Túlzott aggódás a fogamzás miatt

Kedves Tímea!
27 éves vagyok, 3 éve vagyunk együtt a párommal,Ő 38, nagyon boldog kapcsolatban élunk,végre meg találtam a másik felem,akivel családot szeretnék.Már csak ez hiányzik hogy teljes legyen a boldogságom. egy éve döntöttünk úgy, hogy akkor jöjjön a várva várt baba :) Sajnos még nem jön és úgy érzem, hogy a félelmeim nagyban korlátoznak ebben. Már fiatal korom óta ez a legnagyobb félelmem, hogy nem lehet gyermekem, úgy érzem nem lennék egész gyermek nélkül. Mérem a hőmérsékletem de a negatív tesztek nagyon elkeserítenek, és azt vettem észre, hogy folyton ezen gondolkozom, feszült vagyok, bizonytalan, türelmetlen, és félek...Voltunk már kivizsgáláson,orvosom szerint minden rendben van velünk! De akkor miért nem jön? Mindig mikor közeleg a menstruáció időpontja nagyon félek és izgulok hogy össze jött-e.. Éjjel nappal ez jár a fejemben hogy miért nem jött össze ,mikor jön össze stb.. össze jön-e egyáltalán..
Tehát a kérdésem, az, hogy mit javasolsz, milyen gondolat elterelő tevékenységet végezzek annak érdekében, hogy ne zizizzek be teljesen. És hogy mennyire van lelki oka a sikertelenségemnek?


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:


Elnézést a késői válaszért, elkeveredett a leveled.
Először is nem vagyok benne biztos, hogy elterelni kellene a gondolataidat. „Bezizzenés” ellen az is jó, ha közelebbről megismered a félelmed természetét, honnan jön, milyen korábbi tapsztalataid vezettek oda, hogy ahogy írod: „Már fiatal korom óta ez a legnagyobb félelmem, hogy nem lehet gyermekem, úgy érzem nem lennék egész gyermek nélkül.”
Első körben az, hogy orvosi szempontból minden rendben van veletek még akkor is egy nagyon jó hír, ha rögtön adódik a következő kérdés: de akkor miért nem jön? Éppen ezért a választ is érdemes ott keresni, ami túlmutat az orvosi megközelítésen – ez pedig a lélek szintje.
Én mindenképpen azt javasolnám, hogy keress olyan szakembert, esetleg csoportot, ahol az elakadásaiddal, félelmeiddel biztonságos közegben, támogatás mellett dolgozhatsz. Ez csökkenteni fogja a stresszt és valószínűleg közelebb visz a félelmed feloldásához.
Sokszor segít olyan emberek társasága is, akik hasonló élethelyzetben vannak, így sokkal empatikusabbak tudnak lenni. Keress olyan közösséget – valós vagy virtuális is jó lehet – ahol beszélgethetsz ilyen nőkkel. Sosem lehet tudni, kinek a története, sorsa hozhat egy oldódást, felismerést.
Minden jót kívánok ehhez, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Másfél év próbálkozás után, végre az én tesztem is két csíkos lett. Köszönet a Tervezettbaba-nak, itt derült ki, nem akkor van peteérésem amikor azt én gondoltam, hanem előbb!"

timcsike0718

Lájkolj minket!