Gyakori kérdések a spermáról

Ha csak egyetlen spermiumra van szükség egy babához, akkor miért van a férfiaknak szüksége olyan hatalmas mennyiségre belőle? És mennyi számít normálisnak? Mennyi ideig élnek? A férfiak egy bizonyos életkor után már nem termelnek többet? Van bármi, amit annak érdekében tehetek, hogy növeljem a spermium termelését vagy az egészségét?

Cikkünkben ezekre és egyéb gyakran felmerülő kérdésekre próbálunk választ találni.

Mennyi ideig marad életben a sperma?

A válasz több faktortól függően változhat, amik közül a legfontosabb az, hogy hol vannak. Száraz felületen, mint pl. ruhán vagy az ágyon, elpusztulnak, mire megszáradnak. Vízben, például egy medencében tovább élnek, mivel a meleg, nedves környezet ideális közeg számukra, de annak az esélye, hogy egy, a vízben úszó nő ettől teherbe essen, extrém alacsony.

Egy nő testében a körülményektől függően akár öt napig is élhetnek a hímivarsejtek. Ha a védekezés nélküli aktus a partner ovulációjakor, vagy az előtt néhány nappal történt, akkor magas esélye van annak, hogy a nő teherbe essen.

Gyakori kérdések a spermáról

Mennyi spermára van szükség a terhesség eléréséhez?

Már egyetlen sperma is megtermékenyíthet egy petesejtet, de minden példányra, ami eléri a petesejtet, több millió másik jut, ami nem jár sikerrel. Egy ejakuláció során körülbelül 100 millió spermium indul útra. A WHO szerint azoknál a férfiaknál, akiknél ez a szám csak 20 millió körüli, nagy az esélye az terméketlenségnek.

Hogy miért van szükség ilyen sok spermiumra, azt könnyű megválaszolni. A petesejtig megteendő utat kevés spermium éli túl, és ha el is jutnak a célig, még mindig fennáll a petesejtbe való bejutás problémája, ami szintén nagy kihívást jelenhet, a sejtfal vastagsága vagy a spermium életképessége miatt. A tudósok úgy tartják, a természet így szűri ki a legegészségesebb spermákat, ezzel növelve annak esélyét, hogy a baba a lehető legegészségesebb legyen.

Tehetsz-e valamit a spermáid egészségéért?

Sok dolog, amit a saját egészséged megőrzéséért teszel, hozzájárul a spermákéhoz is. Ebbe beletartoznak:

  • A cigaretta, drogok és szteroidok használatának mellőzése
  • Mérgező anyagok, mint pl. a nehézfémek és a vegyszerek kerülése
  • Az alkoholfogyasztás limitálása
  • Egészséges étkezés és életstílus bevezetése
  • A herék hidegen tartása, ugyanis a melegben lelassul a spermiumok előállítása. Kerüld a forró fürdőket, szűk nadrágokat és hordj inkább boxert!

Mit árul el a spermavizsgálat?

A spermavizsgálat egy olyan eljárás, ami segít az orvosoknak meghatározni a terméketlenség okát. Egy kis pohárnyi mintát vizsgálva több információhoz is hozzájuthatnak, ám főleg az alábbiakra koncentrálnak:

Mennyiség és állag
Egy tipikus ejakuláció során kb. 2-6 ml ondó távozik, ami kb. egy fél / egész teáskanálnyi. Ha kevesebb, lehetséges, hogy nincs benne elég spermium a petesejt megtermékenyítéséhez, míg a túl sok hígíthatja a spermiumok koncentrációját. Az ondófolyadéknak eleve sűrűnek kéne lennie, és csak az ejakuláció után 10-15 perc elteltével kéne hígulnia. Ha sűrű marad, nehézkessé válhat a spermiumok mozgása.

Sperma koncentráció.
Spermasűrűségnek is nevezik, amely azt vizsgálja, hány millió spermium van milliliterenként az ondóban. A 20 millió/ml feletti érték számít normálisnak.

Sperma mozgékonyság.
Azt méri, hány százaléka mozog a spermáknak, valamint a mozgásuk jellegét is vizsgálja. Optimális esetben 1 órával az ejakuláció után legalább az 50%-ának egyenes vonalban kell előre haladnia. Előfordulhat, hogy a spermiumok mozgása nem kellőképpen célravezető (progresszív).

Morfológia.
A sperma méretét, alakját és kinézetét analizálja. 200 darabot vizsgálnak, feljegyezve minden hibát.

A férfiak idősebb korban is termelnek spermát?

A nőkkel ellentétben, akiknek a termékenységét a menopauza lezárja, a férfiak életük végéig termékenyek maradnak. Bár a sperma előállítása csökken az évek során, még egészen idős férfiaknak is születhet gyermeke.

webmd.com

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!