Colitis ulcerosa és gyermekvállalás

Tisztelt Doktor Úr!
A feleségemmel lassan négy éve, hogy megszületett első gyermekünk. Nagyjából másfél éve úgy döntöttünk, hogy belevágnánk egy testvér projektbe, azonban belefutottunk egy olyan problémába, amire senkitől nem kapunk egyértelmű választ.
17 éves koromban Colitis Ulcerosával diagnosztizáltak. A fiúnk születése után a betegség rosszabbodott, ezért el kellett kezdjem szedni az Immuran nevű gyógyszert. Ennek a gyógyszernek a magzatra gyakorolt hatása nem ismert az orvostudomány előtt, egyik szakorvos sem tudott egyértelmű választ adni a gyógyszer melletti gyerekvállalásra.
Sajnos az elmúlt másfél évben nagy mennyiségű szisztémás szteroidot (Medrol) is kellett szedjek, amit végül idén áprilisban sikerült leépítsek és abbahagyjak. Jelenleg Pentasa és Immuran gyógyszereket szedek.
A kérdésem az volna, hogy a meglévő gyógyszerek mellett biztonságos-e a gyerekvállalás? Tudok-e tenni bármit, hogy biztosítsam a magzat épségét? Mennyi ideig érdemes várni egy másfél éves intenzív szisztémás szteroid kúra után?
A feleségem szerencsére makk egészséges és a fogantatással sem volt gondunk az első gyereknél. Azonban lehetőleg nem szeretnénk még éveket várni a testvér ügyben, mert számunkra mostanában volna igazán időszerű a dolog.
Válaszát előre is köszönjük!
Dániel.


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Nem kell várni, vállalhatnak gyermeket, nem fokozott a magzati károsodás esélye.

Üdvözlettel: Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"4 hónap próbálkozás után ma reggelre halvány pozitívat teszteltem, nagyon köszönöm az oldalnak a segítséget és persze sok sikert kívánok mindenkinek :)"

vercsi27

Lájkolj minket!