Az életmód szerepe a fogantatásban - 2. rész

A cikk első részét itt találod.

Koffein

A koffein emeli a vérnyomást és fokozza a vesék kiválasztását. Egy tanulmány szerint napi 2-3 kávé fogyasztása jelentősen növeli a termékenységi problémák kockázatát. Terhesség alatt pedig - a koffein érösszehúzó hatása miatt, amely a méhlepény ereit is érinti - fokozza a késői vetélések valószínűségét. Férfiaknál a nagy mennyiségű koffein fogyasztása a mozgó spermiumok pusztulását okozza.

A helyes életmód fontos a fogamzáshoz

Dohányzás

Dohányzó nők esetében a meddőség valószínűsége 3-4-szer nagyobb, mint a nem dohányzóknál. A dohányfüstnek van közvetlen petefészek károsító hatása is, az életképes peték pusztulását okozhatja, és a korai menopauzát idézhet elő. Terhesség fennállása esetén nő a kisebb veleszületett rendellenességek gyakorisága és a magzatnál növekedésbeli elmaradást okoz. Dohányzó férfiak estében a spermaszám csökken, és kisebb benne a mozgó és életképes spermiumok aránya. Nincs mese: a terhesség érdekében mindkét félnek fel kell hagynia teljesen a dohányzással! Néhány hónap után a férfiak és a nők termékenysége is maradéktalanul helyreállhat.

Alkohol

Nők egy részének ingadozó a vércukor szintje, amelyet a szeszes ital fogyasztása tovább ront. Normális hormontermeléshez stabil vércukorszintre van szükség. Bármilyen mértékű ivás (akár heti 1-5 pohár bor is) emeli a meddőség, a korai vetélés és a veleszületett rendellenességek kockázatát. A fogamzást megelőző három hónap az ivarsejtek éréséről szól mindkét nemnél, tehát már ez idő alatt a fokozott mértéktartás indokolt.

Drogok

A marihuána, a heroin és a kokain súlyosan rontja a fogamzóképességet és közvetlen károsító hatással bír a fejlődő magzatra. A női nemi hormonok termelődésének megzavarása a menstruációs ciklus felborulásához, rendszertelen ovulációhoz, meddőséghez vezet. A marihuána férfiaknál csökkenti a tesztoszteronszintet, rontja a spermiumok mozgékonyságát, az ondó minőségét és a szexuális teljesítőképességet. A heroin a férfi nemi szervek gyors sorvadását okozza. A kokain a nőknél a méhlepény ereinek összehúzása révén a magzatban a fejlődés elmaradását vagy akár késői vetélést is okozhat. A heroin a magzatban központi idegrendszeri elmaradást vagy akár halvaszületést is okoz.

Gyógyszerek

Több, egyébként ártalmatlan gyógyszernek van termékenységet befolyásoló mellékhatása is. Például a teljesség igénye nélkül: az antihisztaminok a váladékképződést magakadályozzák, amely a méhnyálkára is hatással van, ezért ha lehet, kerüljük használatukat. A C-vitamin is antihisztamin, ezért kerüljük túlzott fogyasztását. A szteroidok gátolják az ovulációhoz szükséges hormonkiválasztást. Az antibiotikumok egyes fajtái hatással vannak a spermaképzésre. Gyógyszerszedés előtt tájékoztassuk orvosunkat vagy gyógyszerészünket arról, hogy gyermeket tervezünk, hogy olyan gyógyszert kapjunk, amik nem befolyásolják a teherbeesést.

A helyes életmód fontos a fogamzáshoz

Stressz

A stressz nemcsak feszültségünkben nyilvánul meg, de biokémiai folyamatokat is elindít szervezetünkben. A stresszhormonok gátolják a nemi szervek működéséhez szükséges hormonok kibocsátását, így az ovulációt illetve a spermiumok termelődését. Mindenképpen lehetőséget kell találnunk a pihenésre és a feltöltődésre!

Munka

Bizonyos foglalkozásoknál a veszély egyértelmű, mint például vegyi vagy gyógyszergyáraknál bizonyos vegyszerek, fodrászoknál a festékek, vagy kohászoknál a hőség. De a naphosszat ülve dolgozó férfiak is heréiket folyamatosan túl meleg környezetben tartják, ugyanúgy, mint azok a férfiak, akik laptopjukat az ölükbe tartva dolgoznak.

Divat

A divatos csípőnadrágok, a szabadon hagyott has és derék hűvös időben nőknél a belső nemi szervek megbetegedését okozhatják. A felfázás okozta gyulladások helyén kialakult hegesedés méhen kívüli terhességhez vagy meddőséghez vezethet. Férfiak esetében a szűk nadrágok ronthatják a spermiumtermelést.


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!