A férfi terméketlenségről

A meddőségre tradicionálisan úgy tekintünk, mint a nőket sújtó problémára, pedig az esetek 40%-ában a férfi oldalon keresendő a probléma.

Ennek kivizsgálása talán az egyik legkeményebb lelki próba, amin át kell esniük. Ugyanis, ha nem képes egy férfi gyereket nemzeni, úgy érezheti, egyik legalapvetőbb feladatában vallott kudarcot. Sajnos egyeseknek meg kell birkózniuk a nehéz igazsággal, miszerint semmit nem tehetnek az állapotuk ellen, de mások számára a modern orvostudomány még tartogathat megoldást.

A férfi terméketlenség megértése

A sperma a herékben termelődik, és a herékben található vezetékekben tárolódik. A spermát az ondó táplálja, ami a mirigyekben termelődik. Amikor elérkezik a csodás pillanat, körülbelül 150 millió sperma lövell ki, nagyjából egy fél teáskanálnyi ondóban.

Az egész folyamat azon alapszik, hogy a szervezetben a tesztoszteron és egyéb hormonok szintje megfelelő-e, valamint a megfelelő jelek eljutnak-e az idegrendszerből, amik az optimális folyamatot szabályozzák.

A sikeres terhességhez azonban a női ovulációs ciklust is figyelembe kell venni. Ez minden hónapban, körülbelül 14 nappal a menstruáció után zajlik le. A fogantatás az ovuláció előtti 5 nap bármelyikében lehetséges, az ovuláció után a megtermékenyülés esélye szinte nulla. Ezért is tanácsolják a szakorvosok a pároknak, hogy vegyék figyelembe a termékenységi időszakot, és ha így se sikerül egy éven belül a teherbe esés (az esetek 85 %-ában egy éven belül bekövetkezik), keressenek fel egy szakértőt. Kivételt képeznek a 30 év felettiek, esetükben már fél év sikertelen próbálkozás után érdemes a szakorvost felkeresni.

A férfi terméketlenségről

A férfi terméketlenség gyakori okai

Az esetek felében a férfi is hozzájárul a terméketlenséghez, és harmadában az ő szervezetében lévő eltérések okozzák a sikertelenséget. A legtöbb esetben a probléma a sperma előállításában vagy minőségében keresendő.

Az alábbiak mindegyike okozhat alacsony spermiumszámot, vagy kóros képleteket:

 • Here-visszértágulat fennállása: a herék fölötti ér abnormális kidudorodása figyelhető meg. Ez a leggyakoribb gyógyítható oka a terméketlenségnek, amely az esetek 38%-ban fordul elő.
 • Ha a fejlődési időszakban nem szállt le a here.
 • Fertőzéses eredetű betegségek a herében (orchitis), a prosztatában (prostatitis), vagy a test más részében, ami esetleg lázat is okoz.
 • Kemoterápiás kezelés vagy rákos megbetegedés.
 • Szteroidok vagy agyvérzés elleni gyógyszerek szedése.
 • Genetikai rendellenességek esetén.
 • A hormonrendszer problémái miatt.

Többnyire ezek a problémák kezelhetőek, de mindenképpen orvosi felügyelet mellett szükséges megtenni a kellő lépéseket az állapot javítása érdekében. Vannak esetek, amikor a probléma nem a sperma előállításában rejlik, hanem inkább a hímivarsejtek célhoz való eljutásával van gond. Az ilyen esetekben a férfinak normális spermái termelődnek a herékben, viszont a sperma az ondóban vagy nagy százalékban abnormális, vagy kevés, vagy egyáltalán nincs is jelen.

Ennek az alábbiak lehetnek az okai:

 • Retrograd ejakuláció: ilyenkor az ondó hátrafele lövell ki, a húgyhólyagba, a normális út helyett. Korábbi műtét, lelki eredetű problémák okozhatják.
 • Elzáródás: bárhol felléphet a heréktől a pénisz végéig található vezetékekben.
 • Sperma ellenes antitestek: az antitestek a normálistól eltérő módon megtámadhatják a férfiak saját spermáját is a petesejt felé tartó útjuk során.

A terméketlen férfiak negyedénél sajnos nem deríthető fény arra, hogy mi okozza a rendellenes, vagy alacsony spermaszámot.

Férfi terméketlenségi tesztek: a mikroszkóp alatt

A férfi terméketlenség okának megállapításához először egy állapotfelmérésre van szükség, melyet a meddőségi szakrendeléseket végeznek. Ezekre a tesztekre számíthatsz:

 • Sperma és ondó analízis: a vizsgálathoz friss ondómintát kell adni. Ebből megállapítják a spermaszámot, megvizsgálják azok alakját, mozgását, mennyiségét és további tulajdonságaikat, amelyek hatással lehetnek a megtermékenyítési folyamatokra. Általában a magas spermiumszám és normális alakú sperma optimális képességekről árulkodik, de gyakoriak a kivételek. Akinek alacsonyabb a spermaszáma, vagy a spermájának alakja abnormális, a korszerű eljárásoknak köszönhetően képessé válhat a termékenységre. A terméketlen férfiak 15%-ának a spermájában nem találnak hibát. A sperma teljes hiánya az ondóban (azoospermia) például nem feltétlenül jelenti azt, hogy a férfi meddő. Ez legtöbb esetben ugyanis elzáródásra utal a vezetékrendszerben, amit egyszerű műtéttel korrigálni lehet.
 • Testi vizsgálat: Egy átfogó fizikai vizsgálat során fény derülhet például a here-visszértágulatra, vagy hormonproblémákra. Ezt ideális esetben urológiai és andrológiai szakrendeléseken végzik el.
 • Hormon vizsgálat: A tesztoszteron, és más fontos hormonok szabályozzák egyebek mellett a spermatermelést is. Az eseteknek azonban csak 3%-ában tehetők felelőssé a hormonok a terméketlenségért.
 • Here szövettani vizsgálat: Csak indokolt esetekben végzik el a szövettani vizsgálatot, amikor rendkívül kevés a sperma, vagy annak teljes hiánya mutatható ki az ondóban. Egy szövettani vizsgálat által megállapítható, hogy a férfi termel-e egészséges spermát. Ha megfelelő számú található a herében, valószínű, hogy valahol akadályba ütközik.
 • Genetikai tesztek: A genetikai tesztek során kimutatható néhány további ritka oka a meddőségnek.

Férfi terméketlenség: új kezelések, több sikeres terhesség

A végső cél a férfi terméketlenség kezelésének során, hogy megfoganjon a baba. Ideális esetben az infertilitás oka visszafordítható, és így a spontán házasélet gyakorlása mellett is sikerrel járhatnak a partnerek. A tudomány mai világában a támogatott reprodukciós technikák nagy segítséget jelentenek a legkülönbözőbb eltérések esetén is.
Ezek a magas szintű beavatkozások egy mesterséges löketet adnak a spermának, hogy az megfelelő időben és módon célba érhessen. Így ma már az extrém alacsony, vagy abnormális spermaképpel küszködő férfiak számára is van remény a gyermekáldásra. Ezeknek a mesterséges megtermékenyítési technikáknak a segítségével az esetek 40-50%-ban sikeres terhességet képesek az orvosok létrehozni.

Házilag is kipróbálható technikák

Elsősorban próbálj egészséges életmódot folytatni, amivel hozzájárulsz ahhoz, hogy semmilyen kockázata se legyen a gyermektervezésnek. Zárd ki az életedből a dohányzást, ne fogyassz napi 2 pohár alkoholos italnál többet – ezek ugyanis ártalmasak a spermatermelésre.

Ezen kívül a férfiaknak ajánlott a gyakori, hosszan tartó forró fürdő kerülése is. A tesztoszteron és az anabolikus szteroidok is terméketlenséget okozhatnak, amennyiben nem indokolt módon, továbbá nem orvosi felügyelet mellett zajlik az adagolásuk. Bármi, ami az egészséget szolgálja, pl. megfelelő táplálkozás, az ideális testsúly kialakítása, elegendő alvás, segít javítani a spermák egészségén is!

Azok a férfiak, akik terméketlenségben szenvednek, gyakran válhatnak depresszióssá a kudarcélmények miatt. Sokakat szorongással tölt el csupán az a tény, hogy nehézségekbe ütközött ezen a téren. Az orvosok azt ajánlják, hogy soha ne adjuk fel, mert a terméketlenségen ma már sok módszerrel lehet javítani, s az esetek nagyobb hányadában sikeres terhességet sikerül elérnie a kezdetben meddőnek diagnosztizált pároknak is.

webmd.com

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Én is elmonhatom a nagy hírt, hogy 7 hónapi próbálkozás után, sikerült teherbe esnem. A weboldalatok segítségével, a pontos hőmérőzéssel és lejegyzésével meg tudtam határozni, mikor történik az ovuláció, ami az én esetemben kiderült, nem a középidőben van, hanem utána...DE segítségetekkel már az első hónapban megfogant a Kisbabánk! Most már "csak" vigyáznunk kell rá, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a következő még 8 hónapban! Köszönöm!"

Menor

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!