Együttlétek ideális időzítése

A petesejted mindössze 24 órán keresztül életképes, vagyis ennyi idő áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a petefészekből való kiszabadulása, azaz az ovuláció után egy egészséges spermiummal találkozzék. Ha ez a találkozó nem történik meg, nem következhet be fogamzás.

A ciklusodban a termékeny időszak kb. 5 nap hosszúságú, az ovulációt megelőző 3. naptól az ovulációt követő napig tart. Ez azért van így, mert a hímivarsejtek élettartama több nap, tehát ha az együttlét az ovulációt megelőző harmadik napon volt, akkor a peteérés időpontjában még lehet termékenyítőképes spermium a petevezetőben és így van esély a fogamzásra. Az esély akkor a legnagyobb, ha a találkozáskor a spermiumok "frissek", azaz sokan vannak és egészségesek. Ideális esetben a hímivarsejtek pont akkor érnek a petevezetőbe, amikor a petesejt kiszabadul.

Ha tisztában vagy előre a peteérésed várható időpontjával, akkor időzített együttlétekkel a maximumra tudod növelni a teherbeesés esélyét. Azt szeretnénk bemutatni, hogy pontosan hova kell időzíteni az együttléteket.

Kiváló esélyek - frissek és pontosak

Akkor a legnagyobb a fogamzás valószínűsége, ha a lehető legtöbb termekényítőképes (élő és egészséges) spermium van a petevezetődben a petesejted kiszabadulásakor. Ezért akkor a legjobbak az esélyeid, ha a pároddal az ovulációt megelőző harmadik napon vagytok együtt, egy nap szünet, majd ismét együttlét az ovulációt megelőző napon. A második együttlét azt biztosítja, hogy a hímivarsejtek a megfelelő időben érkezzenek meg, az első együttlét pedig azt, hogy a második "sereg" friss legyen.

Együttlétek ideális időzítése a fogamzás esélyének növeléséért

Természetesen a fenti sémától való kisebb eltérés nem befolyásolja érdemben az esélyeket, az ovulációt megelőző két napon történő egy-egy együttlét, illetve a peteérés előtti második napon és a peteérés napján való együttlét egyaránt nagyon jó eséllyel kecsegtet.

Fontos, hogy a jelzett napokon csak egy-egy együttlét történjen, így lesznek a spermiumok a legegészségesebbek és legnagyobb létszámúak. Ennek okairól részletesen a "Milyen a gyümölcsöző együttlét gyakorisága?" című cikkünkben olvashatsz.

Ha túl gyakoriak az együttlétek, nem hagytok elegendő időt a spermiumoknak az újratermelődésre, ezért romlanak az esélyeitek. Ellenben, ha a termékeny időszakban csak egyetlen együttlét van, előfordulhat, hogy a hímivarsejtek túl korán vagy túl későn érnek a helyszínre, ha az ovuláció nem pontosan az előrejelzett időpontban következik be. A spermiumok ejakuláció előtti életkora is befolyásolja a termékenyítőképességüket, ezért érdemes "friss sereget" bevetni.

Természetesen nem lehetetlen akár egyetlen, a termékeny napokra eső együttléttel is a fogamzás - de ennek esélye jóval kisebb, mint ha előre felkészülsz és megfelelően időzítesz. A TervezettBaba.hu rendszere ebben a felkészülésben segít téged azzal, hogy előrejelzi neked az ovulációd várható időpontját.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Köszönöm a TervezettBaba oldalnak, 5 hónap próbálkozás után pozitívat teszteltem, orvosom is megállapította az 5 hetes terhességet. Csodás babavárást mindenkinek!"

Mesike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!