Mikor kezdjünk el aggódni a termékenység miatt?

Honnan tudhatom, hogy nálam, vagy a partneremnél felmerül valamilyen probléma? Mennyi idő elteltével fontoljuk meg, hogy orvoshoz forduljunk?

Elég gyakori, hogy a gyermektervezés során már egy-két hónap sikertelen próbálkozás után elkezdenek aggódni a párok. Azt feltételezted, hogy pillanatok alatt megtörténik, amint az utolsó adag tablettát kidobtad, ugye?

Amint rájössz, hogy nem pontosan így történik, természetesen következtetéseket vonsz le. Bár valóban nehezebben eshetsz teherbe, mint ahogy ezt korábban gondoltad volna, valószínűleg nincs miért aggódni.

A legtöbb orvos szerint, legalább egy évig szükséges próbálkozni a gyermekáldással, addig felesleges aggódni, komolyabb problémákat keresni a háttérben. Amennyiben már eltelt kilenc hónap, esetleg valami szervi baj miatt aggódsz, ne tétovázz megkérni az orvosodat, hogy végezzen el néhány tesztet. Ha pszichológiai okok állnak a sikertelenség mögött, akkor ideje elgondolkodni a lehetőségeken, és ha a tesztek normálisak, akkor megnyugodhatsz. Az egyetlen kivétel, ha elmúltál 35 éves, ekkor érdemes már hat hónap próbálkozás után felkeresni egy szakorvost. A termékenység ebben a korban kezd el csökkeni, és minél hamarabb kiderül a probléma, annál kevesebb időt vesztegettek el.

Figyelmeztető jelek

Az jár a fejedben, hogy inkább te vagy az oka a sikertelen próbálkozásoknak, mint a partnered?
Teljesen általános, hogy a nők magukat okolják a termékenységi problémák miatt, de az igazság az, hogy az esetek 35-40%-ában a terméketlenség a férfi problémáira vezethető vissza. A nőknél ugyanilyen arány, 35-40% jellemző, a fennmaradó hányadot pedig egyéb összetett, általában kombinált tényezők teszik ki.

Azt, hogy nálatok mi a helyzet, egyetlen módon tudhatjátok meg biztosan: ha felkerestek egy endokrinológust, aki mindkettőtöket kivizsgál. Ám van néhány figyelmeztető jel, amely megmutathatja a helyes irányt, még mielőtt orvoshoz fordulnátok.

Férfi terméketlenség

Fontos, hogy ebben az időszakban az étkezések nagyobb hányadában szerepeljenek a szervezeted számára legideálisabb tápanyagok:

A férfiak esetében a leggyakoribb, terméketlenséghez vezető ok a spermium betegsége – például alacsony spermiumszám, spermák lassú mozgása, vagy veleszületett probléma (a spermiumok mozgásának a minősége). Ilyen állapotokhoz számos tényező vezethet, melyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

 • életkor: a spermák száma nem csökken, de 40 éves kor körül a spermiumok kezdenek a mozgékonyságukból veszíteni, amely okozhat problémákat a gyermektervezés során.
 • immunproblémák: hatással lehetnek a hímivarsejtek mozgékonyságra, valamint a spermák beágyazódási képességére.
 • súly: amennyiben a párod sovány vagy túlsúlyos, akkor károsodhatott az ún. spermafunkció, amely szintén egy fontos tényező a megtermékenyítéskor
 • nemi úton terjedő betegségek: a kezeletlen betegségek hatással lehetnek a sperma kiürülésére. A mielőbbi kezelés javíthat ezen az állapoton.
  Rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak a leveles zöldségek, pl. spenót, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, hagyma, fokhagyma, uborka, zeller, sárgarépa, spárga, cukkini, paprika, édesburgonya. Jó választás a gyümölcsök közül az alma, körte, papaya, kiwi, citrom, valamint a bogyós gyümölcsök.
Mikor kezdjünk el aggódni

Női terméketlenség

A te esetedben sajnos sokkal több tényező állhat a fogantatás útjába. Íme, néhány főbb ok, ami terméketlenséghez vezethet:

 • életkor: bár ez nem közvetlenül áll az utadban, de jó, ha tudod, hogy 30 éves kor körül a petesejtek száma jelentősen lecsökken, amely megnehezítheti a sikeres fogantatást
 • kismedencei gyulladásos betegség (PID): ez egyfajta fertőzés, amely az érintettek közel 20%-ánál okoz terméketlenséget, ám ez a legtöbb esetben kezeléssel orvosolható probléma.
 • hegesedés/adhézió: a hegesedés rostos anyaga gátat építhet a petevezetékben, ami termékenységi problémához vezet. Ezt műtéttel lehet orvosolni, de kevésbé súlyos esetben elegendő lehet a hasi masszázs is.
 • petefészek ciszták: a ciszták olyan, folyadékkal telt képletek, amelyek néha a petefészekben is megjelennek. Tulajdonságuk, hogy megakadályozzák a petesejtek növekedését vagy kilökődését. Bizonyos esetekben maguktól elmúlnak, de amikor nem, abban az esetben laparoszkópos beavatkozásra lehet szükség.
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS): körülbelül 10 nőből 1-nél figyelhető meg PCOS, ez a leggyakoribb oka a meddőségnek. A PCOS jelei közé tartozik a szabálytalan menstruáció, kóros szőrnövekedés, pattanások és az elhízás. Jó hír, hogy ez az állapot is kezelhető rendszeres testmozgással, a testsúly normalizálásával és gyógyszerekkel.
 • rendszertelen menstruáció: a rendszertelen ciklus – így a szabálytalan ovuláció – az esetek 30%-ában felelős a terméketlenség miatt. A legtöbb betegeknek diétával és rendszeres testmozgással sikerül beállítani a ciklusát, míg másoknál gyógyszeres terápiával érnek el sikereket. Ha már egy ideje küzdesz termékenységi problémákkal, és akár nálad vagy a partnerednél észrevehető egy vagy akár több tünet is, akkor ütemezzetek be egy találkozót egy termékenységi szakértővel, amilyen hamar csak lehetséges, hogy kiderüljön a probléma.

thebump.com

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"4 hónap próbálkozás után ma reggelre halvány pozitívat teszteltem, nagyon köszönöm az oldalnak a segítséget és persze sok sikert kívánok mindenkinek :)"

vercsi27

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!