Tervezés és spontaneitás

A fogantatás egy csoda. Olyan, ami először a lélek szintjén történik. A teherbeesés nem csupán biológiai történés, így nem csak az ösztönök működéséről, a gének továbbadásáról szól. Megjelenik benne annak a vágya is, hogy gyermekünk testében továbbadjuk, folytassuk a saját életünket. Hogy vigye tovább a családi történetet, az értékeket, amik értelmet adnak az életünknek, hogy egyszer majd az ő gyerekének ugyanazokkal a szavakkal meséljen az életről, ahogy mi tettük neki. Magasztos, ugye?

Miért fontos erről írni egy olyan oldalon, mely elsősorban a biológia és a tudomány eszközeivel szeretne segíteni a leendő édesanyáknak, szülőknek?

Mert nagyon fontos folyamatosan szem előtt tartani, hogy a test - amelynek hőmérséklete, súlya, hormonális állapota van - tulajdonképpen „csak” a helye, az ágya a megfoganni készülő életnek. Nem lebecsülendő ez, hiszen elengedhetetlenül fontos része a folyamatnak. Része, amiért érdemes tenni. Egészségesen táplálkozni, mozogni – és ha úgy alakul ciklust figyelni, adatokat mérni, energiát fordítani abba, hogy megértsük a működését. Hol a helye a csodának a számok, adatok tengerében? Nem foszlik-e szét, nem tűnik-e el, nem öli-e meg az adatbevitel napi monotonitása? Hogy marad meg a spontaneitás, a lendület, a várakozás öröme? Mit tehetünk azért, hogy hőmérők, számoszlopok, értékek mellett is megőrizzük a csodát magunk és a párunk számára?

Most már Te jössz. Jöhetsz

Nézzünk néhány alapvetést.

A testünk és lelkünk elválaszthatatlan egységet alkot. Az egyik üzen a másikon keresztül is. Érdemes figyelni a ciklushoz kapcsolódó hangulatingadozásokat. Van, aki a peteérést érzi/reagálja erőteljesebben, van, akinek a menstruáció eljövetele a nehezebb. Milyen hangulattal reagálunk rájuk? Harag, kétségbeesés, félelem, levertség, eufória? Ezek mind közelebb vihetnek a ciklussal, anyasággal kapcsolatos lelki tényezők megértéséhez.

Amire figyelünk, az erősödik. A méréseknek akkor van értelme, ha értjük a jelentőségét. Ha tisztában vagyunk azzal, ez egy lehetőség, hogy segítsük a testünket. Az adatok bevitele tehát ne a kontroll eszköze, hanem a megismerésé legyen. Minden egyes ciklus, megjött menstruáció, és az akkor megélt élmények, érzések önismereti eszközzé válhatnak, és közelebb visznek minket az anyaságunkhoz. Figyeljünk hát közben a bennünk felmerülő kérdésekre, dilemmákra, élményekre. Ha kell rögzítsük ezeket is, mert így nagyobb eséllyel tudatosulnak és szolgálnak bennünket.

A babák akkor fogannak, amikor ők is, mi is készen állunk rá. A testünk figyelésével, erősítésével, előkészítésével egy jó kis, kívánatos kuckót tudunk építeni. Megtehetjük a magunk részét. Hogy azután hátradőljünk, és bizalommal azt mondhassuk: Most már Te jössz. Jöhetsz. És jön, ha eljön az ideje. A szülővé válásunk első fontos állomása ugyanis, hogy bízzunk a születendő gyermekünk szabad akaratában.


Bóta Tímea pszichológus

A cikket írta:

Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta, oldalunk szakértője. A babavárással kapcsolatos lelki problémák oldásában Tímea neked is tud segíteni, kérdezd őt bátran!


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!