Az életmód szerepe a fogantatásban - 2. rész

A cikk első részét itt találod.

Koffein

A koffein emeli a vérnyomást és fokozza a vesék kiválasztását. Egy tanulmány szerint napi 2-3 kávé fogyasztása jelentősen növeli a termékenységi problémák kockázatát. Terhesség alatt pedig - a koffein érösszehúzó hatása miatt, amely a méhlepény ereit is érinti - fokozza a késői vetélések valószínűségét. Férfiaknál a nagy mennyiségű koffein fogyasztása a mozgó spermiumok pusztulását okozza.

A helyes életmód fontos a fogamzáshoz

Dohányzás

Dohányzó nők esetében a meddőség valószínűsége 3-4-szer nagyobb, mint a nem dohányzóknál. A dohányfüstnek van közvetlen petefészek károsító hatása is, az életképes peték pusztulását okozhatja, és a korai menopauzát idézhet elő. Terhesség fennállása esetén nő a kisebb veleszületett rendellenességek gyakorisága és a magzatnál növekedésbeli elmaradást okoz. Dohányzó férfiak estében a spermaszám csökken, és kisebb benne a mozgó és életképes spermiumok aránya. Nincs mese: a terhesség érdekében mindkét félnek fel kell hagynia teljesen a dohányzással! Néhány hónap után a férfiak és a nők termékenysége is maradéktalanul helyreállhat.

Alkohol

Nők egy részének ingadozó a vércukor szintje, amelyet a szeszes ital fogyasztása tovább ront. Normális hormontermeléshez stabil vércukorszintre van szükség. Bármilyen mértékű ivás (akár heti 1-5 pohár bor is) emeli a meddőség, a korai vetélés és a veleszületett rendellenességek kockázatát. A fogamzást megelőző három hónap az ivarsejtek éréséről szól mindkét nemnél, tehát már ez idő alatt a fokozott mértéktartás indokolt.

Drogok

A marihuána, a heroin és a kokain súlyosan rontja a fogamzóképességet és közvetlen károsító hatással bír a fejlődő magzatra. A női nemi hormonok termelődésének megzavarása a menstruációs ciklus felborulásához, rendszertelen ovulációhoz, meddőséghez vezet. A marihuána férfiaknál csökkenti a tesztoszteronszintet, rontja a spermiumok mozgékonyságát, az ondó minőségét és a szexuális teljesítőképességet. A heroin a férfi nemi szervek gyors sorvadását okozza. A kokain a nőknél a méhlepény ereinek összehúzása révén a magzatban a fejlődés elmaradását vagy akár késői vetélést is okozhat. A heroin a magzatban központi idegrendszeri elmaradást vagy akár halvaszületést is okoz.

Gyógyszerek

Több, egyébként ártalmatlan gyógyszernek van termékenységet befolyásoló mellékhatása is. Például a teljesség igénye nélkül: az antihisztaminok a váladékképződést magakadályozzák, amely a méhnyálkára is hatással van, ezért ha lehet, kerüljük használatukat. A C-vitamin is antihisztamin, ezért kerüljük túlzott fogyasztását. A szteroidok gátolják az ovulációhoz szükséges hormonkiválasztást. Az antibiotikumok egyes fajtái hatással vannak a spermaképzésre. Gyógyszerszedés előtt tájékoztassuk orvosunkat vagy gyógyszerészünket arról, hogy gyermeket tervezünk, hogy olyan gyógyszert kapjunk, amik nem befolyásolják a teherbeesést.

A helyes életmód fontos a fogamzáshoz

Stressz

A stressz nemcsak feszültségünkben nyilvánul meg, de biokémiai folyamatokat is elindít szervezetünkben. A stresszhormonok gátolják a nemi szervek működéséhez szükséges hormonok kibocsátását, így az ovulációt illetve a spermiumok termelődését. Mindenképpen lehetőséget kell találnunk a pihenésre és a feltöltődésre!

Munka

Bizonyos foglalkozásoknál a veszély egyértelmű, mint például vegyi vagy gyógyszergyáraknál bizonyos vegyszerek, fodrászoknál a festékek, vagy kohászoknál a hőség. De a naphosszat ülve dolgozó férfiak is heréiket folyamatosan túl meleg környezetben tartják, ugyanúgy, mint azok a férfiak, akik laptopjukat az ölükbe tartva dolgoznak.

Divat

A divatos csípőnadrágok, a szabadon hagyott has és derék hűvös időben nőknél a belső nemi szervek megbetegedését okozhatják. A felfázás okozta gyulladások helyén kialakult hegesedés méhen kívüli terhességhez vagy meddőséghez vezethet. Férfiak esetében a szűk nadrágok ronthatják a spermiumtermelést.


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Négy ciklus vezetése után tegnap reggel halvány pozitív a tesztem. Igazából még fel sem fogtam, hogy sikerült. Nagyon boldog vagyok! Köszönöm szépen az oldalnak, hogy megkönnyíti a jövendőbeli anyukák életét! Lányok kívánok nektek kitartást, bízzatok benne, hogy összejön!"

Volpe

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!