Csak az egyik fél szeretne gyermeket

Kedves Tímea, Ön szerint mennyire befolyásolhatja a fogantatást, ha csak az egyik fél szeretne igazából gyermeket? Ha a feleség már-már görcsösen ragaszkodik a babához, míg a férj ugyan ellene nem tesz, de a lelke mélyén még világot látna, karriert építene és a barátaival sörözne. Köszönöm I.


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves I!
A fogantatás egy férfi és egy nő közös ügye – biológiai és lelki értelemben is. Ilyen szempontból tehát bármelyikük averziója, ellenállása, tudattalanul kimondott „nem”-je akadálya lehet akár már a fogantatásnak is. Vagy, ha meg is fogan egy ilyen várt-nemvárt kisbaba, az „elutasítás nehéz terhével” jön, ami a későbbiekben okozhat majd problémát a családi rendszerben, ahogy ezt gyakran látni lehet.
A férfi, aki bármilyen okból nem akar gyereket – és ne felejtsük el, miért is ne érezhetne így – több ponton is elszabotálhatja a történetet. A legegyszerűbb, nyilvánvalóbb, hogy kerüli az olyan helyzeteket, amiben gyerek foganhat. Ha nincs intimitás, nincs együttlét, akkor nincs baba. Sokszor nincs elől a valódi ok, mert jótékonyan eltakarja sok más, társas szinten elfogadható magyarázat. Sok munka, hajtás, fáradtság, esetleg betegség. Ha elfogadjuk test és lélek egységét és egymásra hatását, akkor gondoljunk bele abba is, milyen nehéz nagyszámú, egészséges, lelkes(!) és kitartó katonát küldeni egy csatába, amelynek a szükségességéről mi magunk sem vagyunk teljes mértékig meggyőződve.
A gyerekvállalás- nem vállalás a biológián túlmutatóan könnyen válhat játszmává a párok között. A nő, aki már-már görcsösen akar gyereket, könnyebben egyszemélyes üggyé teszi a gyerekvállalást, hiszen az ő teste válaszol egyértelműen hónapról hónapra arra a kérdésre, hogy megfogant-e bent egy új élet. Ezzel a nagy akarással, kisajátítással viszont kockáztatja azt, hogy férfi tudjon akár saját jogán akarni, vágyni egy babára. Hogy két ciklus között, hőmérőzés, fehér köpenyek és a csalódás női könnyei után oda tudjon figyelni arra is, nála mi van. Mert még az is lehet – barátokon, önmegvalósításon, sörözésen túl – hogy benne is születőben van valami, csak a nagy háttérzajban nem hallja meg, nem veszi észre.
Két ember kapcsolatában mindig van mozgás, dinamika. A kérdésben vázolt helyzet változhat, ahogy bármelyiküknél jön egy új élmény, felismerés – elsősorban önmagukkal kapcsolatban.

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Én is szeretném megköszönni az oldalnak, hogy figyelemmel tudtam kísérni a ciklusom a hőmérséklet vezetésével. 2 hete teszteltem pozitívat, és ma voltam orvosnál, a 7. hét elején járok. Most már elhiszem, hogy tényleg terhes vagyok. Köszönöm!"

kicsiila

Lájkolj minket!