Mesterséges megtermékenyítés - Lépésről lépésre

A mesterséges megtermékenyítés forradalmasította a meddőség kezelését. Minden évben több száz újszülött jön a világra, akik a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetik életüket. Milyen lépései vannak az eljárásnak?

1. Vizsgálatok sora

A párok női és férfi tagját is vizsgálni kell. Ezek során több mindent meg kell nézni, például van-e peteérés, ultrahanggal megnézik, milyen állapotban van a méh, átjárható-e a petevezeték, illetve milyen a spermalelet, a hormonszint. A spermavizsgálat alapvető, szükség esetén az andrológiai kezelés a női kivizsgálással párhuzamosan történik. A meddőség kivizsgálásához az általános egészségi állapot felmérése is hozzátartozik. A kivizsgálás végén összesítik az eredményeket, ezek rendszerbe foglalva meghatározzák, hogy milyen asszisztált reprodukciós technikával hozható létre a legoptimálisabban a terhesség.

2. Kezelések

Több típusa létezik a mesterséges megtermékenyítésnek. Első szinten ovulációindukciót végeznek, majd a méhen belüli mesterséges megtermékenyítés (inszemináció) következhet, a harmadik kezelési szintet jelentik az úgynevezett lombikbébi eljárások (ilyen pl. az IVF és az ICSI). Természetesen az is előfordulhat, hogy az előzetes vizsgálatok ellenére semmilyen rendellenességet nem észlelnek, ekkor ismeretlen eredetű meddőséget kezelnek.

3. Lombikbébi program

Olyan pároknak segít a lombikbébi program, akiknél nagy valószínűséggel nem jön létre a megtermékenyülés természetes úton, például ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható, hiányzik vagy lezárt, illetve a spermiumok száma nagyon alacsony. Szükségessé válhat bizonyos nőgyógyászati betegségek kapcsán is. A sikerességi ráta 30 százalék. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a spontán terhesség mintegy egyharmadában születik egészséges gyerek.

Mesterséges megtermékenyítés - Lépésről lépésre

Mi a menete?

Törvényi szabályozás

A meddőségkezelési eljárásokról

 1. A petefészek előkészítése
  A magasabb sikeresség egyik fontos tényezője, hogy több petesejt álljon rendelkezésre a lombikbébi kezeléshez. Ehhez olyan hormonális előkészítés szükséges, amellyel a petesejtek fejlődését segítik elő.
 2. A petesejtek leszívása
  A beavatkozás során leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben lévő tüszőkből. Alacsony kockázatú beavatkozásnak számít, altatásban végzik, szövődmények ritkán fordulnak elő.
 3. A petesejtek megtermékenyítése és tenyésztése
  Egyszerűbb esetben a meghatározott számú, előkészített spermiumot egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik, a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon megtermékenyítik a petesejteket. Férfimeddőség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendő a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet mikroszkóp alatt is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást spermiuminjekciónak, ICSI-nek nevezzük. Már a következő napokban kiderülhet, sikerült-e a megtermékenyülés, ezután még néhány napig inkubátorban fejlődnek tovább a megtermékenyült petesejtek, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetőség, hogy az embriók könnyebb megtapadását elősegítsék a petesejtet körülvevő burok megrepesztésével (Asszisztált hatching).
 4. Az embriók visszahelyezése
  A nagy nap. Az embriók méhüregbe történő beültetése egy fájdalommentes beavatkozás, a páciens számára olyan, mintha egy szokásos nőgyógyászati vizsgálaton venne részt. Türelemre van szükség, mert meg kell találni a beültetésre legalkalmasabb időpontot.
 5. A várakozás időszaka
  A kéthetes várakozás után vérvétel következik, hogy kiderüljön, sikeres volt-e a beágyazódás, pontos eredményt a hCG-tesztek adnak. Ez a hormon kizárólag terhesség idején termelődik. A lombikbébi kezelések eredményeként létrejövő terhesség során – ha egyéb pathológiás folyamat nem alakul ki közben - a kihordás és a szülés folyamata teljes mértékben a megszokott módon történhet.

Minden esetben időre és nyugalomra van szükség

Sokan azt gondolják, hogy a program azonnali megoldást jelent, azonban ehhez is idő kell. Minden esetben szükséges a terhesgondozáson való részvétel, ennek során felhívják a leendő anyukák figyelmét a helyes életvitelre és a lelki beállítottságra is.

 

Dr. Tekse István

Írta: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tekse István

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"1,5 év próbálkozás után az első tervezettbaba.hu oldalon vezett grafikon segítségével a héten pozitívat teszteltem! :) Nagyon örülök hogy véletlenül bár de rátaláltam az interneten erre az oldalra! Köszönet! Kitartást mindenkinek!!!!!!!! Szerintem a négy legfontosabb dolog a sikerhez: egészség, pontos időzítés :) (nem könnyű) , csak pozitív gondolatok legyenek a témában és kitartás!"

Andrea

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!