A kérdés:

Kedves Tímea! Örülök a lehetőségnek, hogy lehet írni Önnek. A férjemmel szeretnénk kisbabát. Azt szeretném kérdezni, hogy miként lehet felkészülni arra, hogy szülővé váljak(váljunk)? Vannak félelmeim is attól, hogy talán nem fog összejönni. Azért remélem, hogy nem így lesz. Nagyon jó ez az oldal, sok kérdésemre választ kaptam általa. Gratulálok a munkájukhoz! Kardvirág


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Kardvirág!
Ha jól értem, Önök abban a fázisban vannak, amikor fejben már megszületett a döntés, a lélekben a vágy, de ott van a kétség, a sok „ha”. Igen, ez egy jó kezdet – még akkor is, ha a kétségek elkísérik az egész terhességet, mi több, az egész életünket. És ez rendben is van.
Felkészülés? Már régen benne vannak… a felkészülés egy szinten a születésével elindult, ugyanis minden, amit a szüleitől megtanult, tapasztalt – beépült. Az Ön anyasága, az Önök szülői kettőse kapott egy fontos muníciót a saját szüleiktől. Fontos hogy ezzel az örökséggel rendben legyenek, hisz ez az Ön erőforrásuk, még akkor is, ha – ahogy mindenki másnak – vannak esetleg ambivalenciáik. Hogy másképp kellett volna, hogy ha akkor…, ha az anyám, az apám… A kétségek egyébként sokszor itt szegődnek mellénk. Hogy ezzel rendben legyünk, többnyire hosszú önismereti munkát igényel, és az nem feltétlenül zárul a saját gyermekünk megfoganásával. Tény viszont, hogy a gyermekvállalással ez a téma intenzívebb megvilágításba kerül.
Amivel biztosan érdemes foglalkoznia, az a félelmei forrása. „Vannak félelmeim is attól, hogy talán nem fog összejönni.” Miből táplálkozik ez? Konkrét eseményhez kötődik?
Kedves Kardvirág, ezek feldolgozása, megválaszolása mind segítik abban, hogy elfogadja – Önök valószínűleg a felkészülés utolsó szakaszában vannak, és több minden megvan már, mint ami hiányzik ahhoz, hogy szülőkké válhassanak. És elfogadja azt is, hogy nem tudnak mindenre felkészülni, mert nem lehet.
Boldog várakozást Önöknek, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!