8 tipp a férfi termékenység fokozására

A meddőséggel küzdő párok 40%-ánál a férfi terméketlensége miatt nem jön össze a várva várt baba. Arra vonatkozóan rengeteg cikket találni az interneten, hogyan fokozható a női termékenység, ám arról, hogy a férfiak mit tehetnek a termékenységük optimalizálása érdekében, már jóval kevesebbet lehet olvasni. Mi most összeszedtük a legfontosabb nyolc tippet, annak érdekében, hogy mielőbb apa lehess.

1. Szabadulj meg a túlsúlytól!

A spermatermelés, valamint a spermiumok minősége addig nem lehet tökéletes, amíg a testsúlyod nincs az ideális tartományban. A túlsúly hatására nőnek a szervezet zsírsejtjei, melyek ösztrogént termelnek, ezzel pedig megzavarják a hormonális egyensúlyt és a normális spermatermelődést is. Jó, ha tudod, hogy a fogyókúrás táplálék-kiegészítők nagy többsége is befolyásolja a hímivarsejtek fejlődését, ezért ezek alkalmazását jobb kerülni.

8 tipp a férfi termékenység fokozására

2. Kerüld a dohányzást, az alkoholt és a túlzott koffeinbevitelt!

A dohányzás, valamint az alkohol-és koffeinfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsony spermaszámmal, mivel az ezekben található toxinok károsítják a spermiumokat! A gyermektervezés előtt szokj le a dohányzásról, valamint napi 2 egység alkoholnál (vagy heti 6-nál), és 300 mg koffeinnél ne fogyassz többet! Jó, ha tudod, hogy egy átlagos csésze kávé 100mg koffeint tartalmaz. Fontos időt hagyni arra, hogy a szervezetedre káros szokások következményeiből szervezeted fel tudjon lélegezni, ezért jobb, ha a babatervezés előtt legalább 3 hónappal már egészséges életmódra váltasz.

3. Kerüld a meleget!

Kerüld a forró fürdőt vagy a szaunázást! A heréket érő magas hőmérséklet károsítja a spermiumokat. Éppen ezért nem ajánlott a laptopodat ölben használni, illetve a mobiltelefonodat nadrágzsebben hordani. A túl magas hőmérsékletnek való hosszas kitettség után pontosan három hónapot vesz igénybe a „felépülés” és az egészséges spermiumok termelése.

4. Felejtsd el a síkosítót!

Noha az együttlétet kellemesebbé teheti, a legtöbb síkosító – beleértve a nyálat vagy olívaolajat is – károsítja a spermiumokat! Ha mindenképpen szükségetek van valamilyen síkosítóra, használjátok speciális, a spermiumokra kevésbé káros típusút, vagy repceolajat, és lehetőség szerint ezeket is csak kis mennyiségben!

5. Kerüld a tesztoszteron tartalmú termékeket!

Sok férfi nincs is tisztában vele, hogy tesztoszteron tartalmú terméket használ. Bizonyos táplálék-kiegészítők például tartalmazhatnak tesztoszteront, vagy tesztoszteron-szerű anyagot. Ezekkel az a baj, hogy alkalmazásuk miatt a szervezet úgy érzékelik, elegendő tesztoszteron áll a rendelkezésre, az agy pedig így nem küld jelet az ivarsejtek előállítására. Ha bármiféle tesztoszteron tartalmú étrend-kiegészítőt szedsz, azonnal hagyd abba. Az általuk okozott kár általában visszafordítható, de legalább három hónapot vesz igénybe a regenerálódás! Amennyiben az orvos írt fel tesztoszteron tartalmú szert, beszélj vele, mielőtt abbahagynád annak alkalmazását.

6. Kerüld a toxinokat!

A spermiumok minőségére a környezeti méreganyagok is hatnak! Noha sokan nem tudják elkerülni, hogy munkájuk során különböző toxinok hatásainak legyenek kitéve, ahol csak lehetséges, kerüld a velük való érintkezést! Használj BPA-mentes üveget az italod, és BPA-mentes műanyag dobozt az ételed tárolására. Kerüld a festékkel vagy egyéb kemikáliával való közvetlen érintkezést. Ne feledd, a spermiumok igencsak érzékenyek.

7. Spermium-barát mozgásformát válassz!

Szerencsére a legtöbb testmozgás nem károsítja a spermiumokat, ám az olyan edzésformák, mint pl. a biciklizés, melyek növeli a herék hőmérsékletét, negatívan befolyásolhatja az ivarszervek megfelelő működését!

8. Szeretkezzetek gyakran, különösen ovuláció környékén!

Szakemberek szerint minden másnap vagy harmadnap érdemes szeretkezni a mielőbbi gyermekáldás érdekében, különösen az ovuláció esedékességének idején. Az ovuláció általában a menstruációs ciklus 11-21 napján van, de ez egyénenként változik. Ovulációs teszt vagy mikroszkóp beszerzésével könnyebb a peteérés idejét meghatározni, így az optimális időpontban tudtok összebújni. Az ovulációs teszt a szervezet LH hormon szintjét méri, mely 12-36 órával a peteérést megelőzően van a csúcson a női szervezetben.
Szakemberek szerint a teszt által pozitívnak mutatott napon, és azt követően is ajánlott az együttlét, ha babát szeretnétek!

Mikor fordulj orvoshoz?

A gyermeket tervező párok 85%-a egy év próbálkozás után sikerrel jár. Amennyiben a párod 35 év alatti, érdemes szakemberhez fordulni, ha egy év után sem esett teherbe. Ha a párod elmúlt 35, már hat hónap sikertelen házasélet után érdemes orvosi tanácsot kérni. Amennyiben a párod menstruációs ciklusa rendszertelen, vagy problémáid vannak az erekcióval és/vagy ejakulációval, mielőbb keressétek fel a kezelőorvosotokat! Ugyancsak ez vonatkozik arra az esetre is, ha herefájdalmat tapasztalsz, szokatlan váladék jön a péniszedből, a heréid duzzadtak, vagy zsugorodottak!

webmd.com

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ma reggel pozítiv a tesztem! Babánk lesz! :) Köszönöm az oldalnak, nagyon sok segítséget adott! 3 ciklus vezetése után sikerült megfoganni A CSODÁNKNAK! :D"

Timibaba2013

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!