Lelki okai lehetnek, hogy nem esem teherbe?

Jó napot kívánok!
19 éves lány vagyok. 5 éve vagyok együtt a párommal, és nagyon régóta próbálkozunk a teherbeeséssel, de sajnos nem sikerül. Jártunk már orvosnál, kivizsgálták a barátom, neki egy herevisszere van, de azt mondták neki, hogy ez nem befolyásol semmit, attól ugyanúgy teherbe kellene esnem. Nekem a nőgyógyászom elrendelt vizsgálatokat. Megjöttek az eredmények, a progeszteronszintem alacsony, ezért kaptam rá gyógyszert, amit 2 hónapig kellett szednem. Ez októberben volt.. Most megint visszamentem, és érdeklődtem, hogy csináljon még valami vizsgálatot, hogy mi lehet a baj, hogy nem jön össze a baba, meg ugye persze meg kellett nézni, hogy helyreáll-e a progeszteron szintem. Most várunk az eredményekre. Nem tudom, mi lehet a baj.. Kérem, hogy mondja el ön, hogy mi a véleménye.
Köszönöm, Erika


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Erika,
Nyilván azért fordult hozzám is, mert kíváncsi arra, hogy az Ön esetében milyen lélektani okok hátráltathatják a teherbeesést.
Mivel elsősorban testi jellegű tünetekről ír viszonylag kevés a támpontom, hogy személyre szabottan segítsek Önnek. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a jelenbeli várakozással sokszor érdemes visszanézni a múltba – akár a saját, személyes múltjába, akár a családjáéba. Ez azért is fontos lehet, mert az Ön nagyon fiatal és ahogy írja már régóta próbálkoznak. Az jutott eszembe, hogy honnan van Önökben ehhez a fontos, egész életet meghatározó döntéshez az erő, bátorság, elszántság. Hogy jól értsen, a kérdésem inkább az, hogy mi a története Önöknél a nőknek? Mikor szülnek? Kétségbeesést érzek a leveléből, holott a tények alapján – bármennyire közhelyesen is hangzik, Önnek nagyon sok ideje van még a gyerekvállalásra, hiszen nagyon fiatal még. A párja mit szól ehhez? Ő is ennyire elkötelezett? Miről szól még az életük – munka, hobbi, kikapcsolódás, barátok? Hogyan változtatná meg ezt egy kisbaba? Milyen lemondást jelentene ez? Hogyan változtatná meg az Önök párkapcsolatát?
Érti, Erika, hogy miért kérdezem ezeket? Mert egy pillanatig nem vitatom, hogy az elszántságuk nagyon erős, de az élethelyzetüknél fogva sok olyan dilemma kétség is lehet Önökben, amit talán ki sem mondanak, fel sem ismernek, de éppen elég ahhoz, hogy „elszabotáljon” egy teherbeesést.
Én azt gondolom, hogyha ezeket a dolgokat is tisztába teszik és körbejárják a gyermek vágyuk természetét, akkor lesz esélyük az esetleges dilemmák feloldására. Érdemes lehet továbbá egy kicsit megismerni az Ön női vonalát – az anyukája, nagymamája, dédmamája történetét. Biztos vagyok benne, hogy van olyan rész, amiből Ön meríthet, töltekezhet.
Önismereti útnak sem utolsó, és majd lesz miről mesélnie a gyermekének…
Minden jót kívánok Önöknek: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Örömmel jelzem, hogy tegnap megtörtént az orvosi vizsgálat és hivatalosan is babát várok! 7 hetes és csak úgy zakatolt a kis szíve! :D Köszönöm nektek TervezettBaba.hu a segítséget! :D"

valaki1985

Lájkolj minket!