A spermiumok vizsgálatának legújabb módszere:
Spermium DNS fragmentáció mérése SCSA módszerrel

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt pontosabb mérési módszer bármely más spermium DNS töredezettséget mérő módszernél, hímivarsejtek tízezreit vizsgálja meg rövid idő alatt. A módszerrel következtetni lehet a férfiak megtermékenyítési képességére, igazolni lehet a pár meddőségének okait, el lehet dönteni a további terápiás lehetőségeket.

A SCSA vizsgálat megbízhatóságát több ezer elvégzett vizsgálat és tudományos tények bizonyítják.

Ez módszer már hazánkban is elérhető néhány intézményben.

A vizsgálat lényege, hogy a hímivarsejtekben lévő DNS szálat speciális festékkel megjelölik, ez a festék anyag sérült DNS szálhoz kötődik, ezt követően a spermiumokat egy mérőeszközben sejtenként lézerrel megvilágítják, a folyamat során a sejtek által kibocsájtott fényt mérni lehet, ez az egészséges, ill. sérült DNS esetén különböző színű.

Hagyományosan a férfi nemzőképességet a sperma mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják. Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira, ill. mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy normális spermaparaméterek esetén 10-25%-ban magasabb DNS fragmentáció igazolódott. A meddő férfiak mintegy 25%-ban magasabb DNS fragmentációs értékeket mérünk.

Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, ami a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) módszerrel a hímivarsejtben lévő DNS állomány sérülését, töredezettségét vizsgáljuk. A hímivarsejtekben DNS információ egy nagyon speciális formában “csomagolva” található. Az információt hordozó DNS szálak külső és belső tényezők hatására sérülhetnek, töredezhetnek ezáltal az átadható DNS sérül, melynek következtében a várt terhesség elmarad, korai vetélés alakul ki, a lombik eljárások sikertelenek lesznek. A DNS sérülést az ún. oxidatív stressz okozza, ez egy összetett folyamat, mely során szabad oxigén gyökök szabadulnak fel és a DNS állományt károsítják. A szabad oxigén gyök felszabadulást okozhatnak a különböző férfi reproduktív rendszert érintő gyulladások, dohányzás, kor, táplálkozás, here visszértágulat, magas here hőmérséklet, alacsony antioxidáns szint és még nagyon sok tényező.

A DNS fragmentációs teszt (SCSA) a férfi meddőségre okait vizsgálja. A termékenyítő képességet sok más tényező is befolyásolja pl. rossz hímivarsejt mozgás, acrosoma működési zavar stb. ezekben a DNS állomány még jó is lehet.

Azonban ha a DNS sérülés fokozott, még normális spermium paraméterek (szám, mozgás, morfológia) esetén sem jön létre a terhesség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A spermium DNS sérülést százalékban adjuk meg 15% százalék alatt DNS fragmentáció esetén kiváló eredmény jelent, kiváló fertilizációs potenciál. 15-30% közötti érték fokozott DNS sérülést jelent, de a megtermékenyítés még jelentősen nem befolyásolja, jó fertilizációs potenciál. 30% feletti DNS fragmentáció esetén a spontán terhesség esélye nagyon alacsony, rossz fertilizációs potenciál.

SCSA spermium DNS fragmentációs értékek

100% Vörös zóna:
Magas DNS fragmentációs érték, spontán terhesség esélye kicsi
90%               
80% 
70% 
60% 
50% 
40% 
30%  Narancssárga zóna:
Magasabb DNS fragmentációs érték, fertilizációs képesség jó
20% 
10%  
  Zöld zóna:
Kiváló eredmény, a spermiumok csak kis részénél látható DNS sérülés
0%  

Hogyan alkalmazható ez a vizsgálat lombik, ill. mesterséges megtermékenyítés esetén?

15% alatti DNS fragmentáció estén intrauterin inszemináció végezhető (IUI). Egy tanulmányban az inszemináció sikerességét vizsgálták különböző fragmentációs értékek esetén, IUI sikeressége 30% alatti fragmentáció során 19%-os volt, 30% feletti érték esetén csak 1.5%-os.

15-30% között DNS fragmentáció esetén in vitro fertilizáció ajánlott.

Egy tanulmány szerint 25 % alatti fragmentáció esetén a terhesség 33%-os volt, 50% felett csak 13%-os IVF kezelés során.

30-40% feletti DNS fragmentáció esetén intracitoplamatikus spermium injekció (ICSI) javasolt.

Természetesen a különböző módszerek kiválasztásánál még nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

A spermium DNS fragmentációs vizsgálat nagyon jó módszer azokban az esetekben is mikor nem tudunk a sikertelen lombik eljárásokra magyarázatot adni. Ez főleg azon férfiakra vonatkozik akiknél a hagyományos sperma vizsgálati paraméterek mindent rendben találtak.

Mikor javasolt a SCSA spermium DNS fragmentációs vizsgálat?

  • rossz spermium paraméterek esetén (mozgási, számbeli és alaki eltérések esetén)
  • ismeretlen eredetű meddőség
  • női oldali kivizsgálása és kezelése után továbbra is fenáll a meddőség
  • ismétlődő vetélések után (spontán terhesség ill. lombik(IVF,ICSI) és inszemináció(IUI) esetén is!)
  • sikertelen inszemináció ill. lombik eljárások után
  • lombik eljárások előtt (a különböző lombik módszerek kiválasztására)
  • herevisszér tágulat (azokban az esetkben mikor a hagyományos spermium paraméterek normálisak)
  • daganatos betegségek esetén (kezelések előtt és után)
  • 40-45 éves kor felett
  • környezeti károsító hatások esetén

A DNS fragmentációs vizsgálatot (SCSA) sok esetben kiegészítjük egyéb más vizsgálatokkal is, melyekkel a fertilizációs képesség még pontosabban megitélhető.

A HBA vizsgálattal a hímivarsejtek petesejthez való kötődési képességét tudjuk nézni.

A ROS vizsgálattal a spermiumokat károsító szabad oxigén gyököket mutatjuk ki.

A interleukin 8 (IL-8) vizsgálattal a tünetmentes rejtett gyulladások igazolhatóak.

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

A cikket írta:

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!