Hogyan működnek a termékenységi tesztek?

Ha egy pár nem esik teherbe, a probléma forrása mindkét félben lehet (erre nagyjából 40-40% az esély), sőt akár mindkettőben is egyszerre. Vannak olyan otthon is elvégezhető, egyszerű tesztek, amelyekkel a legalapvetőbb problémákat ti magatok is kizárhatjátok. Cikkünk ezeknek a teszteknek a működését mutatja be.

Női termékenységi tesztek

Az otthon végezhető női termékenységi tesztek rendszerint az FSH (follikulus stimuláló avagy tüszőserkentő hormon) szintjét mérik. A női szervezetben ez a hormon a petesejtek fejlődését, növekedését segíti. Az életkor előrehaladtával a rendelkezésre álló petesejtek száma csökken és sajnos a minőségük is romlik. A szervezet erre úgy reagál, hogy több FSH-t állít elő. Ezért, ha valakinél magas FSH szint mutatható ki, az utalhat arra, hogy a petesejtek minőségével és/vagy mennyiségével probléma van.

A teherbeesés magas FSH értékkel sem kizárt, de az állapot kezelése nehézségekbe ütközhet. Egyéb esetekben terméketlenség kezelése során gyakran mesterségesen serkentik az FSH termelést, hogy a szervezetet több és jobb petesejt előállítására késztessék. De ha valakinél az FSH szint már eleve magas, az FSH érték további növelése rendszerint nem javítja a fogamzási esélyeket. Mivel a magas FSH szint a petesejtek minőségének romlására is utalhat, ha be is következik a fogamzás, nagyobb eséllyel következik be magzati rendellenesség.

Az FSH értékét a ciklus meghatározott napjain szokták mérni. Egy mérés a pontos értékeléshez általában nem elegendő, hiszen a hormonszint ciklusról ciklusra is változhat - de a magas szintek mindenképpen problémára utalhatnak. Ha pozitív (azaz magas) FSH teszt eredményt kapsz, feltétlenül keresd fel nőgyógyászod további vizsgálatok céljából!

Hogyan működnek a termékenységi tesztek?

Férfi termékenységi tesztek

A terméketlenséget általában női problémának tekintik, de mivel a gyermekáldás elmaradása mögött ugyanakkora eséllyel a férfi is állhat, ezért a férfi vizsgálata is ugyanolyan fontos, mint a nőé.

A spermavizsgálat a férfi termékenységi vizsgálatok központi eleme. Vizsgálják (többek között) a spermiumok számát, alakját, mozgását. A WHO ajánlása szerint a sikeres fogamzáshoz legalább 20 millió ondósejt kell legyen a férfi spermájának minden milliliterjében. Az otthoni használatra szánt férfi termékenységi tesztek azt mérik, hogy a spermiumszám eléri-e ezt a fogamzáshoz minimálisan szükséges szintet (tehát csak a hímivarsejtek számát mérik, azok minőségét nem).

Ha a spermiumszám túlságosan alacsony, további vizsgálatok szükségesek, jellemzően egy vérvizsgálat a nemi hormonok (tesztoszteron, FSH, LH és prolaktin) mérése céljából. Végeznek vizeletvizsgálatot is, fertőzésre utaló fehérvérsejtek után kutatva, illetve ha a vizeletben is kimutatható hímivarsejt, az ejakulációs problémára (retrográd ejakuláció) utalhat.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Két hónapja találtam meg ezt a honlapot. Párommal augusztusban jutottunk el arra az elhatározásra, hogy szeretnénk 7 év után egy második gyermeket. Eddig nem sikerült, de az oldal segítségével ez most összejött. Nagyon szépen köszönöm ezt a lehetőséget."

Éva

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!