Hogyan működnek a termékenységi tesztek?

Ha egy pár nem esik teherbe, a probléma forrása mindkét félben lehet (erre nagyjából 40-40% az esély), sőt akár mindkettőben is egyszerre. Vannak olyan otthon is elvégezhető, egyszerű tesztek, amelyekkel a legalapvetőbb problémákat ti magatok is kizárhatjátok. Cikkünk ezeknek a teszteknek a működését mutatja be.

Női termékenységi tesztek

Az otthon végezhető női termékenységi tesztek rendszerint az FSH (follikulus stimuláló avagy tüszőserkentő hormon) szintjét mérik. A női szervezetben ez a hormon a petesejtek fejlődését, növekedését segíti. Az életkor előrehaladtával a rendelkezésre álló petesejtek száma csökken és sajnos a minőségük is romlik. A szervezet erre úgy reagál, hogy több FSH-t állít elő. Ezért, ha valakinél magas FSH szint mutatható ki, az utalhat arra, hogy a petesejtek minőségével és/vagy mennyiségével probléma van.

A teherbeesés magas FSH értékkel sem kizárt, de az állapot kezelése nehézségekbe ütközhet. Egyéb esetekben terméketlenség kezelése során gyakran mesterségesen serkentik az FSH termelést, hogy a szervezetet több és jobb petesejt előállítására késztessék. De ha valakinél az FSH szint már eleve magas, az FSH érték további növelése rendszerint nem javítja a fogamzási esélyeket. Mivel a magas FSH szint a petesejtek minőségének romlására is utalhat, ha be is következik a fogamzás, nagyobb eséllyel következik be magzati rendellenesség.

Az FSH értékét a ciklus meghatározott napjain szokták mérni. Egy mérés a pontos értékeléshez általában nem elegendő, hiszen a hormonszint ciklusról ciklusra is változhat - de a magas szintek mindenképpen problémára utalhatnak. Ha pozitív (azaz magas) FSH teszt eredményt kapsz, feltétlenül keresd fel nőgyógyászod további vizsgálatok céljából!

Hogyan működnek a termékenységi tesztek?

Férfi termékenységi tesztek

A terméketlenséget általában női problémának tekintik, de mivel a gyermekáldás elmaradása mögött ugyanakkora eséllyel a férfi is állhat, ezért a férfi vizsgálata is ugyanolyan fontos, mint a nőé.

A spermavizsgálat a férfi termékenységi vizsgálatok központi eleme. Vizsgálják (többek között) a spermiumok számát, alakját, mozgását. A WHO ajánlása szerint a sikeres fogamzáshoz legalább 20 millió ondósejt kell legyen a férfi spermájának minden milliliterjében. Az otthoni használatra szánt férfi termékenységi tesztek azt mérik, hogy a spermiumszám eléri-e ezt a fogamzáshoz minimálisan szükséges szintet (tehát csak a hímivarsejtek számát mérik, azok minőségét nem).

Ha a spermiumszám túlságosan alacsony, további vizsgálatok szükségesek, jellemzően egy vérvizsgálat a nemi hormonok (tesztoszteron, FSH, LH és prolaktin) mérése céljából. Végeznek vizeletvizsgálatot is, fertőzésre utaló fehérvérsejtek után kutatva, illetve ha a vizeletben is kimutatható hímivarsejt, az ejakulációs problémára (retrográd ejakuláció) utalhat.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!