Síkosítók és a fogamzás

A párok szeretkezés során gyakran használnak valamilyen síkosítót. Sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy a síkosító káros hatással lehet a spermiumokra, jelentősen csökkentve a fogamzás esélyét.

Aki tudatosan próbál teherbe esni, azt még fokozottabban érinti a probléma: a babával próbálkozó párok 75%-a számolt be hüvelyi szárazságról, aminek oka lehet a meddőségtől való félelem, a stressz, hogy nem jön össze a baba, az időzített együttlét romantika mentessége, vagy akár a fogamzás növelésére szedett gyógyszerek mellékhatása is.

Miért károsítják a spermát a síkosítók?

A WHO ajánlása szerint a spermiumok mozgásához és maximális túlélési idejéhez az ideális környezet pH értéke 7.0 és 8.5 között van. Ovuláció idején a hüvelyváladék pH értéke pontosan ebbe a tartományba esik - így segíti a tested a teherbeesést. Ha a spermiumok alacsonyabb pH értékű (savas) környezetbe kerülnek, akkor az mind mozgékonyságukra, mind életképességükre káros hatással van.

Az általános síkosítók pH értéke jellemzően 7 alatti, gyakran akár 4-5 körüli is lehet - egy ilyen környezet halálos csapda a hímivarsejtek számára, mivel a síkosító lelassítja őket, így nem érnek időben a méhedbe és elpusztulnak a hüvely alapvetően savas környezetében.

Másik fontos tényező az elektrolit koncentráció. A sperma saját elektrolit koncentrációja 320 mOsm/kg, ennél magasabb értékek esetén a spermiumok mozgása lassul, 600 mOsm/kg érték felett pedig teljesen megáll. A síkosítók elektrolit koncentrációja 3-10 szerese a spermáénak, így visszafordíthatatlan kár keletkezik a hímivarsejtekben, ha ilyen síkosítóval érintkeznek.

Téves azt gondolni, hogy azok a síkosítók, amelyek nem tartalmaznak spermicideket (spermaölő anyag) vagy vízbázisúak, nincsenek hatással a spermiumokra. A vízbázisú síkosítók gyakran glicerint vagy propilén-glikolt (propylene glycol) tartalmaznak (nézd meg a csomagolását!) - mindkettő nagyon káros hatású a tudományos vizsgálatok szerint.

Kézenfekvőnek tűnik, de a nyál sem jelent megoldást. Mivel a nyál savas kémhatású, ezért szintén veszélyes a spermára, tehát ne használd!

Síkosítók és a fogamzás

Megoldási lehetőségek

Használhatsz babaolajat (de kizárólag olyat, amely nem tartalmaz segédanyagokat), azonban ez hüvelyi fertőzéshez vagy irritációhoz vezethet. A népi gyógyászat további megoldási lehetősége a nyers tojásfehérje használata (esetleg langyos vízzel keverve), de ha allergiás vagy a tojásra ezt nem szabad használnod, illetve fertőzött tojás esetén szalmonellát okozhat.

Vannak kifejezetten spermabarát síkosítók, amelyek speciálisan úgy lettek kialakítva, hogy ne károsítsák a spermát. Ezeknek mind pH értékük, mind elektrolit koncentrációjuk ideális értékű.

Azonban a legjobb megoldáshoz még eszközre sincs szükséged: ez az előjáték. Szánjatok elegendő időt egymásra az együttlét során, így elég természetes hüvelyváladék termelődik a behatolás megkönnyítéséhez.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Kiemelkedő az ügyfélkapcsolati odafigyelés, melyet ritkán tapasztal az ember."

Petra
Budapest

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!