A helytelen táplálkozás lehet akadálya a teherbeesésnek?

Kedves Tímea!
Szeretnék önhöz fordulni segítségért! Nekem van már egy három és féléves kislányom, ami az előző kapcsolatomból született, és a mostani párommal szeretnénk egy közös babát. Eddig 1év sikertelen próbálkozás után elmentem orvoshoz, voltam hormonlaborban is, ami teljesen jó az orvos szerint. Aztán csinált egy petevezeték átjárhatósági vizsgálatot is, ahol kiderült, hogy le volt tapadva a bal petevezetékem. Most biológiailag rendben vagyok.
Szeretném kérdezni Öntől, hogy mit tanácsolna nekem, hogy végre teherbe essek? Amióta a kislányom megszületett, nem volt terhességem, a fogamzásgátlót is már abbahagytam tavaly augusztusban, most már több mint egy éve hogy nem szedem. A párom gépjárművezető ( kamionsofőr) már három éve ezt csinálja. A táplálkozása sem a megszokott, túl sok tartósítószeres élelmiszert fogyasztott, illetve fogyaszt a munkájából kifolyólag. Ez befolyásolhatja a teherbeesést ön szerint? Mivel én is rohanó világban élek, nem tartom be a napi ötszöri étkezést sem. Reggel nem is eszek, pláne, mert amire végzek a háztartással, illetve a mindennapi dolgokkal, "elfelejtek" enni. Ez is lehet oka, hogy nem estem teherbe eddig? Kérem Önt, segítsen válaszával, hogy mire kéne jobban odafigyelnem, hogy sikeresen teherbe essek!
Válaszát köszönöm!
Üdv, Dyna!


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Dyna,
először is, elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, valahogyan elkeveredett nálam a kérdése.
Azt írja, „biológiailag rendben vagyok” – ez mindenképpen jó hír. Azaz, a teste készen áll arra, hogy újra életet adhasson egy kisbabának.
A teherbeesés azonban messze túlmutat a testünkön – „rendben” kell lennünk másképp is. Azért tettem idézőjelbe, mert ez a rend mindenkinek mást jelent. Ráhangoltságot, összeszedettséget, befogadást, egyensúlyt – kinek, kinek mi a lényege.
Ha ezt a rendet keressük, mindig érdemes megnéznünk a párkapcsolatunkat is. Milyen változást hozna egy élet a családba? Mennyire nehéz/könnyű teher ez a többi szereplő számára? A párjának, a kislányának és Önnek mit jelentene ez? Többnyire fontos ezeket tisztába tenni, mert az új terhességgel születik egy új apuka és egy nagytestvér is. Azért akarom elvinni a figyelmét a testéről, mert – legalábbis a leveléből az tűnik ki – nagyon itt keresi a sikertelenségük okát. Ön viszont sokkal több, mint egy test, ami otthont ad egy gyermeknek. Az Ön vágyai, félelmei, a családjával való kapcsolata éppen annyira befolyásolja a teherbeesést, mint az, hogy mit és mennyit evett.
Én azt javasolnám, ennek menjen utána. Beszélgessen az Önhöz közel állókkal – kivel-kivel a saját szintjén és módján – hogy rajtuk keresztül is megélje a biztonságot. Fogalmazza meg aggodalmait, dilemmáit a párjának. Amennyiben ez nem elég, kérjen segítséget szakembertől – hiszen nem egyszer egy kívülálló az, aki jobban rálát arra, amiben mi az érintettségünk okán nem vagyunk objektívek.
Kedves Dyna, szerintem érdemes lenne a „biológiailag rendben vagyok” mondatát pontosítani, méghozzá úgy, hogy elengedi a biológiát… mondja csak ezt ki: „rendben vagyok”.
Hogy hangzik? Na, ugye.
Szép ünnepet, és csodás új évet kívánok Önöknek, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"4 hónap próbálkozás után ma reggelre halvány pozitívat teszteltem, nagyon köszönöm az oldalnak a segítséget és persze sok sikert kívánok mindenkinek :)"

vercsi27

Lájkolj minket!