Mesterséges megtermékenyítés: amikor már minden más kudarcot vallott

Európában a kapcsolatok 25 százalékában egy éven belül nem jön létre a kívánt terhesség, és csupán 15 százalékuk keres orvosi segítséget. Ennek egyik oka a csekély információ, sokan még azt sem tudják pontosan, hová, kihez fordulhatnak problémáikkal.

Hazánkban minden hatodik pár meddő, 40-40 százalékuknál női és férfi, 20 százalékuknál pedig ismeretlen eredetű meddőségről beszélhetünk. A gyermek után vágyó párok közel 90 százalékánál kezelhető a probléma gyógyszeresen vagy műtéti beavatkozással, illetve mesterséges megtermékenyítéssel, amely különböző eljárások alkalmazását jelenti.

A meddőséget több tényező befolyásolhatja

A biológiai, lelki és szociális faktorok különböző mértékben, egymást befolyásolva okozhatnak szervi problémákat, így meddőséget. A legfontosabb szerepe a biológiai tényezőnek van.

A női meddőség okai:

  • Petevezeték-elzáródás
  • Endometriózis
  • Ovulációs rendellenesség
  • Polycystic ovary syndrome (PCOS)
  • Korai menopauza

A férfi meddőség okai:

  • Gyenge minőségű sperma
  • Alacsony sperma szám
  • Genetikai problémák
  • Nemi betegségek

Mindkét nemnél szerepet játszik a túlsúly és az életkor, mint biológiai faktor. Ezek mellett meg kell említenünk a lelki okokat is, hiszen a stressz hosszú távon szorongás és depresszió kialakulásához vezethet, ami meddőségi zavarokat okozhat. A görcsös vágy a gyermek után nagyon sok párt érint.

Megtermékenyítésről általában

Lehetséges kezelések, eljárások:

A gyógyszeres kezelés és a műtéti beavatkozás mellett az inszemináció, a lombikbébi eljárás, illetve a férfi meddőség kezelése nyújthat segítséget. Első szinten ovulációindukciót végeznek, majd a következő kezelési szint a méhen belüli mesterséges megtermékenyítés (inszemináció), majd az úgynevezett lombikbébi eljárások (IVF, ICSI, TESA, AH) következnek.

Inszemináció
Az inszemináció ondófelhelyezés, ennek során speciálisan feldolgozott ondómintát helyeznek fel a méh üregébe a tüszőrepedés idején. A kezelést általában ovuláció-indukció egészíti ki. A kezelés elvégzésének alapfeltétele a petevezetők bizonyított átjárhatósága, mert enélkül ez a módszer sem segít. Amennyiben mindkét oldali kürt lezárt, úgy lombikprogramba irányítják a párt. Bővebben itt olvashatsz erről

Lombikbébi program
Azaz IVF A szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció) különböző formáit értjük, a petesejt megtermékenyülése is a szervezeten kívül, laboratóriumban történik. A bonyolult eljárás több lépcsőből áll. A kezelés mellett a testi és lelki felkészüléssel, a megfelelő életmód kialakításával is elősegíthető a sikeresség. Bővebben itt olvashatsz erről

Intracitoplazmatikus spermiuminjektálás (ICSI)
Az eljárás során mikroszkópos technika segítségével egy spermiumot közvetlenül a petesejtbe fecskendeznek be, majd beültetik a méhbe. Kedvező hatású lehet az olyan pároknál, akiknél a hagyományos in vitro fertilizáció sikertelen volt. Bővebben itt olvashatsz erről

Asszisztált hatching (AH)
A petesejtet körülvevő burok megrepesztése az ún. asszisztált hatching, ennek segítségével közvetlenebb kapcsolat alakul ki az embrió és környezet között, elősegíthető az embriók beágyazódása. Bővebben itt olvashatsz erről

Minden esetben időre és nyugalomra van szükség. Sokan azt gondolják, hogy a program azonnali megoldást jelent, azonban ehhez is idő kell – hangsúlyozza az általunk megkérdezett szülész-nőgyógyász.

 

Dr. Tekse István

Írta: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tekse István

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Én is elmonhatom a nagy hírt, hogy 7 hónapi próbálkozás után, sikerült teherbe esnem. A weboldalatok segítségével, a pontos hőmérőzéssel és lejegyzésével meg tudtam határozni, mikor történik az ovuláció, ami az én esetemben kiderült, nem a középidőben van, hanem utána...DE segítségetekkel már az első hónapban megfogant a Kisbabánk! Most már "csak" vigyáznunk kell rá, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a következő még 8 hónapban! Köszönöm!"

Menor

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!