Normál menstruációs ciklus

A nők menstruációs ciklusa négy részből áll (a napok egy 28 napos átlagos menstruációs ciklusra vonatkoznak):

  • menstruáció: a vérzés időtartama, általában néhány nap, maximum egy hét
  • follikuláris szakasz: a petefészekben egy tüsző növekszik, benne egy petesejt érik, körülbelül a ciklus 11. napjáig tart
  • ovulációs szakasz: a tüsző megreped és az érett petesejt kiszabadul, termékeny időszak, a ciklus közepe, mindössze pár napig tart, körülbelül a ciklus 12-16. napja, az ovuláció maga ebből körülbelül a 15. napon van
  • luteális szakasz: felkészülés a következő menstruációra, ennek hossza nők szerint változó, általában 13-14 nap

Egy újszülött lánygyerek körülbelül két millió petesejttel (úgynevezett primer tüszővel) születik. Pubertás korra már csak 300 000 marad és ebből a menopauza idejéig körülbelül 400-500 érik be.

Follikuláris szakasz

Az agyalapi mirigy már a menstruáció alatt egy FSH (follikulus stimuláló vagy tüszőserkentő) nevű hormont kezd termelni és a petefészekben lévő tüszők érésnek indulnak. A petefészkekben ugyanakkor az ösztrogén hormonok termelődése indul meg, amelyek szintén serkentik a peteérést. Minden periódusban több petesejt (általában 10-30) kezd beérni, de ebből általában egy tüsző jut el az ovulációig. Minden tüszőben egy petesejt érik. Ez a szakasz körülbelül a ciklus 11. napjáig tart.

Ovulációs szakasz

A petefészekben lévő tüszők ösztrogén termelése hatására az agyalapi mirigyben LH (luteinizáló vagy sárgatest hormon) képződik. Amikor az LH termelés elér egy maximumot (LH csúcs) a tüsző megreped és az érett petesejt kiszabadul. A tüszőrepedést nevezzük ovulációnak. A kiszabadult petesejt a petevezetőbe kerül és megkezdi útját a méh felé.

Amennyiben ekkor egy életképes spermiummal találkozik, amely a burkán áthatol, megtörténik a megtermékenyülés. Mivel a petesejt körülbelül 24 órán át, a spermiumok pedig 4-5 napig életképesek a termékeny időszak mindössze pár nap, körülbelül a ciklus 12-16. napja. Az ovuláció maga ebből körülbelül a 15. napon van. Az LH csúcsot mérik az ovulációs tesztek. Ahhoz, hogy az együttléteket a termékeny időszak néhány napjára lehessen időzíteni, ennek pontos meghatározása a legfontosabb feladat.

Luteális szakasz

A petét már nem tartalmazó visszamaradt tüszőt nevezzük sárgatestnek (corpus luteum), amely a ciklus utolsó szakaszában a progeszteront termeli. A progeszteron hatására a méh nyálkahártyája felkészül a megtermékenyített pete fogadására. Ha nem következik be megtermékenyülés a sárgatest elsorvad és progeszteron termelése is megszűnik. Ennek a szakasznak hossza nők szerint változó (10-16 nap), de minden nőnél állandó, általában 13-14 nap. Progeszteron hiányában a vastag méhnyálkahártya pusztulni kezd, majd leválik, és a menstruációval távozik a szervezetből.

Az ovuláció idejének meghatározása

Az alap testhőmérséklet megváltozása is igen jó jelzője lehet a peteérésnek. A ciklus első felében, amikor nincs progeszteron, az alaphőmérséklet mindig alacsonyabb. A peteérés idején az alaphőmérséklet néhány órára lecsökken, ez azonban nem mindig mérhető. A progeszteron a peteéréskor kezd el termelődni, ez megemeli az alaphőmérsékletet és ez a ciklus második felében néhány tized fokkal a korábbi átlag felett marad. Az alaphőmérséklet csak a következő ciklus érkezésével csökken le ismét. A hőmérsékleti értékek egyénenként változók. A hőmérséklet napi mérésével egy görbe rajzolható fel, amely alapján a peteérés ténye megfigyelhető és időpontja megadható.

Hormon szinten a normál menstruációs ciklus alatt

Emellett a hormonok hatnak a hüvely hámjára is és váladékozást idéznek elő. A hüvelyváladék minősége a ciklus folyamán változik. A menstruáció után a hüvelyváladék ragacsos, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A follikuláris szakasz során körülbelül a 8-11. napon a váladék krémes állagúvá, testápolószerűvé válik. Majd az ovuláció előtti napokban, a legtermékenyebb időszakban síkos, nyújtható, nyers tojásfehérjeszerű váladék figyelhető meg. A termékeny időszak elmúltával a váladék vizesedik, mennyisége is jelentősen lecsökken, vagy teljesen eltűnik.

A termékeny időszak közeledtével a méhnyak állapota is folytonosan változik. Az ösztrogén hatására, hogy a spermiumok méhbe jutását megkönnyítse a méhnyak egyre lágyabb és nyitottabb lesz, és egyre magasabbra kerül. Majd az ovuláció elmúltával ismét zártabbá és keményebbé válik.

Rendszeres vagy közel rendszeres ciklus esetén a következő peteérés időpontja és a következő menstruáció első napja előre jelezhető.

A „Hogyan mérjem?” című cikkben elolvashatod, hogyan kell pontosan mérni tested jelzéseit!

Ha részleteiben érdekelnek a ciklusodat irányító hormonok, olvasd el a nemi hormonokról részletesen című cikkünket is!

Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Másfél év próbálkozás, egy szomorú vetélés után végre újra kimondhatom, h kisbabánk lesz! Csupán 3 hónapig vezettem a görbémet az oldalon, már kicsit én is feladtam, mire pozitívat teszteltem. A legszebb szülinapi ajándékot kaptam meg az élettől. Párom is felhőtlenül boldog. Jövő hét kedden látogatjuk meg a nőgyógyászomat. Addigra már több, mint 6 hetes leszek :) Nagyon szépen köszönöm a tervezettbaba.hu csapatának, h létrehozták ezt az oldalt. Számtalan kismamának és kispapának segítettetek!!! Köszönjük szépen!!!"

Rencsimókus

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!