Betegségek és a teherbeesés, a terhesség kiviselése

Az orvostudomány fejlődésével egyre több anyai betegség mellett válik képessé az anya a teherbeesésre és annak a kiviselésére, valamint a szülésre. Folyamatos gondozás azonban általában elkerülhetetlen az ilyen esetekben.

Nézzük sorban

A legnagyobb előrelépést a cukorbetegek terhes gondozásában értük el. A cukorbetegség sajnos lassan népbetegséggé alakul a világban. Ennek okaira most nem érdemes kitérni. Tény azonban, hogy egyre többen szenvednek ebben a betegségben.

A cukorbetegeknek a mai világban komoly lehetőségeik vannak, a vércukor szintjük hatásos kontrollálásában és szabályozásában. Ha a beteg megfelelő fegyelemmel áll a betegségéhez, csodákra képes. A vércukor normális határok közötti tartása mellett a teherbeesés nem szokott problémát jelenteni. Mivel azonban a terhesség önmagában is kicsit felborítja a különféle anyagok metabolizmusát, az eleve rosszul metabolizálodó anyagok felhasználását sokkal komolyabban kell venni. Ezért hosszú évek óta a cukorbetegek gondozását a szülész és a diabetológus team közösen végzi. A terhességben még fontosabb a vércukorszint kordában tartása, hiszen hatással van a gyermek fejlődésére is. Ha a vércukor túl magas marad, a gyermek hasnyálmirigye is terhelés alatt van, ezért fejlődése romlik. Túl nagyra is nőhet, sőt, elhanyagolt esetben a magzat halálához is vezethet.

A magas vérnyomásos betegek esetében gyakorlatilag ugyanaz érvényes, amit az előzőkben leírtunk. Itt is fontos az, hogy alapjában jól beállított értékek legyenek, mert a rossz alaphelyzetre ráépül a terhességgel kapcsolatos vérnyomás-emelkedés, mely idővel a vese és adott esetben a máj működését is megzavarja. Innen egyenes út vezethet a terhességi toxykosis nevű betegséghez, ami mind a magzat, mind az anya életét veszélybe sodorhatja. Ezért fontos, hogy a gondozás szoros belgyógyászati kontrollt is tartalmazzon – adott esetben kórházi fekvéssel egybekötve.

Daganatos betegségek

Itt először tisztáznunk kell, hogy kik tartoznak ebbe a csoportba.
Ha valaki egy daganatos betegségen átesett, de igazoltan meggyógyult, és a kezelés kapcsán a petefészek működése megmaradt, annál a teherbeesésnek és a terhesség kihordásának nincs semmi akadálya. Azonban, ha zajló betegségről van szó, mindenképpen tárgyalni kell az onkológussal, hogy egyáltalán javasolható-e a terhesség, lehetséges-e, illetve kivitelezhető-e.
A daganatos betegségek kezelése ugyanis annyira megterhelheti a szervezetet, hogy további „ terhet” nem tud elviselni. Nem is beszélve a túlélési esélyekről. Nem biztos, hogy minden áron kockáztatni kell a család egységét. Ezért tehát a daganatos betegekre mindig egyénileg személyre szabottan szabad dönteni a terhességről, ill. a szülés módjáról.

Érdekes betegség még a PCO syndroma. Ez a petefészek cystosus elváltozása, melynek több oka is lehet. Fő következménye az elégtelen petefészekműködés, és így a teherbeesési valószínűség minimálissá válik.  Kezelése igen egyszerű gyógyszeres és sebészi megoldás is van, így általában visszaállítható a nemzőképesség. A terhesség létrejötte után további veszély nem fenyegeti a várandós nőket.

Betegségek és a teherbeesés, a terhesség kiviselése

Egyéb, belső elválasztású mirigyek betegségei

A szervezet belső elválasztású mirigyei (azok, melyek valamilyen hormonnal szabályoznak bizonyos funkciókat) bonyolult kapcsolatban vannak egymással, és bonyolult rendszerben szabályozzák az agyunk ellenőrzésével egymást. Ezért ezek alapvető következménye lehet a nemzőképesség időleges elvesztése. Endokrinológus segítségét kérve azonban gyógyszeresen, esetleg sebészileg kezelhetők, és a terhesség létrejöttének semmi akadálya. A terhesgondozás kapcsán szoros együttműködés lehet, amennyiben az szükséges, az endokrinológus és a nőgyógyász között.

Vérzéses vérképző és alvadásos betegségek (Trombosis embolia)

Ezek a betegségek igen jól karban tarthatóak, gyógyszeresen segíthetőek, a teherbe esést nem akadályozzák. A terhesség előrehaladtával, és a szülés közben azonban az egyébként is megnövekedett vérzés veszélye a többszörösére nőhet. Így gyakorlatilag a haematológus és a szülész - „Scylla és Charybdis” - között „hajózva” kell a beteget végigkísérni. A beteget érdemes olyan intézményben gondozni, ahol jól működő haematológia van és megfelelő a vérpótlási lehetőségek.

Szív-érrendszeri betegségek

A szívbetegségben szenvedőknél az a fő kérdés, hogy a szívük milyen pluszterhelést tud elviselni. Tudni illik, a terhesség alatt megnövekedő vértérfogat a szív erősödő munkáját igényli, ami egy egészséges szervezetnek meg se kottyan. A kardiológus megfelelő vizsgálatokkal el tudja ezt dönteni, és javaslatot tehet a terhesség kiviselésére, illetve a szülés módjára. Ezen terhesek gondozásánál az a fő szempont, hogy további terhelésnek ne tegyük ki a szervezetet. Ezért igen fontos pl.: a testsúly erőteljes és folyamatos kontrollja.

Egyéb betegségeknél mindenképpen ki kell kérni a kezelőorvos véleményét a terhességről, és személyre szabottan kell véleményt mondani, valamint a gondozást alkalmazni. El kell azonban fogadnunk azt a sajnálatos tényt, hogy még a mai napig is létezik olyan betegség, ami mellett terhességet kiviselni életveszélyes, ezért kontraindikált (nem javasolt) és ezeket komolyan kell venni, mert az anya és rajta keresztül a magzat életébe is kerülhet.

Dr. Csősz György
szülész-nőgyógyász

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Négy hónap után ma reggel halvány pozitív tesztem lett. Köszönöm szépen az oldalnak a segítséget, és azt is, hogy ez alatt az idő alatt jobban megismerhettem a szervezetem működését. Érdekes volt figyelni a ciklusom alatt mennyi minden változik. Köszönöm szépen! Drukkolok mindenkinek, egészséges terhességet, boldog babázást kívánok!"

lilla72

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!