A kérdés:

Tisztelt Doktornő! 26 éves vagyok. Férjemmel több mint egy éve próbálkozunk, eddig sikertelenül babával. A kivizsgálásaim megvoltak, nálam mindent rendben találtak. Még 2 hónapig hőmérőzöm kell. Aztán vizsgálják ki a férjemet. Férjem 18-23 éves koráig drogozott. Emiatt félek, hogy nem jön a baba. Vagy ez a gond velünk, vagy nálam lehet valami gond a lelki háttérben. Nem hiszek semmi másban, egyedül Istenben. Hiszem, hogy ha bármi gond van velünk, Ő képes mindent helyre tenni, de mégis tudom azt, hogy az orvosok mennyit tudnak segiteni az embereken. Ezért fordultam Önhöz. Hogy valami segitséget kapjak, mert kissé el vagyok csüggedve, hogy mindig a menstruációm jön, nem a baba. És hogyan lehet azt megtenni, hogy ne gondoljak rá? Amikor annyira várjuk őt. Kiskoromban rengeteg rossz dolog történt velem, megfordult a fejemben, hogy ezek is állhatnak a dolog mögött. Pl szüleim rengeteget veszekedtek, apám alkoholista volt, szorongásban nőttem fel és félelemben. Aztán 12 éves voltam, mikor meghalt az apukám, majd 19 évesen elveszitettem az anyukámat is. Sok dolog miatt lehet nem jön a baba. Nem tudom. Jó lenne valami segítség. Az a baj, hogy Németországban lakunk és itt nyelvtudás nélkül nem tudok segitséget kérni. köszönöm válaszát! Zsanett


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Zsanett!
Abból, amit a levelében felvillantott, sok szálon el lehet indulni – és én is azt hiszem, hogy ehhez legjobb lenne, ha szakértő segítséget kaphatna. Úgy tűnik, van sok olyan nehézség, fájdalom, elakadás az Ön(ök?) életében, ami feloldásra vár.
Írta, hogy Németországban élnek, így ez nyelvtudás híján, nehézkes Önnek. Ilyen esetekben megoldás lehet a skype-on történő konzultáció. Több olyan szakembert is találhat, akik vállalnak ilyen tanácsadási folyamatot, amelynek nyilván vannak korlátai, de mégis segíthetnek a továbblépésben.
El tudok képzelni olyan önismereti munkát is, ami nonverbális, azaz nem a beszédnek van jelentősége, hanem valami másnak – mozgásnak, képeknek, zenének. Kereshet olyan csoportot Németországban is, ahol „dolgozhat a lelkével”- gyakorlatilag a szavakon túl. Lehet ez művészetterápiás csoport, tánc/mozgásterápia. Nagy hagyományai vannak Németországban a családállítás csoportoknak is, azt is jó szívvel ajánlom Önnek.
Véleményem szerint terápiás hatása lehet annak is, ha bekapcsolódik olyan virtuális csoportokba az interneten, ahol más, gyermeket váró nővel oszthatja meg a gondolatait, oszlathatja el a félelmeit. A tapasztalatom szerint az ilyen közösségek nagyon erős érzelmi támaszt jelenthetnek az odatartozó nők számára.
Látja, Zsanett, van több út, van több lehetőség. Kívánom, hogy találja meg az Önhöz legközelebb állót. Minden jót ehhez, Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Köszönöm a tervezettbaba.hu-nak! 3 vetélés után találtam az oldalra, azt hittem már a teherbe esés sem fog menni ennyi műtét után. Már a 2. hónap után sikerült! Köszönöm az oldalnak, hogy ilyen érthetően leírják mi miért van és hogy melyik hormon mit okoz. Igazából egy érdekes kísérletnek indult részemről de már a 13. hétben vagyok! Köszönöm még egyszer. :) Sok sikert kívánok a többi "babavárónak" is!"

BMZS77

Lájkolj minket!