Részletes útmutató a TervezettBaba.hu oldalhoz

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan használd a leghatékonyabb módon oldalunkat, illetve megismertetjük veled rendszerünk legfontosabb funkcióit és képességeit.

A TervezettBaba.hu segítségével megismerheted ovulációd várható időpontját előre. Így időzített együttlétekkel a maximumra tudod növelni a természetes úton történő fogamzás esélyét. A pontos időzítésről az „Együttlétek ideális időzítése” című cikkünkben olvashatsz részletesen.

Az előrejelzés a te saját tested egyedi értékei alapján történik, ezért tudunk nagyon pontos, személyre szabott előrejelzéseket adni. Hogy megismerhessük egyedi értékeidet, le kell mérnünk azokat – a te segítségeddel. Minden nap vizsgáld meg a tested és vidd fel az adatokat az „Adatbevitel” menüpontban! Hogy pontosan mit és hogyan kell mérni, arról a „Hogyan mérjem?” című cikkben olvashatsz, de a legfontosabbakat kiemeljük: reggeli ébredési hőmérséklet (ez a legfontosabb), hüvelyváladék minősége, méhszáj állapota. A bevitt adatok alapján rendszerünk napról napra egyre jobban megismeri testedet és „öntanuló” módon egyre nagyobb pontosságú, testreszabott előrejelzéseket ad neked. Lássuk, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban!

Amint elkezdesz adatokat bevinni a rendszerünkbe, a „Grafikon” menüpontban látni fogsz egy ábrát, az első napokban valami ilyesmit:

Részletes útmutató a TervezettBaba.hu oldalhoz

A grafikon felső sorában a ciklusod napjainak számozását látod, alatta a hőmérsékleti diagramot, a görbe alatt pedig a naptári napokat. Élénkpirossal az általad bevitt menstruációs napokat jelöljük, halványpirossal a következő menstruációd várható kezdetét. Az első ciklusodban a következő menstruációd idejét a regisztrációd során általad megadott szokásos ciklushosszod alapján jelezzük – a későbbi ciklusok során a tényleges mért ciklushosszok alapján pontosítjuk ezt az értéket.

Az előre jelzett termékeny időszakot halványzölddel jelöljük, magát az ovuláció napját világoskékkel. Az első ciklus során, amikor még alig pár napnyi adatot adtál meg magadról (tehát nem ismerünk igazán téged), az előrejelzés népességi statisztikai adatok alapján készül. Néhány ciklus után, amikor már elegendő adat áll majd rendelkezésünkre és a népességi adatok helyét átveszik a te egyéni értékeid, akkor egyre pontosabb lesz az előrejelzés.

A ciklusod végéhez közeledve rendszerünk a bevitt hőmérsékleti adatok alapján egyszer csak „felismeri” hogy bekövetkezett az ovulációd, ezért a grafikon megváltozik:

Részletes útmutató a TervezettBaba.hu oldalhoz

Az ovuláció és a körülötte lévő termékeny időszak mért idejét az előrejelzéshez képest sötétebb színekkel jelöljük. A két ábrát összehasonlítva láthatod, hogy az előre jelzett és a mért ovuláció ideje eltér egymástól – ez azért van így, mert a ciklusod személyes jellemzői eltérnek a népességi átlagtól. És pontosan ez a lényeg: azért szükséges lemérni a te személyes jellemzőidet, hogy a jövőben pontosan rád szabott előrejelzést tudjunk adni. Ha népességi átlagértékek alapján próbálod meghatározni az ovulációd idejét (az internetes ingyenes ovulációkalkulátorok így dolgoznak), akkor az eredmény könnyen pontatlan lehet és mivel a petesejted csak 24 órán át életképes, már egy nap pontatlanság is azt jelentheti, hogy abban a hónapban nem esel teherbe. Az átlagtól való 3-4 nap eltérés is teljesen normális és gyakori, ezért ha népességi átlagokat használsz, akár a teljes termékeny időszakodról lemaradhatsz! Mivel az átlagértékektől mindkét irányba lehetséges eltérés, kijelenthető, hogy a nők többségének ciklus értékei eltérőek az átlagtól. Ebben egyedi a rendszerünk, ezért tudunk pontosabb előrejelzéseket adni, mert a te saját tested mért értékeiből végezzük el számításainkat, nem átlagértékek alapján.

A grafikonon néhány nap hőmérsékleti adata üres karikával van jelölve – ezek számított értékek, ami azt jelenti, hogy arra a napra vagy nem adtál meg hőmérsékleti adatot, vagy a megadott érték nagyon eltér a környező napoktól. Az ilyen kiugró értékeket nem, vagy csak feltételesen vesszük figyelembe, mert alighanem mérési hibából származnak, és nem akarjuk, hogy torzítsák az eredményeket. Hasonló okokból kérdezzük azt is, hogy ittál-e, beteg vagy-e, utazol-e éppen stb. – ezek a tényezők (és kombinációik) mind befolyásolják, hogy egy adott napra vonatkozó testi adatot milyen mértékben vegyünk figyelembe.

Amikor ismét vérzést jelölsz, rendszerünk tudni fogja, hogy új ciklusod kezdődött – így a “Grafikon” menüpontban, a diagram felett, a jobb oldali lenyíló menüben már két ciklus közül választhatsz (az egyes ciklusok beazonosítását segíti, hogy kiírjuk a ciklus kezdő napját).

Részletes útmutató a TervezettBaba.hu oldalhoz

Hasonlítsd össze a második ciklusra előrejelzett ovuláció időpontját (ciklus 18. napja) az első ciklusra adott előrejelzés napjával (ciklus 17. napja)! Láthatod, hogy rendszerünk elkezdte megtanulni a tested eltéréseit az átlagtól, ebben az esetben azt, hogy a nálad a luteális fázis hossza (az ovuláció napjától a ciklus végéig tartó időszak) alighanem rövidebb, mint a népességi átlag, ezért ebben a ciklusban a peteérés várható időpontját későbbre tette. Ahogy egyre jobban megismerjük a te tested sajátosságait, a pontosság ciklusról-ciklusra növekedni fog, és néhány ciklusnyi adat (valamint mért ovuláció) után az előrejelzés pontossága meghaladhatja a 95%-ot.

A hőmérsékleti értékek mellett a hüvelyváladék minőségéből, a méhszáj állapotából és az esetleges ovulációs tesztek eredményeiből jutunk még információhoz tested működéséről. Minél több adatot adsz meg az ébredési hőmérsékleten túlmenően, annál hamarabb tudunk nagypontosságú előrejelzést adni, ezért érdemes ezeket a jellemzőket is figyelned és bevinni rendszerünkbe. Ha több dolgot mérsz egyszerre, akkor a több mért adat a mérési hiba valószínűségét is csökkenti.

Minden ciklus végén kapsz egy rövid értékelést – ez leginkább az ovuláció meglétéről vagy hiányáról szól, illetve az adott havi teherbeesési esélyekről. Ezt az ovuláció mért ideje és a bevitt együttlétek egymáshoz képesti elhelyezkedéséből számítjuk ki. (Az optimális időzítésről az „Együttlétek ideális időzítése” című írásunkban tudhatsz meg részleteket.) A korábbi ciklusokra vonatkozó értékeléseket megnézheted a grafikonok alatt, ha a „Grafikon” menüpontban kiválasztod a kívánt ciklust.

Ha már néhány ciklusnyi adatot bevittél, akkor érdemes megnézned a hőmérsékleti görbéid egymásra helyezve (ezt a „Grafikon” menüpontban, a diagram felett található linken éred el), valami ilyesmit fogsz látni:

Részletes útmutató a TervezettBaba.hu oldalhoz

Itt nagyon jól látszik, hogy ugyan ciklusod eltér egy átlagos ciklustól (a lutális fázis hossza a népességi átlag szerint 14 nap, ellenben nálad ez az érték csak 12 nap), de az egyes ciklusaid nagyon hasonlítnak egymásra: pontosan ezt használjuk ki az előrejelzés során, ezért tudunk pontos értékekkel szolgálni. A diagram alatt látható jelmagyarázat részben az egyes ciklusok neveire klikkelve ki- és bekapcsolhatod azok megjelenítését. Az ábra alatt a rendszerünk által mért legfontosabb egyedi testi jellemzőidet is megtalálod.

Ha további kérdésed volna az oldal használatával kapcsolatban, akkor olvasd el a gyakran feltett kérdéseket vagy írj az ügyfélszolgálatunknak!

Ne feledd, szakértői gárdánk is szívesen áll a rendelkezésedre minden, a témával kapcsolatos kérdésben!

PRÓBÁLD KI TE IS!


 
 
Dr. Fülöp István

"Ha egy gyermekre vágyó nő tisztában van ovulációja és termékeny napjai pontos idejével, nagyobb eséllyel esik természetes úton teherbe. A TervezettBaba.hu oldal ezt az információt nyújtja felhasználóinak."

Dr. Fülöp István
Meddőségi részlegvezető főorvos
Róbert Károly Klinika

Dr. Szakács Zoltán

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, ambulancia vezetője
Kelen Magánkórház
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ha egy gyermekre vágyó nő tisztában van ovulációja és termékeny napjai pontos idejével, nagyobb eséllyel esik természetes úton teherbe. A TervezettBaba.hu oldal ezt az információt nyújtja felhasználóinak."

Dr. Fülöp István
Meddőségkezelési részlegvezető főorvos
Róbert Károly Klinika

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!