Hogyan mérjem?

Az oldal használata során Rád is nagy feladat hárul: tested bizonyos paramétereit (például ébredési hőmérséklet, hüvelyváladék minősége, méhnyak állapota) naponta meg kell mérned. A pontos mérés a siker egyik kulcsa, ezért adunk néhány tanácsot, hogy ezen ne múljon a babaprojekt.

Hogyan hőmérőzzek?

Tested alap (azaz ébredési) hőmérsékletének meghatározása a cél. Tested hőmérséklete nap közben a külső hőmérséklettől és a végzett tevékenységtől függően néhány tized fokot változik. Ezért az alap testhőmérsékletedet mindig a következők szerint mérd:

 • Mindig reggel közvetlenül ébredés után és mindig ugyanabban az időben végezd a mérést! (Az ettől való eltérést jelöld)
 • Legalább 6 óra alvás után történjen a mérés.
 • Evés, ivás, beszéd, felkelés és minden egyéb tevékenységet megelőzően mérd! (Még a hőmérő lerázása is előző este történjen.)
 • A méréshez higanyos hőmérőt vagy nagyon pontos digitális hőmérőt használj, és mindig ugyanazt a hőmérőt! Ha a hőmérő cseréje szükséges, az lehetőleg egy új ciklus kezdetén történjen.
 • Számos helyen lehetséges a mérés, de mivel a maghőmérséklet meghatározása a cél, ezért lehetőleg szájban, hüvelyben vagy végbélben mérd!
 • Mindig ugyanazt a mérési helyet válaszd!
 • Adatbevitelnél mindig tüntesd fel a náthát, betegséget, alkoholfogyasztást és egyéb befolyásoló külső tényezőt!

Lehetőleg rögtön mérés után, még az ágy mellett rögzítsd a mért hőmérsékletet egy papírlapra, táblázatba vagy a számítógépbe!

Hogyan nézzem a hüvelyváladékot?

A hüvelyváladék a vizsgálat során a következő fajtájú lehet: éppen menstruálsz, vagy száraz (tehát nincs váladék), vagy ragacsos, vagy krémszerű, vagy vízszerű, vagy nyers tojásfehérjeszerű. Ebben a sorrendben halad a terméketlentől a legtermékenyebb felé.

Egy nap többször is meg kell vizsgálni, és mindig az aznapi legtermékenyebb típusú váladék kerüljön rögzítésre.

A vizsgálat során a következő kérdésekre keressük a választ: egyáltalán van-e, mennyire ragacsos, mennyire nyúlós, milyen színű, mennyire vizes, milyen állagú, milyen, ha megérintem. A hüvelyváladék többféleképpen nézhető:

 • Pisilés előtt a fürdőszobában egy tiszta WC papírral letöröljük a hüvely külső felszínét és a törölt váladékot nézzük.
 • WC papír helyett tiszta ujjakkal is letörölhetjük és megnézhetjük a váladékot.
 • Esetenként a fehérneműn is láthatjuk a váladékot, de jobb, ha a hüvely felszínéről törölt váladékot vizsgáljuk.
 • A hüvely belsejében is nézhetjük a következőképpen: két tiszta ujjunkat finoman a hüvelybe illesztjük egészen a méhnyakig, ahol lágy nyomással próbáljuk a váladékot összegyűjteni, majd lassan távolítjuk el az ujjainkat a hüvelyből és a rátapadt váladékot vizsgájuk.

Mikor nem használható a vizsgált hüvelyváladék, ezért nem kerülhet rögzítésre:

 • Együttlét után (mivel az ondó hasonló állagú a nyers tojásfehérje szerű váladékhoz, ezért téves információt ad)
 • Közvetlenül együttlét előtt (az izgalmi állapot jelentős mennyiségű hüvelyváladékot generálhat)
 • Hüvelyi fertőzés esetén. (Ebben az esetben ne mulaszd el felkeresni orvosodat!)

Hogyan nézzem a méhnyak állapotát?

Feltehetően néhány ciklus alatt érzel csak rá, hogy hogyan változik a méhnyak állapota a ciklus során. A vizsgálat nagyon szubjektív, a saját tested változásait kell megfigyelned!

 • A fertőzések elkerülése végett csak tiszta kézzel végezd a vizsgálatot!
 • Menstruáció alatt nem kell vizsgálni.
 • Ürítsd ki a hólyagodat a vizsgálat előtt!
 • Minden nap ugyanabban az időben, naponta egyszer és ugyanabban a pozícióban végezd a vizsgálatot (segít, ha egyik lábad felteszed egy székre vagy valami hasonlóra)
 • Próbálj ellazulni (ez a gyakorlattal könnyebb lesz)!
 • Két tiszta ujjadat helyezd a hüvelyedbe és finoman told fel addig, amíg valami ellenállást nem érzel (ez a méhnyak). Ha lágyan megnyomod, érezni fogod, hogy a szövete eltér a környező hüvelyi szövettől. Próbáld meghatározni, hogy alacsonyan vagy magasan van-e (ha magasan van, néha igen nehéz elérni), hogy lágy-e vagy kemény és hogy nyitott-e vagy zárt (több szülés után megfigyelheted, hogy kissé mindig nyitva van). Nézd meg, hogy nedves-e vagy száraz, és akkor a hüvelyváladék vizsgálatot is egyben elvégzed. A termékeny időszak közeledtével a méhnyak egyre lágyabb és nyitottabb lesz, és egyre magasabbra kerül.

Érdemes először a ciklus vége felé, a luteális szakaszban vizsgálni, amikor biztosan tudjuk, hogy zárt, alacsony és kemény a méhszáj, így a következő ciklusban ehhez tudod viszonyítani a változásokat. Lehetséges, hogy két-három hónapig is eltart, mire teljes bizonyossággal felismered a különböző állapotokat. Viszonyításképpen némi segítség: a puha állapotot az ajkak puhaságához, a kemény állapotot pedig az orrhegy keménységéhez szokták hasonlítani.

Ha nem érzed magad képesnek erre a vizsgálatra, akkor hagyd ki, a többi vizsgálat is elegendő eredménnyel tud szolgálni. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit érzel, akkor hagyd üresen a mezőt. A következő hónapban már jobban fogod érezni.

Vérzések osztályozása

Menstruációt akkor rögzíts, ha a vér mennyisége annyi, hogy betétet vagy tampont kell használnod, ha csak néhány csepp az egész, vagy egy-két tisztasági betét is elegendő, akkor ne menstruációt jelölj, hanem pecsételő vérzést! Ha valami egyebet tapasztalsz, vagy nem tudod eldönteni, melyik a legmegfelelőbb jelző a vizsgálataidra, akkor hagyd a mezőt üresen.

Hogyan végezzek ovulációs tesztet?

A tesztek a megváltozott hormonszintek alapján képesek jelezni a fogamzóképességünket. Amikor a luteinizáló hormon (LH) termelés megemelkedik, a petefészekben a tüsző megreped és az érett petesejt kiszabadul. Ez az ovuláció. Ezután az LH szint újból lecsökken. Az LH csúcsot mérik az ovulációs tesztek.

Az LH termelődése többnyire az éjszakai órákban indul meg, és körülbelül öt-hat óra múlva mutatható ki a vizeletben. A reggeli első vizelet általában nem a legalkalmasabb az LH csúcs kimutatására, a tesztet legjobb déltájban vagy a kora délutáni órákban elvégezni. Az LH csúcs a vizeletből akkor mutatható ki legjobban, ha a teszt előtt körülbelül két órával már nem iszol túl sokat, és wc-re menni sem szabad. A fontos az, hogy minden nap ugyanabban az időben legyen a vizsgálat.

Normális esetben a teszt 1-2 napig pozitív. Az első pozitív napon nem szabad abbahagyni a tesztelést, mert lehet, hogy a rákövetkező nap is pozitív lesz (Ilyenkor a görbe felszálló és leszálló ágát látni, a csúcs a két időpont között van.). Amennyiben további teszteléssel akár 5-6 pozitív napot is találsz, vagy a ciklusban többször is pozitív a teszt, szólj orvosodnak, mert egyéb gondok lehetnek a háttérben (amelyek nem feltétlenül gátolják a teherbe esést). A tesztet minden nap ugyanabban az időpontban végezd el, hogy összehasonlítható legyen. Nem kell egész ciklusban tesztelni, csak a feltehetően termékeny időszakban érdemes.

Mindig olvasd el és kövesd a teszthez tartozó használati utasítást!

Partner webpatikánkban termékenységi és ovulációs tesztet is vásárolhatsz.

Középidős fájdalom

A középidős fájdalmat a megemelkedett LH szintű napon, még a tüszőrepedés előtt lehet érezni. Csak abban az esetben jegyezd fel, ha a ciklus során összesen egy alkalommal, 1-2 napig érzed. Ha gyakrabban vagy hosszabban érzed, feltehetően más oka van a fájdalomnak.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Köszönöm a TervezettBaba oldalnak, 5 hónap próbálkozás után pozitívat teszteltem, orvosom is megállapította az 5 hetes terhességet. Csodás babavárást mindenkinek!"

Mesike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!