A kérdés:

Jó Napot! Papp Szabina vagyok, kb 3-4 hónapja regisztráltam az oldalon, és most a héten lett 2 db pozitív tesztem. És igazából nem tudom h amit érzek az... Örülök neki, de azóta is olyan fura. Mint aki mégse készült fel rá. Vagy nem tudom. Mi lesz, hogy lesz? Ilyen dolgok járnak az eszembe,kicsit "bepánikoltam" azt hiszem. Előre is köszönöm.


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Szabina!
Először is gratulálok Önöknek.
Utána pedig megnyugtatnám – ez így van rendjén. Az életben semmi – még a régóta várt (?) gyermekáldás sem, – fekete-fehér dolog. Az öröm mellett Ön természetesen megéli a változás okozta izgalmakat, előbukkannak a félelmei, aggodalmai. Miért lenne baj ez? Hiszen az új élet megfoganásával – bár az élete egy új szakaszába ér – önmaga kell, hogy maradjon, folytatva az eddigit. Első körben tehát fogadja el, ezek az ambivalens élmények részei az anyasághoz vezető izgalmas útnak.
Ezzel együtt persze van mód arra, hogy mindezeket a maga javára fordítsa. A felbukkanó félelmek, aggodalmak, dilemmák feloldásával, megválaszolásával – el is engedheti ezeket.
Ha körbejárja, hogy pontosan mitől fél, ha milyen váratlan dolgok bekövezés aggasztja, ha megkeresi, milyen saját vagy családból hozott emlékek, élmények színezik át a jelen hangulatát, akkor nincs szükség a „pánik”-ra.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a test hormonális változásai is „élezik” az ilyen élményeket. Ilyenkor, mintha csordultig töltődne az ember lánya érzésekkel – és ennek fényében az öröm, a bánat, az aggodalom, a kétségbeesés mind felfokozódik. Ez néha olyan, mintha egy hullámvasúton ülne, Szabina. Talán így is érzi.
Sokszor kisimul minden az első hónapok után magától.
Van, hogy nem. Ilyenkor érdemes szétnézni, ki tud segíteni, kikuszálni a szálakat. Talán a családunkban van az erő ehhez, talán más kismamáknál, akik pont ezen mennek keresztül. És van, hogy szakember segítségére van szükség.
De ne szaladjunk előre. Alig néhány napja tudja még csak biztosan hogy babát vár. Engedje meg magának ezt a kis érzelmi összevisszaságot, ennek van ideje most.
Könnyes, mosolygós – boldogságos babavárást kívánok Önöknek: Bóta Tímea.

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!