A kérdés:

Tisztelt Tímea! Én úgy érzem, hogy terhes vagyok, viszont ebben még a nőgyógyászom a múlt héten nem tudott megerősíteni. 37 éves vagyok, első gyermekem lenne. Holnapra van beutalóm UH-ra és laborvizsgálatra. Eleinte még nem, de a napokban egyre többet foglalkoztat a kérdés, hogy jó döntés-e ennyi idősen gyermeket vállalni?! Egyre többet tájékozódom a netről ami sokszor megnyugtat, de sokszor elszomorít. Most pl. annak a kérdésében, hogy mennyivel nagyobb a kockázat 35 év felett. Próbálok nem a rossz, kockázatos dolgokra gondolni, de nehéz. Bízva válaszában. Köszönettel: Persival


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Persival!
A kétség nincs korhoz kötve, a lehetőség, hogy életet adunk valakinek amilyen felemelő olyan rémisztő is lehet. Van, akinek a kora van a mérleg egyik serpenyőjében, van, ahol betegségek, családi örökségek teszik bizonytalanná a kismamát, van, ahol korábbi terhességek, szülések tapasztalata árnyékolja be az örömöt. Ön valószínűleg éppen egy ilyen hullámvasúton utazik, és nincs ezzel semmi gond. Mindannyian átmegyünk, átmentünk ezen.
Nem tisztem a biológiai kockázatok mérlegelése – arra itt vannak az orvos kollégák – de nyilván nem is ezért fordult hozzám. Lélektani szempontból inkább az az érdekes, hogy Ön hogy viszonyul a saját korához, az abban rejlő kockázatokhoz.
Ahhoz, hogy rendet tegyen magában, tegye félre egy rövid időre netet – bármilyen paradox is ez egy szakértői oldalon – és figyeljen egy kicsit a belső történéseire. Pásztázza végig egy kis képzeletbeli zseblámpával azt a sok kavargó dolgot Önben, keresse meg a félelmeit, nevezze nevén őket. Nézze meg, honnan jönnek – lehet, hogy van ennek előzménye, akár az Ön személyes, akár a családja életében. Az is lehet, hogy világosban, saját nevükön szólítva nem is olyan hatalmasak, félelmetesek. Lehet, el is tűnnek.
Aztán – még mindig a netet mellőzve - nézzen szét a közvetlen környezetében. Mit mond Önnek a párja, hogy támogatja a családja, kire támaszkodhat, ki segíti Önt? Mit mondanak ők a kétségeire? Tudnak róla? Hiszen egy szinten rájuk is tartozik. És sokszor náluk van egy szó, egy gesztus, ami pont kell.
Aztán nyissa a kört – akár a neten – és keresse meg a sorstársait, leendő vagy éppen kismamákat, anyukákat. Érdemes őket is meghallgatni, és megélni, hogy a félelmei milyen ismerősek másnak is. Sokszor már ez is feloldás.
Ha pedig ezek a dilemmák nagyon erősek, ha úgy gondolja, van olyan, amit helyre kellene tennie ahhoz, hogy felszabadultan élhesse meg a terhességét, anyaságát, kérje szakember segítségét.
Ön ezeket a sorokat valószínűleg már az UH eredményének tudatában olvassa. Lehet, hogy a természet már választ is adott a kérdésére, hogy „jó döntés e ennyi idősen gyermeket vállalni?” Lehet, szerinte jó. Szerintem is.
Boldog várakozást, és a dilemmák feloldódását kívánom Önnek, szeretettel: B. Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Én is elmonhatom a nagy hírt, hogy 7 hónapi próbálkozás után, sikerült teherbe esnem. A weboldalatok segítségével, a pontos hőmérőzéssel és lejegyzésével meg tudtam határozni, mikor történik az ovuláció, ami az én esetemben kiderült, nem a középidőben van, hanem utána...DE segítségetekkel már az első hónapban megfogant a Kisbabánk! Most már "csak" vigyáznunk kell rá, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a következő még 8 hónapban! Köszönöm!"

Menor

Lájkolj minket!