A nemi hormonokról részletesen

A nemi hormonok hatása a szaporodás folyamatainak összehangolására irányul. Ivarérett nőkben a normál menstruációs ciklust ezen hormonok mennyiségének állandó változása szabályozza. A következőkben a teljesség igénye nélkül a legfontosabb ciklikusan változó hormonokat tekintjük át.

Ösztrogén

Az ösztrogén a női nemi működés legfontosabb szabályozója. Nem terhes nőkben az ösztrogének (ez tulajdonképpen három vegyület: ösztradiol, ösztron, ösztriol) túlnyomó részt a petefészekben termelődnek. Terhesség esetén az ösztrogéntermelést a méhlepény veszi át. A menstruáció kezdetekor pubertás korban emelkedik a termelt ösztrogének mennyisége, hatására kialakul a külső nemi jelleg, és a belső nemi szervek végleges kialakulásához is hozzájárulnak (például a méh tömege megnő, és a méhnyálkahártya jelentősen megvastagszik).

Az ösztrogének hozzájárulnak a libidó (nemi vágy) kifejlődéséhez és fenntartásához. Ivarérett nőkben az ösztrogének mennyisége a ciklus első felében növekszik, szerepe a tüsző- és peteérés serkentése. Ovuláció (tüszőrepedés) idején mennyisége lecsökken, majd a luteális szakaszban (a ciklus második felében) a fázis közepéig ismét emelkedik, majd a ciklus végére ismét csökken a mennyisége. Az ösztrogének a hüvely váladéktermelésének a mennyiségét és összetételét befolyásolják, ezáltal segítik a spermiumok bejutását. Hatnak a méhnyálkahártya osztódására és a méhizomzat tömegének növekedésére. Ösztrogénhatásra a méhnyak is egyre lágyabb és nyitottabb lesz. (Férfiakban is jelentős mennyiségű ösztrogén képződik, amely a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődéséhez szükséges.)

Mivel a zsírszövetek is hozzájárulnak az ösztrogéntermeléshez, így túlsúlyos egyéneknél az ösztrogén szintje túl magas lehet, alultáplált esetben viszont az ösztrogénszint túl alacsony lehet, így ovuláció ritkává válhat, vagy a peteérés teljesen el is maradhat. Ezekről a hatásokról tovább olvashatsz a Az életmód szerepe a fogantatásban című cikkünkben.

FSH

A follikulus stimuláló (FSH) avagy tüszőserkentő hormon, szintje a follikuláris fázisban (azaz a ciklus első felében) fokozatosan növekszik. A petefészek növekedését és működését szabályozza. Önmagában nem vezet ovulációra, és nem okoz érdemleges ösztrogén kiválasztást sem, hatásához az LH együttműködése szükséges. (Férfiban a spermaképzést fokozza.)

A női hormonszintek alakulása a ciklus során

LH

A luteinizáló hormon (LH) az FSH-hoz hasonlóan a petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát (LH csúcs) akkor kiváltja az ovulációt. Az FSH-val együttműködve kiváltja az ösztrogének termelődését. Hozzájárul a sárgatest képződéhez, majd a luteális fázisban hozzájárul a sárgatest fennmaradásához, így lehetővé teszi a sárgatest progeszteron- és ösztrogénkiválasztását. (Férfiaknál a spermiumok érésére hat.)

FSH vagy LH hiányában a tüszőérés gátolt.

Progeszteron

A petét már nem tartalmazó visszamaradt tüsző, a sárgatest (corpus luteum) fő terméke a progeszteron, termelődésének csúcsát a luteális fázis közepén éri el. A progeszteron legfontosabb feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyített pete befogadására: a méhnyálkahártya megvastagszik, és a vérellátása fokozódik. Amennyiben terhesség nem jön létre, a sárgatest elsorvad, a méhnyálkahártya leválik a progeszteronmennyiség csökkenésével párhuzamosan, és új ciklus kezdődik. Terhesség esetén a sárgatest szerepét a terhesség 6-7. hetében a méhlepény veszi át és termeli tovább a progeszteront. Magas progeszteronszint gátolja a teherbeesést, alacsony progeszteronkoncentráció pedig a terhesség megtartását veszélyezteti.

Prolaktin

Terhesség folyamán elősegíti a mell növekedését és a tejtermelést. Azonban nem terhesekben is termelődik prolaktin, amelynek mennyisége a ciklus során változó. Emelkedett prolaktinszint mellett a ciklus teljesen elmaradhat, akár meddőséget okozva.

hCG

A humán koriongonadotrop hormon (hCG) nem csak terhesekben fordul elő. Szintje a ciklus során az ovulációt megelőzően megemelkedik. Hatása megegyezik az LH-val, a már kialakult tüszőnél tüszőrepedést vált ki, a gyógyászatban is ovuláció beindítására használják. Mennyisége terhesség esetén megnő, a terhesség korai szakaszában a sárgatest működésének fenntartása a feladata, így a progeszteron és ösztrogéntermelés is magas szinten marad, és nem következik be újabb menstruáció. A terhességi tesztek is általában a vizelet hCG tartalmának kimutatásán alapulnak.

Tesztoszteron

Fiúmagzatban már a terhesség 7-8. hetében a herék elkezdenek tesztoszteront termelni, ezáltal állítva be a férfit folyamatos (és nem ciklusos) nemi működésre. Azonban nőkben is termelődik kis mennyiségű tesztoszteron a petefészkekben és a mellékvesekéregben. Nőkben elsősorban az ösztrogénképződés alapanyagául szolgál, normál körülmények között specifikus hatása nincs. A tesztoszteron túltermelődése nőben cikluszavarokhoz vezet, ilyen betegség lehet például a policisztás ovárium szindróma. (Erről bővebben az Ovulációs problémák című cikkben olvashatsz.)


Dr. Tekse Istvén szülész-nőgyógyász

Kérdésed van?

Nőgyógyászati témában szakértőnk, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


A nemi hormonok mennyisége, mint láthattuk a ciklus során folyamatosan változik. Ezért amennyiben a hormonháztartás normális működéséről szeretnénk meggyőződni, nem elég egyetlen vizsgálatot végezni, hanem a ciklus meghatározott napjain szükséges a hormonszintek vizsgálata:

  • először a follikuláris szakaszban körülbelül a 7. napig (normál 28 napos ciklus esetén): amíg a prolaktin, az ösztrogén, az LH, az FSH és a progeszteron szint is alacsony
  • másodszor a ciklus közepén az ovuláció idején: amikor az LH, FSH és az ösztrogén szint is maximumon van
  • majd a luteális fázis közepén kb. a 21-23. napon: amikor a progeszteron és a prolaktin éri el a maximumát

Normál 28 napos ciklus esetén a vizsgálatokat a 3., 16. és 23. napon szokás elvégezni.

A nem megfelelő hormonszinteket hormonok vagy hormonhatású gyógyszerek szedésével befolyásolni lehet, így a normál női ciklus a legtöbb esetben helyreállítható. Azonban ezek szedése kizárólag nőgyógyász felügyelete mellett ajánlott!


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Két hónapja találtam meg ezt a honlapot. Párommal augusztusban jutottunk el arra az elhatározásra, hogy szeretnénk 7 év után egy második gyermeket. Eddig nem sikerült, de az oldal segítségével ez most összejött. Nagyon szépen köszönöm ezt a lehetőséget."

Éva

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!