A férfi meddőség lehetséges okai

A statisztikák szerint a gyermektelenség hátterében a két nemnél fellépő okok közel egyenlő arányban fordulnak elő. Az elmúlt öten évben a férfiak spermaképe jelentősen romlott, az átlagos spermaszám ötven év alatt 53%-kal csökkent. Egy férfi nemzőképességét alapvetően két dolog befolyásolja: a spermiumok termelődése és célba jutása.

A spermiumtermelés zavarai

A gyermeknemzéshez alacsonynak a 20 millió/ml (oligospermia) alatti spermaszámot tekintjük, 5 millió/ml alatt (azoospermia) pedig már terméketlenségről beszélünk. Az egészséges ondóban a spermiumok több, mint 50%-a egyenes vonalban előre halad. Az olyan ondó, amelyben a mozgó spermiumok aránya ennél kisebb, vagy mozgásuk összerendezetlen, tekergő, és helyváltoztatásra képtelen, megtermékenyítésre nem alkalmas, ezekben az esetekben jelenthet segítséget a mesterséges megtermékenyítés.

A spermiumok nem megfelelő mennyiségének illetve mozgékonyságának oka főként hőhatás, hormonális problémák, genetikai betegségek, stressz vagy környezeti tényezők. Már 1° C-os emelkedés is a spermiumok számának és életképességének romlását okozza. A herezacskók visszértágulata az ún. varicocele a melegítő hatás leggyakoribb oka. A varicocele műthető és a nemzőképesség jelentősen javul.

Férfi meddőség

A hőhatás csökkenthető meleg fürdők, szauna és szoros ruházat kerülésével, ülőmunka végzés esetén rendszeres mozgás beiktatásával, illetve elhízás esetén a hasi zsírszövet csökkentésével, azaz fogyással. A herék hormonális szerepet is betöltenek, hibás működésük hormonkészítményekkel orvosolható.

Mivel a spermiumok termelődése körülbelül 80-90 napig tart (ebből 74 nap a spermiumok kifejlődése és további 1-20 nap a spermiumok érése) a gyermekvállalás előtti közel 3 hónap igen fontos a jó spermakép kialakulása szempontjából. Ez idő alatt megfelelő életmóddal a férfi sokat tehet termékenységének javulása érdekében.


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Kérdésed van?

Férfi meddőség témában szakértőnk, Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


A spermaszállítás zavarai

A spermaszállítás zavarának hátterében szexuális úton terjedő fertőzések során fellépő gyulladások, illetve genetikai okok állnak.

Férfi meddőség

A gyulladások többsége szexuális úton terjedő fertőzések miatt alakul ki, mint a chlamydia, a szifilisz vagy a gonorrhoea. Mivel az ivarcsatornák gyulladása nem minden esetben jár együtt fájdalommal, így csak a nehéz teherbeesés kapcsán derül fény a hegesedésre. Az elzáródás többnyire műtéttel orvosolható. A spermaszállítás zavara esetében többnyire a herékből ép spermiumok nyerhetők.

A meddőség egyéb okai

A spermiumok a herékben a dajkasejtek védelmében fejlődnek, így a szervezet számára ismeretlen elemként nőnek fel. Igen ritkán, de előfordulhat, hogy a herét ért sérülés vagy műtéti beavatkozás hatására a védtelen spermium-előalakok ellen a szervezet immunológiai reakciót indíthat, éppúgy, mintha kórokozók volnának.

A férfiak termékenysége sem tart végtelen hosszú ideig. A kor előrehaladtával a spermakép romlik, 45 év fölött már kevesebb az élő, jól mozgó spermium és a 30 éves korban tapasztaltnál kétszer több az alakilag vagy funkciójában sérült vagy a nem élő sejt.

Tisztázatlan eredetű meddőség esetén pszichés tényezők állhatnak a gyermektelenség hátterében. Noha a férfiak nemzőképessége nem egyenlő a férfiasságukkal, a teljesítménykényszer ebben az esetben is nagy nyomással nehezedik rájuk.


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"1,5 év próbálkozás után az első tervezettbaba.hu oldalon vezett grafikon segítségével a héten pozitívat teszteltem! :) Nagyon örülök hogy véletlenül bár de rátaláltam az interneten erre az oldalra! Köszönet! Kitartást mindenkinek!!!!!!!! Szerintem a négy legfontosabb dolog a sikerhez: egészség, pontos időzítés :) (nem könnyű) , csak pozitív gondolatok legyenek a témában és kitartás!"

Andrea

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!