A spermiumok vizsgálatának legújabb módszere:
Spermium DNS fragmentáció mérése SCSA módszerrel

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt pontosabb mérési módszer bármely más spermium DNS töredezettséget mérő módszernél, hímivarsejtek tízezreit vizsgálja meg rövid idő alatt. A módszerrel következtetni lehet a férfiak megtermékenyítési képességére, igazolni lehet a pár meddőségének okait, el lehet dönteni a további terápiás lehetőségeket.

A SCSA vizsgálat megbízhatóságát több ezer elvégzett vizsgálat és tudományos tények bizonyítják.

Ez módszer már hazánkban is elérhető néhány intézményben.

A vizsgálat lényege, hogy a hímivarsejtekben lévő DNS szálat speciális festékkel megjelölik, ez a festék anyag sérült DNS szálhoz kötődik, ezt követően a spermiumokat egy mérőeszközben sejtenként lézerrel megvilágítják, a folyamat során a sejtek által kibocsájtott fényt mérni lehet, ez az egészséges, ill. sérült DNS esetén különböző színű.

Hagyományosan a férfi nemzőképességet a sperma mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják. Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira, ill. mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy normális spermaparaméterek esetén 10-25%-ban magasabb DNS fragmentáció igazolódott. A meddő férfiak mintegy 25%-ban magasabb DNS fragmentációs értékeket mérünk.

Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, ami a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) módszerrel a hímivarsejtben lévő DNS állomány sérülését, töredezettségét vizsgáljuk. A hímivarsejtekben DNS információ egy nagyon speciális formában “csomagolva” található. Az információt hordozó DNS szálak külső és belső tényezők hatására sérülhetnek, töredezhetnek ezáltal az átadható DNS sérül, melynek következtében a várt terhesség elmarad, korai vetélés alakul ki, a lombik eljárások sikertelenek lesznek. A DNS sérülést az ún. oxidatív stressz okozza, ez egy összetett folyamat, mely során szabad oxigén gyökök szabadulnak fel és a DNS állományt károsítják. A szabad oxigén gyök felszabadulást okozhatnak a különböző férfi reproduktív rendszert érintő gyulladások, dohányzás, kor, táplálkozás, here visszértágulat, magas here hőmérséklet, alacsony antioxidáns szint és még nagyon sok tényező.

A DNS fragmentációs teszt (SCSA) a férfi meddőségre okait vizsgálja. A termékenyítő képességet sok más tényező is befolyásolja pl. rossz hímivarsejt mozgás, acrosoma működési zavar stb. ezekben a DNS állomány még jó is lehet.

Azonban ha a DNS sérülés fokozott, még normális spermium paraméterek (szám, mozgás, morfológia) esetén sem jön létre a terhesség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A spermium DNS sérülést százalékban adjuk meg 15% százalék alatt DNS fragmentáció esetén kiváló eredmény jelent, kiváló fertilizációs potenciál. 15-30% közötti érték fokozott DNS sérülést jelent, de a megtermékenyítés még jelentősen nem befolyásolja, jó fertilizációs potenciál. 30% feletti DNS fragmentáció esetén a spontán terhesség esélye nagyon alacsony, rossz fertilizációs potenciál.

SCSA spermium DNS fragmentációs értékek

100% Vörös zóna:
Magas DNS fragmentációs érték, spontán terhesség esélye kicsi
90%               
80% 
70% 
60% 
50% 
40% 
30%  Narancssárga zóna:
Magasabb DNS fragmentációs érték, fertilizációs képesség jó
20% 
10%  
  Zöld zóna:
Kiváló eredmény, a spermiumok csak kis részénél látható DNS sérülés
0%  

Hogyan alkalmazható ez a vizsgálat lombik, ill. mesterséges megtermékenyítés esetén?

15% alatti DNS fragmentáció estén intrauterin inszemináció végezhető (IUI). Egy tanulmányban az inszemináció sikerességét vizsgálták különböző fragmentációs értékek esetén, IUI sikeressége 30% alatti fragmentáció során 19%-os volt, 30% feletti érték esetén csak 1.5%-os.

15-30% között DNS fragmentáció esetén in vitro fertilizáció ajánlott.

Egy tanulmány szerint 25 % alatti fragmentáció esetén a terhesség 33%-os volt, 50% felett csak 13%-os IVF kezelés során.

30-40% feletti DNS fragmentáció esetén intracitoplamatikus spermium injekció (ICSI) javasolt.

Természetesen a különböző módszerek kiválasztásánál még nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

A spermium DNS fragmentációs vizsgálat nagyon jó módszer azokban az esetekben is mikor nem tudunk a sikertelen lombik eljárásokra magyarázatot adni. Ez főleg azon férfiakra vonatkozik akiknél a hagyományos sperma vizsgálati paraméterek mindent rendben találtak.

Mikor javasolt a SCSA spermium DNS fragmentációs vizsgálat?

  • rossz spermium paraméterek esetén (mozgási, számbeli és alaki eltérések esetén)
  • ismeretlen eredetű meddőség
  • női oldali kivizsgálása és kezelése után továbbra is fenáll a meddőség
  • ismétlődő vetélések után (spontán terhesség ill. lombik(IVF,ICSI) és inszemináció(IUI) esetén is!)
  • sikertelen inszemináció ill. lombik eljárások után
  • lombik eljárások előtt (a különböző lombik módszerek kiválasztására)
  • herevisszér tágulat (azokban az esetkben mikor a hagyományos spermium paraméterek normálisak)
  • daganatos betegségek esetén (kezelések előtt és után)
  • 40-45 éves kor felett
  • környezeti károsító hatások esetén

A DNS fragmentációs vizsgálatot (SCSA) sok esetben kiegészítjük egyéb más vizsgálatokkal is, melyekkel a fertilizációs képesség még pontosabban megitélhető.

A HBA vizsgálattal a hímivarsejtek petesejthez való kötődési képességét tudjuk nézni.

A ROS vizsgálattal a spermiumokat károsító szabad oxigén gyököket mutatjuk ki.

A interleukin 8 (IL-8) vizsgálattal a tünetmentes rejtett gyulladások igazolhatóak.

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

A cikket írta:

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Kiemelkedő az ügyfélkapcsolati odafigyelés, melyet ritkán tapasztal az ember."

Petra
Budapest

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!