A kérdés:

Szép estét! Lenne pár kérdésem: tavaly október 15-én megszületett a kislányom... és rá egy napra meghalt. Nagyon magam alatt voltam. De mégis csak rá gondolok. Lehetséges, hogy azért nem sikerül a baba, mert állandóan rá gondolok? Nagyon szépen kérem segítsen! Köszönöm... Tímea, Szlovákiából


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Tímea!
Fogadja együttérzésemet.
Igen, jól érzi, a gyász minden bizonnyal nehézzé teszi a teherbeesést – de ez az idő Önt szolgálja. A gyászfolyamatot ugyanis azért „csinálja” a lelkünk, hogy el tudjuk engedni a fájdalmat, a kétségbeesést – a megváltoztathatatlan megváltoztathatóságának illúzióját. Érti, kedves Tímea?
Mintha állna a pályaudvaron, ahonnan egy vonat szépen lassan kidöcög, és Ön hosszan integet. Búcsúzik. Megkönnyezi, aki elment. Persze, könnyebb annak, aki tudja, vagyis el tudja képzelni, hová mennek a vonatok, amikor már nem látjuk őket. Ha van bizonyosság, hogy valahol vannak továbbra is. De a tény ettől még tény marad. Ön áll ott a peronon, és Ön búcsúzik. Ha maradunk ennél a képnél: addig nem tud új szerelvény érkezni – ami az Ön vonata, ami hoz valakit, aki sokáig marad itt, szóval addig nem tud a vonat befutni, amíg nem üres a sínpár. Idő kell, míg az egyik kigördül – és zöld utat kap a másik.
Tímea, azt mondják, a gyásznak ideje van. Néhány nap múlva letelik a gyászév. A lelke egy öngyógyító folyamat mentén lábadozik; integet, integet – de még látja a vonatát. Elképzelhető, hogy ehhez a búcsúhoz, lezáráshoz szükséges még valami. Hogy vettek búcsút tőle? Hogy engedték az útjára? Kivel gyászolta, kivel tudja megosztani a fájdalmát? Tehetnek egy lezáró rituálét, amivel búcsút intenek neki, hogy menjen, mehessen és az Ön szeretete nem tartsa fájdalmas kötésben – mindkettőjüket.
Az is lehet, hogy szakértő segítségre van szüksége. Egy csoportban nagyon sok erő, energia van. Olyan csoport, ami a családi szálak, veszteségek, nehézségek kibogozásával, kisimításával foglalkozik, különösen sok jó lehet Önnek. Nagyon jó szívvel ajánlom, a családállítás módszertanát – és a tanáromat, aki a csoportot vezeti, aki csak néhány alkalommal jön Magyarországra, és pont most, október 19-20-21-én itt lesz. A gyászév a napokban letelik – és talán erre a csoportélményre van szüksége, hogy valóban el tudja engedni a gyászt, a fájdalmat.
Hogy az üres sínpár, ami mellett áll, ne a hiányt jelentse, hanem a lehetőséget.
A csoportról, a módszerről, a szakemberről bővebben itt: http://hellinger.hu/index.php?pageId=3&langId=1
Minden jót kívánok Önöknek, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Négy hónap után ma reggel halvány pozitív tesztem lett. Köszönöm szépen az oldalnak a segítséget, és azt is, hogy ez alatt az idő alatt jobban megismerhettem a szervezetem működését. Érdekes volt figyelni a ciklusom alatt mennyi minden változik. Köszönöm szépen! Drukkolok mindenkinek, egészséges terhességet, boldog babázást kívánok!"

lilla72

Lájkolj minket!