Hogyan működik az ovulációs teszt?

Az ovulációs tesztek a testedben található luteinizáló hormon (LH) szintjét mérik. Egészséges működés esetén minden ciklusod közepe táján megemelkedik az LH szinted, kiváltva a peteérést, ezt nevezik LH csúcsnak.

A luteinizáló hormont az agyalapi mirigy állítja elő, majd a véráram útján jut el a tested minden pontjára, így többek között a vizeletedbe is. Ez teszi lehetővé az LH szint otthon is elvégezhető, egyszerű mérését: az otthoni használatra szánt ovulációs tesztek többnyire a vizeletből mutatják ki az LH szintet. Mivel időt (kb. 4-5 órát) vesz igénybe, mire a véráramból átjut a hormon a vizeletbe, vérből hamarabb kimutatható lenne az LH csúcs - de ilyen teszt (házi használatra) nem kapható. Mivel a luteinizáló hormon minden testfolyadékba eljut, így jelenléte akár nyálból is kimutatható, úgynevezett ovulációs mikroszkóp segítségével.

A vizeletből történő LH szint mérésére a reggeli első vizeletet általában nem szokták javasolni, a tesztet legjobb déltájban vagy a kora délutáni órákban elvégezni. Ovulációs teszt használata előtt két órával már ne igyál és lehetőleg wc-re se menj! A legfontosabb az, hogy minden nap ugyanabban az időben végezd el a tesztet.

Hogyan működik az ovulációs teszt?


A ciklusod első felében az LH szint 3-15 mIU/ml között mozog. LH csúcs idején az értéke 50 mIU/ml vagy még magasabbra is felszökhet, majd a ciklusod második felében 5-10 mIU/ml-re esik vissza. Az ovulációs teszt azt mutatja meg, hogy a teszt érzékenységének megfelelő szintet eléri-e a vizeletedben az LH koncentráció.

Különböző érzékenységű tesztek kaphatók. Egy átlagos ovulációs teszt érzékenysége 25 mIU/ml – minél alacsonyabb ez az érték, annál érzékenyebb a teszt. Ha egy tesztnek nagyobb az érzékenysége, előbb képes kimutatni az emelkedésnek indult LH szintet (tehát elvileg több időd marad az együttlétek megtervezésére) – de mivel az LH szint alapértéke személyenként változó, egy nagyon érzékeny teszttel könnyebben kapsz vakriasztást, azaz pozitív jelzést akkor is, ha nincs LH csúcsod. Ha egy teszt kevésbé érzékeny, később értesülsz az LH csúcsodról.

Ha a ciklusod során egyszer sem jelez az ovulációs teszt LH csúcsot, akkor lehetséges, hogy nem jókor vagy nem megfelelően teszteltél, vagy pedig a hormonjaid nem működnek tökéletesen. Az LH csúcs hiánya megakadályozhatja a peteérést, ezért ha több ciklus alatt sem sikerül pozitív ovulációs teszted végezned, mindenképpen keresd fel a problémával a nőgyógyászodat!

Ha egy ciklusban több pozitív eredményt is kapsz, ahol a legkorábban és a legkésőbb végzett teszt között több, mint 3 nap telt el, az folyamatosan emelkedett LH szintre utalhat. Ez több betegségnek, például policisztás ovárium szindromának (PCOS) vagy korai menopauzának is a tünete lehet. Ebben az esetben is javasoljuk, keresd fel nőgyógyászodat!

Melyik a jobb? Az ovulációs teszt vagy a hőmérőzés?


Egyik sem jobb, ezek egymást kiegészítő módszerek. Mindkettő áttételesen következtet a peteérés bekövetkeztére - mivel (otthoni módszerekkel) nincs mód magát a peteérést közvetlenül megfigyelni. Minél több módszerrel mérsz, annál több információhoz jutsz a testedben zajló folyamatokról, így pontosabban meg tudod határozni a peteérésed időpontját. Ne feledd, a petesejt csak 24 órán át életképes, ezért minden óra számít, ha teherbe akarsz esni!

Ovulációs teszt minden patikában vagy drogériában kapható – de megrendelheted online boltunkban is.


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ma reggel pozítiv a tesztem! Babánk lesz! :) Köszönöm az oldalnak, nagyon sok segítséget adott! 3 ciklus vezetése után sikerült megfoganni A CSODÁNKNAK! :D"

Timibaba2013

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!