Mesterséges megtermékenyítés - Kérdések és válaszok

Nem merted eddig megkérdezni? Bizonytalan vagy? Szakszerű és mégis érthető választ szeretnél? Kérdések és válaszok a témában, hogy felkészült légy.

Milyen mesterséges megtermékenyítési eljárások léteznek?

Létezik „egyszerűbb” és „bonyolultabb” formája, a lombikbébi program úgymond a legmagasabb szintű beavatkozás, azon belül is még többféle kiegészítő eljárással szükség esetén.

Milyen vizsgálatokra számítsunk?

Nőknél: Speciális hormonvizsgálatok, melyeket meghatározott időben kell majd levenni. HIV, TORCH (Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovirus és a Herpes simplex), Hepatitis szűrés, . Nőgyógyászati vizsgálat, cytológia, kolposzkópia, Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma vizsgálat is várható. Petevezető átjárhatósági vizsgálat.

Férfiaknál: HIV, Hepatitis B, C Lues, Spermiogram, sperma infektológiai vizsgálata, andrológiai vizsgálat.

Milyen eséllyel sikerül az inszemináció, a lombikbébi program?

Az asszisztált reprodukciós technikák sikerességi mutatói nagyon sok tényezőtől függenek, tehát nehéz általános értelemben esély mutatókat – siker százalékokat meghatározni –, ez mindig az adott eset függvénye. Általánosságban mondható, hogy az inszemináció sikeressége kb. 15-20%, a lombikprogram 30-60%-os teherbe esési esélyeket mutat (hogy ezek miért ilyen széles spektrumban mozognak és, hogy mi ennek az oka, erről részletes felvilágosítást kezelőorvos szolgáltat).

Megtermékenyítés - kérdések és válaszok

Van várólista a lombikbébi program esetében?

Ez a meddőségi intézettől függ, államilag finanszírozott intézetekben hosszabb-rövidebb várólistával lehet számolni. Jelenleg minimálisan 2-3 hét a várakozási idő az OEP által biztosított páciensek esetében. Fontos azonban tudni, hogy minimum egy évet kell várni arra, amíg lezajlanak a szükséges vizsgálatok a nő és a férfi részéről is, illetve megtörténik a megtermékenyítés.

Mi befolyásolja a sikeres programot?

A részletes kivizsgálás eredményeként diagnosztizált eltérésék, betegségek ideális helyrehozása elengedhetetlenül fontos a sikerhez. Emellett természetesen befolyásolja a párok életmódja, pszichéje, de – bizonyítottan – akár az is, hogy milyen évszak van.

Egy vagy több?

Az, hogy hány embriót transzferálnak – tehát helyeznek vissza a méhűrbe – szintén több tényező függvénye. Egyre erősödő törekvés az, hogy egy – a legjobb – embrió kerüljön vissza, így próbálva elkerülni a többes terhességet. Természetesen több embriót is transzferálnak, ha az adott helyzet úgy kívánja.

OEP vagy fizetős eljárás?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a lombikbébi kezeléseket minden egészségbiztosítással rendelkező pár számára öt alkalommal teljes mértékben finanszírozza. A lombikbébi kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentős része 70 százalékos támogatással kaphatóak. Az OEP-finanszírozás esetében meg kell felelni a biztosító által támasztott követelményeknek (érvényes TAJ kártya, max. 5 beavatkozás, az eljárás előtt inszeminációs próbálkozások (ha szakmailag indokolt) ).

Milyen szövődményekkel járhat az eljárás?

A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb szövődménye a többes terhesség, mivel általában több megtermékenyített petesejtet ültetnek be a méhbe, éppen azért, hogy fokozzák annak a valószínűségét, hogy legalább egy megmarad. Abban az esetben, ha a petefészkeket túlstimulálják, a petefészek megnagyobbodhat, fájdalmassá válhat és puffadtság érzést okozhat. Általában az enyhe és közepes tünetek minimális kezelés mellett megszűnnek, de előfordulhat, hogy a terhesség késlelteti a regenerálódást. Mint minden invazív eljárás során, a mesterséges megtermékenyítéskor is fennáll a vérzés vagy fertőzés veszélye.

Mi a teendő, ha sikertelen lesz az eljárás?

Külön szabályok vonatkoznak az inszeminációra, illetve a lombik eljárásra. Két inszemináció egymás után elvégezhető, majd 1 hónap „pihenő” következik sikertelenség esetén. A lombikbébi eljárás esetén, két stimulációs ciklus között minimum 90 napnak szükséges eltelnie.

Dr. Tekse István

Írta: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tekse István

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Köszönöm a TervezettBaba oldalnak, 5 hónap próbálkozás után pozitívat teszteltem, orvosom is megállapította az 5 hetes terhességet. Csodás babavárást mindenkinek!"

Mesike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!