Gyakori kérdések a spermáról

Ha csak egyetlen spermiumra van szükség egy babához, akkor miért van a férfiaknak szüksége olyan hatalmas mennyiségre belőle? És mennyi számít normálisnak? Mennyi ideig élnek? A férfiak egy bizonyos életkor után már nem termelnek többet? Van bármi, amit annak érdekében tehetek, hogy növeljem a spermium termelését vagy az egészségét?

Cikkünkben ezekre és egyéb gyakran felmerülő kérdésekre próbálunk választ találni.

Mennyi ideig marad életben a sperma?

A válasz több faktortól függően változhat, amik közül a legfontosabb az, hogy hol vannak. Száraz felületen, mint pl. ruhán vagy az ágyon, elpusztulnak, mire megszáradnak. Vízben, például egy medencében tovább élnek, mivel a meleg, nedves környezet ideális közeg számukra, de annak az esélye, hogy egy, a vízben úszó nő ettől teherbe essen, extrém alacsony.

Egy nő testében a körülményektől függően akár öt napig is élhetnek a hímivarsejtek. Ha a védekezés nélküli aktus a partner ovulációjakor, vagy az előtt néhány nappal történt, akkor magas esélye van annak, hogy a nő teherbe essen.

Gyakori kérdések a spermáról

Mennyi spermára van szükség a terhesség eléréséhez?

Már egyetlen sperma is megtermékenyíthet egy petesejtet, de minden példányra, ami eléri a petesejtet, több millió másik jut, ami nem jár sikerrel. Egy ejakuláció során körülbelül 100 millió spermium indul útra. A WHO szerint azoknál a férfiaknál, akiknél ez a szám csak 20 millió körüli, nagy az esélye az terméketlenségnek.

Hogy miért van szükség ilyen sok spermiumra, azt könnyű megválaszolni. A petesejtig megteendő utat kevés spermium éli túl, és ha el is jutnak a célig, még mindig fennáll a petesejtbe való bejutás problémája, ami szintén nagy kihívást jelenhet, a sejtfal vastagsága vagy a spermium életképessége miatt. A tudósok úgy tartják, a természet így szűri ki a legegészségesebb spermákat, ezzel növelve annak esélyét, hogy a baba a lehető legegészségesebb legyen.

Tehetsz-e valamit a spermáid egészségéért?

Sok dolog, amit a saját egészséged megőrzéséért teszel, hozzájárul a spermákéhoz is. Ebbe beletartoznak:

  • A cigaretta, drogok és szteroidok használatának mellőzése
  • Mérgező anyagok, mint pl. a nehézfémek és a vegyszerek kerülése
  • Az alkoholfogyasztás limitálása
  • Egészséges étkezés és életstílus bevezetése
  • A herék hidegen tartása, ugyanis a melegben lelassul a spermiumok előállítása. Kerüld a forró fürdőket, szűk nadrágokat és hordj inkább boxert!

Mit árul el a spermavizsgálat?

A spermavizsgálat egy olyan eljárás, ami segít az orvosoknak meghatározni a terméketlenség okát. Egy kis pohárnyi mintát vizsgálva több információhoz is hozzájuthatnak, ám főleg az alábbiakra koncentrálnak:

Mennyiség és állag
Egy tipikus ejakuláció során kb. 2-6 ml ondó távozik, ami kb. egy fél / egész teáskanálnyi. Ha kevesebb, lehetséges, hogy nincs benne elég spermium a petesejt megtermékenyítéséhez, míg a túl sok hígíthatja a spermiumok koncentrációját. Az ondófolyadéknak eleve sűrűnek kéne lennie, és csak az ejakuláció után 10-15 perc elteltével kéne hígulnia. Ha sűrű marad, nehézkessé válhat a spermiumok mozgása.

Sperma koncentráció.
Spermasűrűségnek is nevezik, amely azt vizsgálja, hány millió spermium van milliliterenként az ondóban. A 20 millió/ml feletti érték számít normálisnak.

Sperma mozgékonyság.
Azt méri, hány százaléka mozog a spermáknak, valamint a mozgásuk jellegét is vizsgálja. Optimális esetben 1 órával az ejakuláció után legalább az 50%-ának egyenes vonalban kell előre haladnia. Előfordulhat, hogy a spermiumok mozgása nem kellőképpen célravezető (progresszív).

Morfológia.
A sperma méretét, alakját és kinézetét analizálja. 200 darabot vizsgálnak, feljegyezve minden hibát.

A férfiak idősebb korban is termelnek spermát?

A nőkkel ellentétben, akiknek a termékenységét a menopauza lezárja, a férfiak életük végéig termékenyek maradnak. Bár a sperma előállítása csökken az évek során, még egészen idős férfiaknak is születhet gyermeke.

webmd.com

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Köszönöm a TervezettBaba oldalnak, 5 hónap próbálkozás után pozitívat teszteltem, orvosom is megállapította az 5 hetes terhességet. Csodás babavárást mindenkinek!"

Mesike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!