaszat87
2018-03-22 08:35:16
Sziasztok!
Úgy látom ez a hónap elég furcsán alakul mindenkinek....:)
De ki tudja lehet ezekből a furán indult ciklusokból lesznek babák....:) Szurkolok mindenkinek! Fbara szerintem elég egyértelműen megtörtént az ovud! Ma is érdemes még együtt lenni. Biztos, ami biztos ;)
Sushi köszönöm hogy szurkolsz, és örülök hogy Ti már ott tartotok, hogy kezditek a stimut....:) Írj majd azért hogy hol tartasz! Mi még csak majd most tudjuk meg az eredményeinket, Áprilisban megyünk a 2 .konzultációra, elvileg ott már megmondja a doki hogy lombik, vagy inszem. De szerintem esélyes a lombik, mert páromnak kevés a kis katonája, és lassúak is. :(
De nem adjuk fel, harcolunk! :)
seniko8
2018-03-22 08:25:57
Sziasztok!
Még új vagyok az oldalon, de ebben a ciklusban már vezettem a hőmet másik programban, most átraktam ide is.
Elég furcsán alakul a hőm, bár most 3-4 napig nem is tudtam mérni, mert üdülni voltunk, így azokat a napokat adat nélkül hagytam, de pont az lett volna meghatározó szerintem.
Az a baj, hogy nem vagyok benne biztos, hogy volt tüszőrepedésem, mert nem ment fel eléggé a hőm.
Szerintetek?
Köszi előre is!
És sok sikert mindenkinek a babásodáshoz!!!
Margaréta88
2018-03-22 08:19:57
Fbara: tényleg jócskán megugrott a hőd. :)
Ezt találtam:
Az LH hormon reggel és a nap folyamán termelődik a szervezetben, ezért az ovulációs tesztet érdemes délután vagy este végezni. Mivel az LH csúcs hirtelen jön és rövid ideig tart, vannak, akik a napi két (kora délután és este) tesztelésre esküsznek
Lehetőleg minden nap ugyanabban az időben kell végezni a tesztet (a tesztelési időszakban egyetlen napot sem tanácsos kihagyni, hiszen lemaradhatunk a rövidke LH csúcsról)
Ha ezt nézzük, akkor esetleg lehetett volna két tesztelés között az lh csúcs és azért nem lett pozitív a teszt. De én úgy emlékszem, hogy neked szokott erős + lenni az ovu teszt, ugye?
Encsy883
2018-03-22 08:06:10
Fbara: nahát ez is nagyon érdekes, mert teszt alapján tényleg nem lehetett volna még ovud ... ezt ki érti már tényleg :-D de ugye azért a hő csak biztosabb, mint akár a teszt. Szerintem azért mindenképpen bújjatok ma össze, ha tudtok! Biztos, ami biztos! ;-)
fbara90
2018-03-22 07:58:14
Sziasztok! Jó reggelt! :)
Amandeen Lion magyarázata elég logikusnak tűnik nekem is! :)
Erikasz kíváncsi vok, mikor lehetett ovud. nem igazán hiszem, hogy korábban lett volna, mert nem igazán ment fel a hőd. Remélem nem fog megjönni már a piroska!! ;-) :D Fújom neked felfele!!
Margaréta holnapra már biztos feljebb megy, nekem sincs 2 egyforma görbém :) az utóbbi 2 cikluban nekem pl nagyot ugrott.. előtte meg komótosan mászott fel a hőm.. :)
Encsy tuti lesz ovud!! :) Egy anovuláris ciklusgörbe ennél sokkal-.sokkal cikkcakkosabb, nagy kilengésekkel. Ne aggódj, csak annyit történt, hogy kicsit eltolódik :)
Én amúgy totál tanácstalan vagyok most mi van.. Igaz csak délelőttönként teszteltem, de egyik sem volt pozitív, mutatok képet:
A hőm mára jócskán megugrott... ezek alapján megvolt az ovum, bár semmit nem éreztem, és a teszt sem támasztja igazán alá.. a tegnapelőtti (20-ai) volt talán a legerősebb.. akkor szerintetek tegnap lehetett ovum?? mert a tegnapi már elég halványka, nem is igazán értettem... 15. 16. és 19-én voltunk együtt. talán akkor a 19-i jó lehet. Ma még van értelme ebből a célból összebújni?? Vagy lehet lekéstük?! :S
Amandeen
2018-03-22 07:36:27
Lehet olyan valóban, hogy ha egyik tüsző megreped, akkor utána pár nappal megreped egy másik is? Én úgy tudom, hogy nem, max. egyszerre repednek meg, de lehet olyan olyan pár nap eltéréssel? Én már tényleg nem értem magamat, nem tudom, mi zajlik bennem odabent...