Sikertörténetek

Dr. Fülöp István eseteiből mutatunk be hármat.

PCOS eset

27 éves hölgy azzal keresett fel a rendelőmben, hogy 3 éve nem sikerült teherbe esnie. A páciens túlsúllyal küszködött, és a kórelőzményéből kiderült, hogy a korosztályához képest későn kezdett menstruálni és sohasem volt szabályos ciklusa, illetve két családtagjánál is időskori cukorbetegség lépett fel. A páciens úgy érkezett, hogy előzőleg már PCOS-t (policisztás ovárium szindróma) diagnosztizáltak nála – az ennek következtében jelentkező ritka menstruáció és tüszőérési nehézségekkel magyarázható a teherbeesési nehézsége is. Azonban Clostylbegyl kezelés mellett sem sikerült nála ovulációt generálni, így műtéti beavatkozást terveztek számára. A páciens műtét előtti másodvélemény végett keresett fel rendelőmben.

Kikérdezés, ultrahang vizsgálattal én szintén diagnosztizáltam a PCOS-t, és precíz, 3 pontos inzulinrezisztencia vizsgálattal inzulin-rezisztenciát állapítottunk meg nála. Ezt követően diabetológusokkal történő szoros együttműködéssel, a páciens számára megfelelő diéta beállítással, életmód tanácsadással (nagy hangsúlyt fektetve a mozgásra) és minimális gyógyszeres kezeléssel sikerült ragyogó eredményt elérnünk. Az alkalmazott kezelés mellett a páciensnél 3 hónap után lényeges testsúly csökkenés következett be, így ciklusai szabályossá váltak, és mire a meddőségi kezelést elkezdtük volna, a páciens normál tüszőérést követően, spontán teherbe esett.

Mióma eset

39 éves hölgy azzal keresett fel, hogy gyermeket szeretne, de korábban kétszer elvetélt és a kezelőorvosa miómákat állapított meg a méhében. Az elvégzett ultrahang vizsgálat során a páciens méhében számos, 2-5 cm-es mióma göböt észleltem. A további eredmények érdekében mindenképpen műtétet javasoltam. Az anatómiai szituáció lehetőséget adott a laparoszkópos műtétre, ám tekintettel arra, hogy miómák nagymértékben kitöltötték a méh állományát, a pácienst fel kellett készíteni a lehetséges komplikációkra: előfordulhat, hogy a műtétet nyitott hasműtétként kell befejezni; nagy valószínűséggel egy műtét alatt nem lehetséges az összes mióma göb eltávolítása, illetve felmerülhet a méheltávolítás szükségessége is a beavatkozás során.

A laparoszkópos műtét jól sikerült, komplikációk nélkül sikerült 6 mióma göböt eltávolítanunk, azonban a technika nem tette lehetővé, hogy az összes mióma göb kikerüljön a páciens méhéből. Ezért 4 hónap gyógyulás után újabb laparoszkópos műtétet végeztünk nála, amely során további 5 mióma göböt távolítottunk el, így sikerült teljesen rendezni a méh struktúráját is méretét. A műtétet újabb 4 hónap gyógyulási idő követte. Ezen időszak alatt – tekintettel a petevezetők rossz állapotára és a páciens életkorára, lombik bébi eljárás kezdtünk előkészíteni. A gyógyulási idő leteltével lombik bébi eljárást végeztünk nála, és a páciens az első alkalommal teherbeesett.

Endometriózis eset

27 éves páciens azzal keresett fel rendelőmben, hogy másfél éve nem esik teherbe, illetve évek óta fennálló alhasi fájdalmakra, rendkívül görcsös menstruációkra és kifejezetten fájdalmas szexuális együttlétekre panaszkodott. Kikérdezése során kiderült, hogy 2 éve menstruációkor fellépő hólyaghurutos tünetei is vannak. A páciens megelőzőleg több orvosnál is járt, de a hólyaghurutra rendszeresen antibiotikumot kapott.

A kivizsgálás során gyorsan sikerült felállítani a diagnózist, miszerint a páciensnek hüvelybe és húgyhólyagba törő, előre haladott stádiumú endometriózisa volt. A megfelelő előkészítést követően, laparoszkópos lézer sebészeti beavatkozást hajtottunk végre nála. A műtét során, a lézer segítségével sikerült mind a húgyhólyagból, mind a hüvelyből tökéletesen eltávolítani az endometriózisos csomókat. Tekintettel arra, hogy a műtét rendkívül jól sikerült és a műtét során oldott összenövések miatt a petevezetők kinyíltak, a páciensnek néhány hónap spontán próbálkozást javasoltunk. A hölgy 3 hónap múlva, 5 hetes terhesen jelentkezett ismét a rendelőmben.

Ha többet szeretnél tudni a PCOS-ről, a miómákról vagy az endometriózisról látogass el Dr. Fülöp István meddőségi specialista honlapjára, a www.nemesekteherbe.hu-ra!


Dr. Fülöp István

A cikket írta:

Dr. Fülöp István, a Róbert Károly Klinika Meddőségi részlegvezető főorvosa.


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"A párom és én már egy ideje dolgozunk azon, hogy babánk legyen - eddig sajnos nem jártunk sikerrel. Most végre megtaláltam ezt az oldalt, amelyik profi módon tud nekünk segíteni."

S. Anna
Budapest

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!