Nem sikerül teherbe esnem - lelki problémák állhatnak a háttérben?

Kedves Tímea!
30 éves vagyok. Lassan 5 éve élek boldog párkapcsolatban. 3 éve szeretnénk közös babát, de sajnos eddig hiába. 4 sikertelen Inszemináció és 2 sikertelen Lombik után vagyunk. Orvosilag nem találtak semmi problémát és egyre jobban tudatosul bennem hogy a hátterében lelki probléma állhat. A történetem 14 éves koromban kezdődött amikor az első szerelmemtől méhen kívüli terhes lettem, amit a legutolsó pillanatban amikor már életveszélyes állapotba kerültem, akkor vettek észre és el kellett távolítani az egyik petevezetőmet. Akkor azt mondták az orvosok 50-50% hogy valaha terhes lehetek, de úgy mond még gyerek fejjel ezzel a mondattal nem nagyon foglalkoztam. A szüleim borzasztó dühösek és mérgesek voltak rám és a fiút is eltiltották tőlem, "ami érthető is volt" 15 évesen ismét jött egy nagy szerelem. Nagyon elment az eszem és mondván én úgy sem lehetek terhes a védekezésre nem nagyon figyeltünk oda, és persze rá pár hónapra terhes is lettem de nem nagyon foglalkoztam a dologgal úgy voltam vele mint egy náthával majd úgy is elmúlik. Akkor mentem 10.osztályba és éltem a mindennapjaimat mintha mi sem történt volna, amíg november környékén az iskolában valamelyik tanár rá nem kérdezett hogy terhes vagyok e? Akkor már nem tudtam tagadni. El kellet mondanom a szüleimnek. Ismét botrány, kiabálás, veszekedés. Másnap elmentem az orvoshoz ahol közölték 27 hetes terhes vagyok. Otthon kb. 2 hétig volt mérges a helyzet, de szüleim elfogadták és beletörődtek hogy unokájuk lesz. Alig 2 hónapunk volt hogy felkészüljünk a kis jövevényre akit akkor már vártunk. A Szüleim nélkül semmire sem mentem volna. 2001 Februárjában közel a 16.születésnapomhoz megszületett a világ legszebb kislánya,aki ma már 14 éves kiskamasz. A gyermek apja kb. még 2 évig volt az életünkben és utána külön váltak az útjaink és többet nem hallottunk róla. Azóta voltak hosszabb rövidebb kapcsolataim, de most érzem úgy hogy készen állok egy baba érkezésére. A terhességemből semmit nem tudok felidézni nem tudtam megélni úgy, ahogy kellett volna és szerintem most ez miatt, a sors nem akarja hogy babánk lehessen és átélhessem az anyaság "ÖRÖMÉT"


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Ancsika10!
Köszönöm, hogy megtisztelt a bizalmával és ilyen részletesen írt. A leveléből számomra ez a legfontosabb: „és egyre jobban tudatosul bennem hogy a hátterében lelki probléma állhat” Mert bármi is a személy saját története – mint itt most az Öné, - addig nem képes a saját útján haladni, amíg ennek a létjogosultságát (f)el nem ismeri. A babára vágyó nők sokszor a testük gyötrését tartják a gyermekükhöz vezető egyetlen útnak – és sajnos sokszor nincs a közelükben senki, aki más irányba is terelné a figyelmüket
Nem mennék bele a részletekbe, de mindabból, amit írt látszik, hogy sok szálon el lehet indulni, felvenni a fonalat és keresni az elakadást.
Én mindenképpen ezt javasolnám Önnek. És ahogy fontos az elmúlt időszak történéseit helyrerakni, úgy van értelme a jelen élethelyzetével is foglalkozni. Az új kapcsolattal, a nagylányával. Kinek, mit hozna az új jövevény? Hol lenne az öröm és hol a lemondás? Mi változna?
Látja, ezért mondtam az elején, hogy az első, legfontosabb lépés megvan: a felismerés. Hogy lehet és van összefüggés.
A levele végén ezt írja: „A terhességemből semmit nem tudok felidézni nem tudtam megélni úgy ahogy kellett volna és szerintem most ez miatt a
sors nem akarja hogy babánk lehessen és átélhessem az anyaság "ÖRÖMÉT".
A tapasztalataink mindenképpen befolyásolják a jelenbeli viszonyulásainkat, és a félelmeink, szomorúságunk miatt sokszor megtorpanunk egy új lépcsőfok előtt. Ezen lehet dolgozni. Ám ha közben nem akadályozóként, hanem segítőként gondol a „sors”-ra, ami a saját útján tereli, támogatja – talán nem látszik olyan nehéznek mindez.
Boldog ünnepet és csodás új évet kívánok, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!