Betegségek és a teherbeesés, a terhesség kiviselése

Az orvostudomány fejlődésével egyre több anyai betegség mellett válik képessé az anya a teherbeesésre és annak a kiviselésére, valamint a szülésre. Folyamatos gondozás azonban általában elkerülhetetlen az ilyen esetekben.

Nézzük sorban

A legnagyobb előrelépést a cukorbetegek terhes gondozásában értük el. A cukorbetegség sajnos lassan népbetegséggé alakul a világban. Ennek okaira most nem érdemes kitérni. Tény azonban, hogy egyre többen szenvednek ebben a betegségben.

A cukorbetegeknek a mai világban komoly lehetőségeik vannak, a vércukor szintjük hatásos kontrollálásában és szabályozásában. Ha a beteg megfelelő fegyelemmel áll a betegségéhez, csodákra képes. A vércukor normális határok közötti tartása mellett a teherbeesés nem szokott problémát jelenteni. Mivel azonban a terhesség önmagában is kicsit felborítja a különféle anyagok metabolizmusát, az eleve rosszul metabolizálodó anyagok felhasználását sokkal komolyabban kell venni. Ezért hosszú évek óta a cukorbetegek gondozását a szülész és a diabetológus team közösen végzi. A terhességben még fontosabb a vércukorszint kordában tartása, hiszen hatással van a gyermek fejlődésére is. Ha a vércukor túl magas marad, a gyermek hasnyálmirigye is terhelés alatt van, ezért fejlődése romlik. Túl nagyra is nőhet, sőt, elhanyagolt esetben a magzat halálához is vezethet.

A magas vérnyomásos betegek esetében gyakorlatilag ugyanaz érvényes, amit az előzőkben leírtunk. Itt is fontos az, hogy alapjában jól beállított értékek legyenek, mert a rossz alaphelyzetre ráépül a terhességgel kapcsolatos vérnyomás-emelkedés, mely idővel a vese és adott esetben a máj működését is megzavarja. Innen egyenes út vezethet a terhességi toxykosis nevű betegséghez, ami mind a magzat, mind az anya életét veszélybe sodorhatja. Ezért fontos, hogy a gondozás szoros belgyógyászati kontrollt is tartalmazzon – adott esetben kórházi fekvéssel egybekötve.

Daganatos betegségek

Itt először tisztáznunk kell, hogy kik tartoznak ebbe a csoportba.
Ha valaki egy daganatos betegségen átesett, de igazoltan meggyógyult, és a kezelés kapcsán a petefészek működése megmaradt, annál a teherbeesésnek és a terhesség kihordásának nincs semmi akadálya. Azonban, ha zajló betegségről van szó, mindenképpen tárgyalni kell az onkológussal, hogy egyáltalán javasolható-e a terhesség, lehetséges-e, illetve kivitelezhető-e.
A daganatos betegségek kezelése ugyanis annyira megterhelheti a szervezetet, hogy további „ terhet” nem tud elviselni. Nem is beszélve a túlélési esélyekről. Nem biztos, hogy minden áron kockáztatni kell a család egységét. Ezért tehát a daganatos betegekre mindig egyénileg személyre szabottan szabad dönteni a terhességről, ill. a szülés módjáról.

Érdekes betegség még a PCO syndroma. Ez a petefészek cystosus elváltozása, melynek több oka is lehet. Fő következménye az elégtelen petefészekműködés, és így a teherbeesési valószínűség minimálissá válik.  Kezelése igen egyszerű gyógyszeres és sebészi megoldás is van, így általában visszaállítható a nemzőképesség. A terhesség létrejötte után további veszély nem fenyegeti a várandós nőket.

Betegségek és a teherbeesés, a terhesség kiviselése

Egyéb, belső elválasztású mirigyek betegségei

A szervezet belső elválasztású mirigyei (azok, melyek valamilyen hormonnal szabályoznak bizonyos funkciókat) bonyolult kapcsolatban vannak egymással, és bonyolult rendszerben szabályozzák az agyunk ellenőrzésével egymást. Ezért ezek alapvető következménye lehet a nemzőképesség időleges elvesztése. Endokrinológus segítségét kérve azonban gyógyszeresen, esetleg sebészileg kezelhetők, és a terhesség létrejöttének semmi akadálya. A terhesgondozás kapcsán szoros együttműködés lehet, amennyiben az szükséges, az endokrinológus és a nőgyógyász között.

Vérzéses vérképző és alvadásos betegségek (Trombosis embolia)

Ezek a betegségek igen jól karban tarthatóak, gyógyszeresen segíthetőek, a teherbe esést nem akadályozzák. A terhesség előrehaladtával, és a szülés közben azonban az egyébként is megnövekedett vérzés veszélye a többszörösére nőhet. Így gyakorlatilag a haematológus és a szülész - „Scylla és Charybdis” - között „hajózva” kell a beteget végigkísérni. A beteget érdemes olyan intézményben gondozni, ahol jól működő haematológia van és megfelelő a vérpótlási lehetőségek.

Szív-érrendszeri betegségek

A szívbetegségben szenvedőknél az a fő kérdés, hogy a szívük milyen pluszterhelést tud elviselni. Tudni illik, a terhesség alatt megnövekedő vértérfogat a szív erősödő munkáját igényli, ami egy egészséges szervezetnek meg se kottyan. A kardiológus megfelelő vizsgálatokkal el tudja ezt dönteni, és javaslatot tehet a terhesség kiviselésére, illetve a szülés módjára. Ezen terhesek gondozásánál az a fő szempont, hogy további terhelésnek ne tegyük ki a szervezetet. Ezért igen fontos pl.: a testsúly erőteljes és folyamatos kontrollja.

Egyéb betegségeknél mindenképpen ki kell kérni a kezelőorvos véleményét a terhességről, és személyre szabottan kell véleményt mondani, valamint a gondozást alkalmazni. El kell azonban fogadnunk azt a sajnálatos tényt, hogy még a mai napig is létezik olyan betegség, ami mellett terhességet kiviselni életveszélyes, ezért kontraindikált (nem javasolt) és ezeket komolyan kell venni, mert az anya és rajta keresztül a magzat életébe is kerülhet.

Dr. Csősz György
szülész-nőgyógyász

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!